Verifikace a ISO 15189 ISO 15189 kapitola 5.5.1 5.5.2 Plná verifikace pro in house(„místní“) postupy Redukovaná verifikace pro standardizované a evaluované.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

8 Průseková metoda - nejstarší fotogrammetrická metoda
 Spolupráce s firmou zabývající se ochranami generátorů.  Doložení přesnosti dodávaných systémů zákazníkům.  Podklady pro získání statutu akreditované.
Kontrola kvality,“Westgardova pravidla“
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
3. PRINCIP MAXIMÁLNÍ VĚROHODNOSTI
HARMONIZOVANÉ NORMY APLIKOVATELNÉ PRO IVD
VAR výpočet Růst VAR s velikostí pozice. Aplikace VAR-JW Pozice 10 MW.
Návrhy řešení méně obvyklých a hraničních situací přípravy na akreditaci a při validaci/verifikaci Antonín Jabor Katedra klinické biochemie IPVZ, LF2 UK.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Mgr. Alena Lukáčová, Ph.D., Dr. Ján Šugár, CSc.
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Nejnovější trendy v interním hodnocení kvality práce laboratoře
Plán auditu, zpráva z provedení auditu prim. MUDr
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Pojmy a interpretace.
Marek Budina SEKK Pardubice
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Stanovení objemu stojících stromů
Elektronické měřicí přístroje
Systém kvality Mgr. Jana Gottwaldová.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
ETALONY P4a.
Minimální preventivní program Pražské centrum primární prevence.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Metody vyrovnání nivelačních sítí
Externí hodnocení kvality Doporučení ČSKB Vyhodnocení dotazníkové akce
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Tato prezentace byla vytvořena
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
BC_EHK_N Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek.
Kalibrace analytických metod
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
Maximální chyba nepřímá měření hrubý, řádový odhad nejistoty měření
Kombinovaná analýza srážek z meteorologických radarů a srážkoměrů a jejich užití v hydrologických modelech Milan Šálek
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Systémy vnitřní kontroly kvality
Inferenční statistika - úvod
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Analytické vlastnosti metod Václav Senft. Každé měření je spojeno s přesností, pravdivostí,… Měření rychlosti aut Měření hmotnosti Měření objemu.
Flexibilní rozsah akreditace – fyzikálně chemické analýzy Eva Břízová, Pavel Kořínek Seminář ČIA Flexibilní rozsah akreditace laboratoří Brno 11. října.
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Kalibrace analytických metod Miroslava Beňovská s využitím přednášky Dr. Breineka.
MUDr. Stanislav Wasserbauer
Chyby měření / nejistoty měření
FN Brno – Pracoviště dětské medicíny, OKB
1 Cíl měření - ověřte přesnost. - časové základny v daném rozsahu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Webové portály LDS/MDS
Název: Chyby měření Autor: Petr Hart, DiS.
Kalibrace analytických metod
Akreditace je za námi, co s volným časem?
Časová disagregace emisí
Induktivní statistika
Princip max. věrohodnosti - odhad parametrů
Transkript prezentace:

Verifikace a ISO ISO kapitola Plná verifikace pro in house(„místní“) postupy Redukovaná verifikace pro standardizované a evaluované postupy(IVD) Doporučení ČSKB jako metodický nástroj(ne jako rigidní postup)

Verifikace a nejistota Verifikace má mít jako výstup odhad nejistoty (pokud lze tento odhad provést)

Jak počítat nejistotu bezpečně a rychle? Použij webového kalkulátoru(obsahuje potřebné informace) Počítej s relativními hodnotami(%) s výjimkou opakovatelnosti při měření validovaného kontrolního materiálu(tam používej absolutní hodnoty SD) Rozeznávej nerozšířenou u[c] nejistotu od rozšířené [Uc]nejistoty Posuď realismus vypočteného údaje

Problémy vypočtených hodnot Laboratoř nemůže mít nejistotu,lišící se o dva řády od průměru získaných hodnot Odlišnost o jeden řád od průměru hodnot ostatních je důvodem ke korekci výpočtu

Nejistoty(%) v datech EHK U-albumin IgG Interval 0,5-18,0 0,9-20,0 Průměr údajů 5,7 4,9 Realistický odhad z dat systému DPC s aplikací biolog.variací 5,0-12,0 4,9

Kontrola realismu odhadu nejistoty Dosaď do kalkulátoru hodnoty přesnosti a bias z biologických variabilit( Mohou být o něco vyšší,než Tvé(ne o řád) Dosaď do kalkulátoru hodnoty přesnosti a bias(výtěžnosti),udávaných výrobcem(pracovní leták) Obvykle budou o něco nižší,než Tvé(ale ne o řád) Srovnej své výsledky s ostatními

Změny podmínek a vstupních dat měření Změna šarže reagencií Změna šarže kalibrátoru Změna cílových hodnot výrobcem Tyto změny mají potenci destabilizovat výsledky měření a je nutné reagovat na ně

Je možné neudávat nejistotu měření? Pokud nejsou k dispozici data pro její plnohodnotný výpočet měla by při auditu stačit presentace koncepce laboratoře v oblasti nejistot Lepší je neudávat při neexistenci spolehlivých dat,než uvádět v dokumentaci nesmysly Méně je někdy více

Kdy se o odhad nejistoty nepokoušet? Pokud nejsou k dispozici referenční/kontrolní/validované materiály k určení bias Absence referenčních materiálů je velmi silným symptomem nedostatečné definice analytu Pak zůstává jediným kvantitativním ukazatelem nejistoty hodnota mezilehlé přesnosti

Cílové hodnoty Není důvod preferovat cílové hodnoty materiálů vnitřní kontroly kvality před průměry,stanovenými v laboratoři Průměry lépe vyhovují charaakteru normálního rozdělení dat Údaje výrobce nejsou certifikované,nemají metrologickou preferenci před průměry

Data přesnosti výrobce Bývají významně příznivější,než data,která posléze zjistí laboratoř jako mezilehlou přesnost Důvodem je kratší časový interval stanovování Lze to pozorovat srovnáním dat přesnosti v příbalovém letáku s daty hodnot SD u materiálů vnitřní kontroly kvality téhož výrobce