Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Strategie inteligentní specializace Olomouckého kraje Inovace a technologie v rozvoji regionů 24. dubna 2014 Brno.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Kulatý stůl ČSVTS Věda, výzkum a inovace v letech 2014 – 20 České inovační partnerství 23. června 2014.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V PRAZE PROSTŘEDNICTVÍM STRUKTURÁLNÍCH FONDŮ EU PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI HOTEL MODRÁ RŮŽE, RYTÍŘSKÁ, PRAHA.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Kulturní a kreativní obory a strukturální fondy Nosticz Palais June 26, 2013 Compiled by A. Marks, Ph.D. (Cant.)
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
ROZVOJOVÉ PROJEKTY PRAHA, a.s.
ČR jako atraktivní lokalita pro umístění centra sdílených služeb Petr Pospíšil| ředitel Divize Investic
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Ruská federace x WTO a OECD
Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Vladimír Kebo, Sněm RVŠ 22.listopadu 2007.
Zadání případové studie
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Evropský sociální fond
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Transkript prezentace:

Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?

Praha (blízké) budoucnosti, jakou ji chceme? Celosvětově nebo v rámci Evropy špičkovou tam, kde je již dnes velmi nadprůměrná. Měřítko České republiky nesmí Prahu uchlácholit. Vyčnívající nad průměr v těch oblastech, kde je dnes na úrovni zbytku země.

Pozice Prahy v relaci s dalšími regiony ČR i EU

Praha musí „šlápnout na plyn“ Lepší Praha = tahoun celé ČR

Z čeho Praha může vycházet? Obyvatelstvo – počet, věková struktura, vzdělanost… Ekonomika Absolutní i relativní velikost, mzdy, kvalita pracovních sil, flexibilní trh, nízká nezaměstnanost, Pestrá struktura pražského HDP – mnoho oblastí s investičním potenciálem → atraktivita i pro zahraniční investory, Statistiky hovořící o „bohatství v Praze“ je dobré vnímat v kontextu a některé relativizovat. Vysoké školství V Praze jsou studenti z celé země (37 % ze všech), Pražské VŠ mají velmi dobrou reputaci v rámci ČR.

Cca 60 % inovačního systému ČR Velký počet výzkumných organizací s významem pro ČR Vysoký počet nově vznikajících podniků Vysoký potenciál pro interdisciplinaritu – mnoho různých oborů (ve výzkumu i školství) O co se ještě Praha může opřít?

Praha v kontextu ČR

Praha v kontextu ČR - pozorněji

Pohled na vzdělání v celé ČR

Dopad statutu „bohatého regionu“ na Prahu

Nízké výdaje podniků na výzkum a inovace Nízká míra spolupráce výzkumných organizací a podniků Nízká míra ekonomického zhodnocení a internacionalizace výzkumných aktivit veřejného sektoru Slabé stránky Prahy

Nespoléhat jen na ekonomickou výkonnost Prahy! V souladu s nově schválenou Regionální inovační strategií: podpoříme partnerství mezi výzkumem a podniky → Pražská inovační rada podpoříme základní a střední školy a růst jejich kvality využijeme výzkumných kapacit pro řešení problémů města usnadníme rozvoje nových inovativních MSP s perspektivou exportu JAK to v Praze zlepšit?

Podpora rozvoje inovací a konkurenceschopnosti má více forem, nejen finanční Magistrát HMP aktivně zajišťuje novou podporu Institucionální Komunikační Finanční

JAK to v Praze zlepšit? Příklad dobré spolupráce - inovační vouchery Po úspěšném pilotním běhu v roce 2013 (alokace 10 milionů, kofinancování příjemců podpory 25 %) přišel MHMP s dalším kolem projektu Inovační vouchery 2014: navýšena podpora na celkových 13 mil. Kč; zvýšeno kofinancování na 30 %. POINTA VOUCHERŮ: učit spolupráci! V Praze přeci JSOU držitelé uplatnitelných znalostí v praxi!

JAK to v Praze zlepšit? Operační program Praha – pól růstu ČR: Cílem je realizovat nové a dosud masově nevyužívané nástroje podpory podnikání a inovací: Podpora spolupráce podniků s výzkumnými organizacemi; Poptávka města po nových řešeních pro veřejné služby; Podpora inovací v exportujících podnicích; Návaznost na investici 2,8 mld. Kč z operačních programů z let : Do roku 2020 činí alokace dalších min. 60 mil. EUR.

JAK to v Praze zlepšit? Posílení spolupráce SŠ s trhem práce i VŠ Vysoké školy za administrativní pomoci MHMP mohou více spolupracovat s těmi středními školami, které dle nich nabízí kvalitní maturanty pro další studium na VŠ. Naopak podnikatelé mohou z vybraných středních škol cíleně vybírat perspektivní pracovníky. Poprvé nabídne hl. m. Praha cílenou (i finanční!) podporu a asistenci pražským vysokým školám

Děkuji za pozornost RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D. primátor hl. m. Prahy V Praze 2014