Rozbor uměleckého textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Advertisements

STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
Obecné poučení o literatuře
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Osnova rozboru uměleckého textu
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ÚVOD DO STUDIA LITERATURY
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Realistický román.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_035_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
VYPRAVOVÁNÍ.
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
Obecné poučení o literatuře
Identifikátor materiálu: EU –
Portréty literárních osobností světové literatury.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
teze otázek ke státnicím v NMgr. studiu
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Poezie ve světové literatuře
Literární pojmy 2 Český jazyk 6. ročník ZŠ
LYRICKO – EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Světová literatra mezi světovými válkami
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
LITERÁRNÍ DRUHY LYRIKA – LYRICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková LEGENDA Narodil se v r Byl z rodu Slavníkovců. V r. 982 se.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_1,4_44
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
MOTIVACE Jakou knihu jste naposledy četli?
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Havlíček Cesta do vyhnanství.
SUBJEKTIVNĚ ZABARVENÝ POPIS
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Název Česká literatura Název projektu: OP VK
Dělení literatury.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
próza = rytmicky neviazaná reč
Tematická a kompoziční složka literárního díla
VOŠ A SPŠ ŠUMPERK V PROJEKTU MOV
Transkript prezentace:

Rozbor uměleckého textu Osnova

ROK A MÍSTO VYDÁNÍ KNIHY NADPIS NÁZEV DÍLA JMÉNO AUTORA ROK A MÍSTO VYDÁNÍ KNIHY

1, ZÁKLADNÍ ŽIVOTOPISNÉ ÚDAJE O AUTOROVI JEHO NEJVÝZNAMNĚJŠÍ SOUČASNÍCI ZDROJ: SLOVNÍK SPISOVATELŮ, ÚDAJE V KNIZE, INTERNET /WIKIPEDIE/

2, ROK VZNIKU NEBO PRVNÍHO VYDÁNÍ DÍLA UMĚLECKÝ SMĚR DÍLA (NAPŘ. ROMANTISMUS, REALISMUS, MEZIVÁLEČNÁ LITERATURA APOD.) STRUČNÁ KULTURNĚHISTORICKÁ CHARAKTERISTIKA DOBY ZDROJ: DĚJINY LITERATURY, ÚDAJE V KNIZE, INTERNET

STRUČNÁ DEFINICE ŽÁNRU NEJVÝZNAMNĚJŠÍ DÍLA ŽÁNRU 3, ŽÁNR DÍLA STRUČNÁ DEFINICE ŽÁNRU NEJVÝZNAMNĚJŠÍ DÍLA ŽÁNRU

PRÓZA – souvislý text, je členěn odstavci (např PRÓZA – souvislý text, je členěn odstavci (např. román, povídka, pověst …) POEZIE – členění na sloky, verše, často obsahuje rým DRAMA – divadelní hra, obsahuje repliky postav EPIKA – má děj LYRIKA – nemá děj, vyjadřuje pocity nálady atd.

Snažte se opravdu o STRUČNÝ obsah! 4, STRUČNÝ OBSAH DÍLA (V PŘÍPADĚ BÁSNICKÉ SBÍRKY JEJÍ CELKOVÁ KONCEPCE A ROZBOR JEDNÉ BÁSNĚ, V PŘÍPADĚ SBÍRKY POVÍDEK ROZBOR JEDNÉ POVÍDKY) Snažte se opravdu o STRUČNÝ obsah! Obsah díla není zdaleka to nejdůležitější!

5, ROZBOR DÍLA TÉMA - souhrn jednotlivých motivů, vyšší kompoziční celek - tématem - může být kterýkoliv jev skutečnosti, který má vztah k člověku. (minulosti, přítomnosti nebo budoucnosti ) - důležité společenské události (válka, osvobození...) hlavní myšlenka díla, to, co řeší autor může být hlavní (ústřední, nosné) nebo vedlejší MOTIVY - základní jednotka lit. díla, kterou již není možno dále rozložit. Může jím být prakticky cokoliv (postava, zvíře, událost, situace apod.) JAZYKOVÁ CHARAKTERISTIKA – odchylky od běžné jazykové normy (spisovnost x nespisovnost, řeč přímá x nepřímá, monolog, dialog, krátké věty x dlouhá souvětí …) Vždy uvádějte PŘÍKLADY!

KOMPOZIČNÍ POSTUP - v epických dílech především kompozice chronologická (postupná, od minulosti k přítomnosti, dále např. retrospektivní (zpětná, nejprve známe konec děje, později se dozvídáme, co mu předcházelo), paralelní (prolínavá, několik dějových linií). V lyrických dílech se uplatňuje zpravidla kontrast, paralelismus, či pointa. POSTAVY – hlavní, vedlejší, jejich charakteristika VYPRAVĚČ – ich-forma, er-forma. Do jaké míry se autor účastní děje? Kdo je vypravěč? Je jím sám autor? POSTOJ AUTORA KE SKUTEČNOSTI – reálný x fikční svět, úhel pohledu, z něhož autor vypráví, kontroverzní x obecně přijatelné názory apod.) ČASOPROSTOR – kdy a kde se dílo odehrává

6, VÝZNAM DÍLA PRO DALŠÍ VÝVOJ LITERATURY zdroje: internet, dějiny literatury, konzultace

7, OBLÍBENÝ ÚRYVEK Z DÍLA Ne příliš dlouhý, může být zkrácen pomocí „ … „

8, VLASTNÍ NÁZOR NA PŘEČTENÉ DÍLO Podloženo argumenty (proč se mi dílo líbilo x nelíbilo, srovnání s jiným dílem, špatně x dobře se mi to četlo /Proč?/, srovnání s filmem apod.)