Škola: Praktická škola dvouletá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Civilizační choroby a výživa
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Také si myslíte, že to děláte správně?
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Škola: Praktická škola dvouletá
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výživa 2.S Zakysané výrobky.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Mezinárodní den mléka? Cože? Kdy?.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Potrava
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny a výživa – Sýry
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Transkript prezentace:

Škola: Praktická škola dvouletá   Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny živočišného původu – Mléko a mléčné výrobky Průřezové téma: Mediální výchova

POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY Narodili jsme se jako savci, jejichž první potravou je mateřské mléko. Mléko a výrobky z něj mají proto své nezastupitelné místo v potravinové pyramidě. Obr. 1 1: OBILNINY, CELOZRNNÉ VÝROBKY, PEČIVO, TĚSTOVINY 2: RÝŽE, LUŠTĚNINY, OŘECHY 3: ZELENINA 4: OVOCE 5: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY 6: MASO, DRŮBEŽ, RYBY, MASNÉ VÝROBKY, VEJCE 7: SLADKOSTI, CUKR, SŮL 8: ŽIVOČIŠNÉ TUKY, ALKOHOL Obr. 2

Mléko a mléčné výrobky Mají vysokou výživovou hodnotu, protože obsahují všechny tři základní živiny: bílkoviny, tuky a sacharidy Také obsahují vitaminy (s výjimkou vitaminu C) a některé minerální látky, především vápník, který je nutný pro správný vývoj kostí a zubů   Jsou ale také zdrojem nasycených tuků a cholesterolu, proto je zdravější konzumace nízkotučných, max. polotučných mléčných výrobků Právě tak častá konzumace tavených sýrů, které obsahují velké množství tavících solí, není zdraví prospěšná Čerstvé mléko Mléč. koktejl s ovocem Kozí sýr

Mléko – základní druhy kravské, kozí, ovčí polotučné, plnotučné, nízkotučné čerstvé a trvanlivé zahuštěné nebo sušené je surovinou pro výrobu všech mléčných výrobků Obr. 4 Obr. 5

Zakysané mléčné výrobky Tyto výrobky vznikají mléčným kvašením Bakterie mléčného kvašení jsou příznivé pro střevní mikroflóru Mezi zakysané výrobky patří zejména: JOGURTY – na trhu je velká nabídka – jogurty nízkotučné, smetanové, bílé, s kousky ovoce, s živou kulturou, trvanlivé atd. Obr. 6 Obr. 7 Obr. 8

Další zakysané výrobky Kysané mléko rovněž obsahuje bakterie mléčného kvašení, proto je velmi zdravé Obr. 9 Kysaná smetana má velké využití v teplé i studené kuchyni /krémy, zálivky do salátů, přísada do moučníků, polévek a omáček…/, má ale větší obsah tuku Obr. 10 Obr. 11

Ostatní mléčné výrobky Ochucená mléka Smetana , šlehačka Zmrzliny Tvaroh - vzniká vysrážením mléka - tvaroh měkký, tvrdý, - výrobky z tvarohu- termix, pribináček aj. Obr. 12 Obr. 13 Obr. 14

Velmi oblíbené mléčné výrobky jsou másla a sýry A. živočišná vznikají stloukáním smetany Jsou vhodná do studené i teplé kuchyně Obsahují více cholesterolu B. rostlinná másla obsahují méně tuků a více vitamínů, proto jsou zdravější než živočišná másla, lépe se roztírají Obr. 17 Živočišná másla Pomazánky Bylinkové máslo

Sýry – vyrábějí se z mléka velice složitými technologiemi - základem je srážení mléka sýřidlem nebo kyselinou mléčnou Základní druhy: 1. přírodní - čerstvé a termizované sýry (nezrající; např. Mozzarella, Cottage, tvarohy a termizovaný smetanový sýr Lučina, tvarohové – olomoucké tvarůžky) - měkké sýry (zrající; např. Cammembert, Brie, Romadur, Blaťácké zlato,) - polotvrdé sýry (zrající, především Eidam) - tvrdé a extra tvrdé sýry (zrající, např. Ementál, Čedar, Moravský blok) 2. pařené sýry - vyrábějí se hnětením : pletýnky, parenice, korbačiky, bochníčky atd. 3. tavené – obsahují tavící soli 4. nízkotučné, polotučné, tučné, smetanové aj.

Otázky pro zopakování učiva 1. Z čeho se vyrábí mléčné výrobky? 2. Které z nich znáš z domova? 3. Proč jsou mléčné výrobky zdravé? 4. Které máslo má méně tuku? 5. Které mléčné výrobky máš nejraději? Obr. 19 Obr. 20

Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická Použité zdroje: Inernet Explorer : Wikipedia.cz www.vladahadrav.xf.cz www.google.cz obrázky Str. 3: Mléko – ordinace.cz / Sýry – hutch-hayes.com Str. 4: Zdravá svačina - ona.idnes.cz Str. 5: Sklenice – itehotenství.cz / Mléko ve džbánku – obezita.cz Str. 6: Jogurt 1 –breakfast.com / Jogurt 2 – agrda.cz / Jogurt 3 – public.domain.com Str. 7: Acido – e.klasa.cz / Kys. smetana poháry – zaria.cz / Kys. smetana košíčky – ireceptar.cz Str. 8: Smetana – kuchyne.dumazahrada.cz / Tvaroh – penam.cz / Tvaroh – papame.blog Str. 9: Koprové máslo – tomala.cu /Máslo –akcniceny.cz / Hermelín – clanky.cz / Více sýrů – restaurant.cz Str. 10:Více sýrů – sucharkou.cz / Mléko – ordinace.cz   Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita. Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2)