Základní příjem pro mírně pokročilé zelené Štěpán Mairovský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Advertisements

Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
SPORT V ČESKÉ REPUBLICE OD ROKU 2012
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Úvod do sociální politiky LS 2008/2009
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku Tomáš Fiala katedra demografie Fakulta informatiky a statistiky VŠE Praha.
Smart Move Každý rok autobusy a autokary v Evropě, s minimálními dopady na životní prostředí, přepraví bezpečně a podle jejich potřeby miliony lidí. Ačkoliv.
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Důchodové pojištění invalidní důchod Sociální zabezpečení.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Časová hodnota peněz ..
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Zkušenosti ze spolupráce státního a neziskového sektoru při realizaci projektů financovaných z ESF Ing. Vladimír Kváča, Ph.D. Ministerstvo práce a sociálních.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červenec 2011.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013
klade zvýšené nároky na finanční zabezpečení lidí v seniorském věku. -Zvýší se odvody -Zvýšení porodnosti ze zákona -Prodloužení důchodového.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , Červenec 2011.
Zpracovali: Eva Maříková, Michal Tuček tel.: , červen 2011.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Důchodová reforma od autor: Zdeněk Minář.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Snížit nebo nesnížit spotřební daň?. Navzdory zvýšení sazby nedošlo v roce 2010 k zvýšení výnosu SD.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_12_Stát a nezaměstnanost TEMA:Finanční.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Financování sociálního zabezpečení Mgr. Oldřich Hájek.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Základní příjem pro mírně pokročilé zelené Štěpán Mairovský

Proč? 1 Proč? 1 (podle van Parijse) 3 složky svobody 1.Zajištění struktury práv (security) 2.Sebe-vlastnictví: mohu sám rozhodovat o svém osudu 3.Všem je dopřáno maximálně velké množství příležitostí jednat tak, jak chtějí Klasický libertarianismus končí u prvních dvou

Proč? 2 Proč? 2 (podle van Parijse) Společnost se dnes už nedělí (jen) na kapitalisty a zaměst- nance, ale na lidi s jistým a nejistým zaměstnáním. – Tato jistota je dána hlavně druhem pracovní smlouvy (DPČ, DPP) Tlak na flexibilitu pracov- ního trhu

Proč? 2 Proč? 2 (podle van Parijse) Flexibilita pracovního trhu není (tolik) špatná sama o sobě, špatné jsou některé její důsledky, především nejistota příjmu. Při zavedení základního příjmu jakožto stálé a jisté složky příjmu je flexibilita trhu práce méně problematická a

Zkušenosti ze světa: Írán Zavedení základního příjmu jako nezamýšlený důsledek reformy dotací na potraviny a pohonné hmoty Snižování dotací na potraviny a pohonné hmoty (ukázalo se, že míří především k bohatším Íráncům) – 50 % těchto prostředků je posláno všem registrovaným občanům jako kompenzace za zdražování. Fakticky jediná země světa, kde funguje (trvale) základní příjem

Zkušenosti ze světa: Namibie Piltoní projekt v jedné oblasti Namibie, původně na 2 roky (2008 – 2009), později částečně prodloužen Překvapivě pozitivní výsledky! – Výrazný pokles nezaměstnanosti, kriminality

Alternativy k základnímu příjmu Participation Income: pro všechny, kteří „něco dělají“: pracují, studují, starají se o své blízké, věnují se dobrovolným aktivitám (např. v SZ ) – (skutečná) krásná utopie? Jednorázová platba při dosažení plnoletosti Časově omezený základní příjem – Sabbatical Income Negativní daň

Back door strategies Obecně: aplikace principů ZP - univerzálnost a individualizace plateb, aniž by byl základní příjem explicitně zmiňován

„Holandská cesta“ „Holandská cesta“ Zavedení univerzálních plateb pro děti (a mladistvé) Zavedení univerzální složky důchodu, podmíněné pouze věkem a nikoliv odpracovanými léty (v Nizozemí od 65 let) Příklad: 750 Kč všem dětem a mladistvým do 25 let a 5000 Kč všem občanům starším 63 let 1. pilíř: „základní důchod“, 2. pilíř: sociální pojištění (dnešní 1.pilíř), 3. pilíř: dobrovolné spoření (jako dnes)

„Íránská cesta“ Základní příjem jako kompenzace za zdražení něčeho neekologického (či jinak škodlivého) Při výběru spotřební daně na beznín a naftu ve výši 100 mld Kč (v současnosti 89 mld) => 10 tisíc korun ročně pro všechny obyvatele ČR Při přerozdělení peněz na společnou zemědělskou politiku EU by každý obyvatel dostal asi 114 Euro/rok

„Aljašská cesta“ Přerozdělování peněz z (části) přírodního bohatství země Přírodním bohatstvím mohou být třeba i kmitočty pro mobilní operátory či televizní nebo rádiové stanice + podpora transparentnosti -Potenciálně ekologicky nebezpečné

Další možnosti Potenciál Sabbatical Income (časově omezeného základního příjmu) Možnost kombinace zmíněných cest, např. holandské cesty s íránskou / aljašskou Příklad: stálé platby pro občany (+rezidenty) do 25 a od 63 a přerozdělení „výnosů“ mezi ostatní, tj. 5, 6 milionu obyvatel

Další možnosti II. Transformace nezdanitelného základu příjmu do negativní daně => 24 tisíc/rok (= 2 tisíce korun / měsíc) Pojďme to zkusit! (experimenty s negativní daní v USA a v Kanadě v 70.letech) – aplikovatelné např. v rámci EU. Příklad: v rámci EU bude vybrán menší stát, kde bude např. na dobu 5 let zaveden základní příjem (kofinancovaný z rozpočtu EU) a pak budou vyhodnoceny výsledky – pohyby na pracovním trhu, snížení nerovností, zlepšení zdravotního stavu apod.

DÍKY ZA POZORNOST