Třídění zdravotnických prostředků podle vlastností a obchodní politika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zdravotnickÉ ProstředkY Aktualní témata Pohled VZP ČR
Advertisements

Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Personální řízení a jeho úloha v podniku
Benchmarking poskytovatelů sociálních služeb v Olomouckém kraji metoda napomáhající plánování rozvoje, zjišťování výkonu a efektivity sociálních služeb.
Pozitivní listy pohledem zdravotních pojišťoven
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Řízení úhradových vztahů
Dnešní možnosti zdravotních pojišťoven při nákupu zdravotní péče Vladimír Kothera generální ředitel Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE Kladno, září 2005.
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Nový zákon o zdravotnických prostředcích Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění 22. března 2013, Praha.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
ZÁKLADNÍ NÁSTROJ PROTI KORUPCI ING. PETR KAJNAR. SYSTÉM PRO OPTIMALIZACI NÁKUPŮ VE VEŘEJNÉM SEKTORU V PRAXI VYZKOUŠENÝ NÁVRH ŘEŠENÍ.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Kvalita v českém zdravotnictví
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
DRG ÚHRADOVÉ MECHANISMY ING. ZDENĚK KABÁTEK ŘEDITEL VZP ČR
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
Financování zdravotnictví v ČR Kde jsme a jak dál? Ladislav Friedrich.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
Vykazování v systému DRG z pohledu zdravotnického zařízení MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Současný stav v nákupu léčivých přípravků a zdravotnických prostředků v přímo řízených nemocnicích Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
VZP ČR A ÚHRADY ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ EXISTUJE RECEPT NA NASTAVENÍ STEJNÉ ÚHRADY ZP ZA STEJNÝ EFEKT U PACIENTA? ING. MARTIN JELÍNEK, PHD MUDR. TAŤÁNA.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Přínosy inovativní léčby seminář
Ministerstva zdravotnictví ČR
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR MUDr. JUDr. Petr Honěk
Standardizace odborné zdravotní péče
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Racionalizace logistických procesů ve vybrané společnosti
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Ekonomika českého zdravotnictví
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Ing. Ladislav Friedrich, CSc.
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Třídění zdravotnických prostředků podle vlastností a obchodní politika ANČR Ing. Eva Šůlová 9.4.2014

Zákon o zdravotnických prostředcích – přináší klasifikaci/třídění zdravotnických prostředků ? Snad…… § 79 Zřizuje se Registr zdravotnických prostředků (RZPRO) jako informační systém veřejné správy.. Údaje spravované v Registru zdravotnických prostředků slouží k… e) poskytování informací o cenách, úhradách a maximálních doplatcích u zdravotnických prostředků, a f) získávání potřebných údajů pro statistické a vědecké účely příslušných státních orgánů a veřejnoprávních korporací. = > v RZPRO je/ bude klasifikace zdravotnických prostředků ? V zákonu se hovoří pouze o klasifikace dle rizikových tříd I, IIa, IIb nebo III Při registraci zdravotnického přípravku se hovoří o typu zdr. prostředku Jedná se o klasifikace, které umožní nastavovat úhrady a doplatky? Budou všechny zdravotnické prostředky povinně zařazeny registrovanou osobou do této klasifikace? Pokud ano – výborně, bude možné efektivněji vypisovat výběrová řízení, provádět benchmarking nemocnic, správně definovat balíčky od pojišťoven, řídit náklady na zdr. prostředky ve zdravotnictví Pokud ne - pokračování bezútěšného současného stavu ….

Důvody tvorby klasifikace zdravotnických prostředků v rámci ANČR Náklady na zdr. prostředky činí 14 % z celkových nákladů nemocnice, (3 nejvýznamnější nákladová položka), potřeba řídit tyto náklady Úhradový mechanismus DRG - úhrada za případ Veřejné zakázky Současné klasifikace zdravotnických prostředků nesplňují požadavky na praktické využití: Nesystémové členění (oborové, úhradové, identifikační… ) Nové zdravotnické prostředky nejsou zařazovány do číselníků Chybí přesná definice skupin (nesprávné zařazování nových zdr. protředků) Příklady používaných klasifikací: Typ PZT v číselníku VZP CPV kódy, PDK, GMDN …

Příklad: Chlopně v metodice k číselníku VZP – ZP

Očekávané využití klasifikace zdr. prostředků Využití pro DRG systém – analýza nákladů případu, vysvětlení rozdílů v nákladech mezi srovnatelnými případy Minimalizace nákladů v rámci zdr. prostředků spadajících do stejné skupiny (tj. materiálů, které jsou zaměnitelné) Přehlednější řízení nákladů na zdr. prostředky Příprava podkladů pro výběrová řízení, usnadnění kontroly dodržování výsledků výběrových řízení Benchmarking Využití pro standardizaci, pro správnou klinickou praxi Využití pro definování úhradových standardů

Vlastní vývoj klasifikace zdr. prostředků v ANČR Princip: Jednoznačné, hierarchické zařazení všech zdr. prostředků do skupin podobných/zaměnitelných materiálů dle způsobu použití/funkce bez ohledu na úhradový mechanismus Podobné vlastnosti z pohledu léčebného procesu (analogické ATC skupinám) Nejsou zohledňovány obory (invazivní kardiologie, prostředky pro použití GIT…) Systematizace všech zdr. prostředků, prioritně obsažených v číselníku VZP 14-ti místný číselný kód, možnost členění zdr. prostředků až do 6 úrovní Dále je systematizace zdr. prostředků navázána na identifikaci (pomocí standartizovaných čárových kódů)

Příklad způsobu využití klasifikace zdr Příklad způsobu využití klasifikace zdr. prostředků pro benchmarking mezi nemocnicemi Kardiochirurgie – výkony na srdeční chlopni (analýza přes DRG baze) 2 DRG baze: výkon na chlopni se srdeční katetrizací (0502) Výkon na chlopni bez srdeční katetrizace (0504) Úskalí: ZZ musí dokázat přiřadit náklady na případ: nutné zahrnout všechny baze, kam mohou být případy zagrupovány Závislost na metodice DRG a na změnách v grouperu (meziroční)

Příklad způsobu využití klasifikace – benchmarking mezi nemocnicemi Většinou konec analýz – nelze automaticky rozklíčovat strukturovaně ZUMy

Příklad způsobu využití nomenklatury – porovnání nákladů na zdr Příklad způsobu využití nomenklatury – porovnání nákladů na zdr. prostředky u případů v rámci jedné nemocnice

Příklad klasifikace chlopní (dle ANČR)

Ukázka přiřazení klasifikace zdr. prostředků do číselníku FN Plzeň

Ukázka vykázaných ZUMů na pacienta s přiřazenou klasifikací

Pokračování v benchmarkingu Zaměření analýz pouze na nejnákladnější/ nevýznamnější skupiny ( ceny x objem), poměr typů chlopní (aortální x mitrální x konduity x ringy), poměr plastik x implantace atd. Odpověď na otázku - léčíme srovnatelné pacienty – existuje specializace? Při zjištění zásadních rozdílů – vyjednání individuálních úhrad, podnět pro NRC (rozdělení 2 DRG bazí do více skupin) Nástroj pro optimalizaci počtu druhů používaných implantátů… Výběr případů nikoliv přes DRG skupiny, ale pouze přes zadání konkrétní nomenklatury (např. 22), čímž se zajistí všechny případy bez ohledu na DRG zařazení

Současná využitelnost klasifikace ANČR Časová náročnost napárování položek do klasifikace zdr. prostředků Nedostatek kvalifikovaného personálu pro zařazování do nomenklatury – detailní znalost zdr. prostředků U některých ZZ i technické problémy ( do IS nelze přidat novou položku) Pro benchmarking se provádí napárování vybraných položek zatím ručně - pouze v oblasti ZUMů U neZUMových položek – velký problém možné jen ve FNP – příjem/ výdej zdr. prostředků pomocí standardizovaných čárových kódů Problém aktualizace – nové zdr. prostředky zařazovat do stávajících skupin, tvorba nových skupin Zvýšení použitelnosti: Povinné přiřazení položek SZM do nomenklatury přímo výrobci/dodavateli Řešení: Existence klasifikace zdravotnických prostředků v RZPRO

Přínos klasifikace / třídění zdravotnických prostředků v RZPRO pro zdravotnický systém RZPRO – jediné místo, kde jsou / budou k dispozici veškeré informace Skutečné řízení nákladů na zdravotnické prostředky (jen ve zdr. prostředcích vykazovaných jako ZUM se jedná o 11 mld. Kč/rok) Obchodní politika Jednoznačná identifikace zdr. prostředku na trhu ( nalezení společné „řeči“ ) Minimalizace pokusů o individuální třídění zdr. prostředků bez ohledu na kvalitu , vlastnosti ( např. stenty) Veřejné zakázky Definice úhradových mechanismů „balíčky“ / kontrakty – konečně jednoznačná definice, co bude hrazeno V budoucnu možnost připlácení na ekonomicky náročnější variantu zdravotnického prostředku Benchmarking zdravotnických zařízení – měření efektivity poskytované péče

Efektivně řídit náklady na zdravotnické prostředky bez existence jejich klasifikace / třídění nelze ! Děkuji za pozornost.