Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, 767 01 KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: VI. TÉMA: LITERÁRNÍ POJMY - POEZIE AUTOR: MGR. MARTINA ZAVADILOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 8.3.2012 VY_32_INOVACE_13_MZ

2 Anotace Z písmen žáci sestaví slovo „poezie“. Žáci si osvojí pojem „poezie“, její základní rysy a dělení. Žáci se seznámí s básníkem Janem Skácelem a s jeho sbírkami (nejen) pro děti a mládež. Zkušenosti z pilotáže: Žáky zaujala úvodní motivace. Definice poezie v prezentaci slouží spíše jako osnova, je důležité mít připraveno řadu konkrétních příkladů, které žákům více přiblíží jednotlivé umělecké prostředky.

3 Klíčová slova Básnictví Základní literární druh Verš Umělecké prostředky: rým, rytmus, metrum, obraznost, symbolika Typické rysy: typická subjektivita, citovost, expresivita, originalita vidění, dojmy,… Pojetí poezie Dělení poezie (dle přítomnosti/nepřítomnosti děje) Jan Skácel – Uspávánky, Kam odešly laně, Proč ten ptáček z větve nespadne

4 POEZIE

5 ??? Jaký literární pojem vznikne z těchto písmen? Víš, co znamená? EEIOPZ POEZIE

6 Poezie: Neboli básnictví Základní literární druh vedle prózy a dramatu Jde o uměleckou literaturu psanou veršem, řečí rytmicky organizovanou Využívá tyto umělecké prostředky: rým, rytmus, metrum, obraznost, symbolika Pro poezii je dále typická subjektivita, citovost, expresivita, originalita vidění, dojmy,…

7 Dělení poezie: epická poezie – obsahuje děj, např. rytířská poezie. lyrická poezie – bez děje, spíše postihuje náladu, city, … lyricko-epická poezie – děj není podstatný, ale je většinou patrný. (pozn. toto dělení vychází z přítomnosti či nepřítomnosti děje v díle)

8 ??? Kdo je autorem následujících básnických sbírek? Pátrej v knihách či na internetu. Přečti si z nich nějakou báseň. – Uspávánky – Kam odešly laně – Proč ten ptáček z větve nespadne Jan Skácel (1922-1989)

9 Zdroje: Kobr, Jaroslav: Malý slovník literárních pojmů, Nakladatelství Linx a spol, Praha, ISBN 80- 86194-08-6, s. 41 Křivánek, Vladimír; Helena, Kupcová: Malý slovník literárních pojmů a autorů, Scientia, spol. s r.o., Praha 1994, ISBN 80-85827-15-8 s. 36


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google