Jak by měla vypadat profesionální poradenská služba škole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Kariérové poradenství
Vlastní hodnocení školy
Rozvoj a metodická podpora poradenských služeb RAMPS - VIP III
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Školní poradenské pracoviště
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Školní psychologie a její podoby ve světě
Minimální preventivní program školy
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Praxe ve školní psychologii
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Rozvoj a metodická podpora Poradenských služeb RAMPS VIP.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Plány aktivit/Školní akční plány
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Vybrané výstupy z analýzy dat statistické ročenky školství 2012/2013
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Tisková konference
Speciálně pedagogická diagnostika
PHmax ve středním vzdělávání
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Organizační struktura
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Jak by měla vypadat profesionální poradenská služba škole Stanislav Štech Katedra psychologie Univerzita Karlova – pedagogická fakulta

Proč jsou poradenské služby škole třeba víc než dříve? Socializace a sociální reprodukce už je možná prakticky jen prostřednictvím školy. Narůstá význam úspěšné školní docházky a role školy při prevenci či řešení problémových/patologických jevů. „Profiorientaci“,tj. harmonii s trhem práce dnes nelze ponechat živelnému vývoji či jen dílčímu/jednorázovému poradenství.

FAKTORY ROZVOJE PORADENSKÝCH SLUŽEB ekonomická úroveň země vyspělost vzdělávacích programů (včetně vzdělávání a statusu učitelů) úroveň služeb dětem vyžadujícím speciální péči (požadavek inkluze) rozvinutost pedagogiky a psychologie a jejích organizací

Jak vznikal systém? První polovina 20.století: (1) demokratizace vzdělávání + (2) vyspělost pedagogiky a zejména psychologie (testy, výzkum učení) Psychologie do škol: poradny jako náhradní řešení (Stern, Stejskal, Ohera, reformní školy) – “oklika“ na 50 let? Dva poradenské pilíře systému: - Pedagogicko-psychologické poradny – přelom 60. a 70 let - Výchovný poradce jako komplement uvnitř školy První školní psychologové ve světě od 50.let

Poválečná myšlenka tzv. sociálního státu Francouzská inspirace Klímové a rozvoj pedpsych diagnostiky Hrabala st. Poradny (PPP): diagnostika, SPU (Matějček, Žlab ad.), profiorientace,práce se školní třídou, první intervence Výchovní poradci: pedagogická diagnostika, preventivní práce, signalizace problémů, pomoc při profiorientaci Speciálně pedagogická práce ve škole (dyslektické třídy, logopedická péče …)

Charakteristiky poradenství v éře sociálního státu Zahraniční zkušenost: investice do školně psychologické služby se „vyplatily“ (efficacity, nikoli efficiency) a byly příznakem vyspělosti země: kvalita ne jako value for money, ale jako fit to purpose nebo jako transformative effect Vykazatelnost a odpovědnost (akontabilita) měla podobu „dobrého příběhu“ (account), nikoli účetního výnosu Vzdělání pro všechny převažovalo nad tlakem na excelenci (hra s nenulovým součtem nad hrou s nulovým součtem) Hlavní cíl - prospěch a rozvoj potenciálu klientů: žáka, rodiny, učitele, vztahy Psychologická služba škole (žákům, rodinám) se v řadě vyspělých zemí buduje jako systém ve veřejném zájmu (ideál): - poradny („clinics“), speciální centra, školní poradenská pracoviště jsou koordinovány, aby byly komplementární, nikoli duplicitní nebo proti sobě působící

ČR – vstup školního psychologa na scénu (2005) a proměna systému – Šance a rizika Vzdělání – oborová Mgr SP psychologie (ne učitel, ne Sppg, ne učitelská psychologie, ne bakalář) Úvazek - ne nižší než 0,5 Náplň práce – ne redukce na vychovatele –až na výjimku (SPU pro udělení zařazení do IVP) může, ba musí diagnostikovat + krizové intervence, průběžná práce se školní třídou, práce s učiteli .. Další profesní profesní vzdělávání + metodické vedení a supervize

ŠPP a proměna systému – Šance a rizika Výchovný poradce: - změna náplně činnosti (profiorientace vs. Úřady práce; primární prevence vs. školní metodik prevence) – spojka k učitelům nebo pomocník v práci s třídou nebo depistáž žáků s problémy?; - vzdělání (kvalita specializačního vzdělávání?); - koordinace se školním psychologem a školním spec. pedagogem Školní metodik prevence: programy činností se třídami Rizika: řevnivost a překryvy

PPP a proměna systému – Šance a rizika Poradnám se uvolňují kapacity a klientům zkracuje čekání na vyšetření Diagnostika: s výjimkou té pro individuální vzdělávací plán nutno koordinovat se školním psychologem – doplňovat se podle kompetence poradny i školního psychologa Intervence: prostor pro terapeutickou péči, pro práci s rodinou Podpora systémové péče v lokalitě: výzva pro poradny být jakýmsi centrem evidujícím potřeby a duplicity, nedostatky x riziko uchopení péče jako mocenské hry

Charakteristiky politického kontextu psychologické služby dnes Od výše nastíněného ideálu jsme bohužel daleko! Deregulace: pod heslem „méně státu a diktátu z centra“ mizí centrální garance odbornosti (“kvalifikace“) Se zvýšenou pravomocí samospráv (kraje) se vytváří „třaskavá směs“: potenciál neodpovědnosti a neodbornosti Nikdo neřeší systém jako celek a jeho koncepci (ŠPP – PPP – SPC/SVP) – v každé škole nemůže být školní psycholog!! - Např.: specifika a návaznosti činností ŠPP – PPP - nejen standardy práce, ale i povinná vzdělávací minima, metodická vedení, supervize, kontrola apod. výsledkem pasivity státu může být 14 poradenských systémů + outsourcování, resp. privatizace veřejné služby.

Charakteristiky poradenské (psychologické) služby dnes Nikoli budování nového systému, ale spíše jeho rozpad: Zrušení IPPP, nechuť MŠMT připravit koncepci systému a zajistit jeho financování a garance kvality: Chatrná, resp. absentující inspekce (stav inspekce psychologických a specpedagogických činností v ČŠI?). Př. otřesné zkušenosti s úpadkem psychodiagnostické expertnosti (BŽ a jiné) – mezi inspektory není žádný psycholog - důsledky: tendence inspektorů-laiků posuzovat odborná psychologická vyšetření nebo dokonce nástroje (testy) Svévole krajů, příp. ředitelů škol tam, kde nejde o školy zařazené do projektů ESF (VIP I, II a RAMPS), pokud jde o výběr, náplň práce, metodické vedení a vzdělávání školních psychologů a specpedů – riziko nekvalifikovanosti Tzv. rozvojové programy MŠMT = udržitelnost projektů VIP I – III: připravují neprofesionálové, bez odborné kontroly, a tedy i garance kvality (nedostatečné vzdělání, úvazky „létajících“ psychologů, metodické vedení opomenuto) Prosazující se praxe najímání soukromých psychologů (třeba i bez poradenských zkušeností a vzdělání – např. klinických) do škol na částečné úvazky Další vzdělávání jako „menu à la carte“ (neboli vyber si co chceš) a absence systematického vzdělávání (DVPP/kariérně navázaného) pracovníků PPP Trend deprofesionalizace a privatizace původně veřejné služby

Vybraná nová dilemata školní psychologie Jak rozvíjet prevenci a osvětu, když ji nelze vykázat současnými kritérii (jak vyčíslit něco, co nenastalo)? Jak rozvíjet dlouhodobou práci s aktéry, když je nutno výsledky vykazovat v periodách typických pro firmu (kvartál, pololetí, rok)? Jak prosadit finančně náročné metody a intervence v situaci „nedostatku“ prostředků Jak sladit inkluzi všech se SEN s výkonnostními kritérii aplikovanými na výsledky žáků (soutěž všech proti všem) - Viz nově připravovaná podpůrná opatření pro znevýhodněné žáky (příloha školského zákona)

POTENCIÁL ŠKOLNÍCH PORADENSKÝCH PRACOVIŠŤ PRO ZÁCHRANU SYSTÉMU A SLUŽBY VE VEŘEJNÉM ZÁJMU ŠPP – psychologové i specpedagogové jako relikt veřejné služby všem? Ztratíme-li tyto profese v první linii, je cesta k privatizaci a outsourcování otevřená (nekvalitou, nedostupností a nekoordinovaností těchto služeb) Stát na ně musí najít prostředky – avšak po vypracování podložené koncepce celku systému (nutnost zařazení finančních prostředků do rozpočtové kap. MŠMT) Ohrožena je totiž i škola jako veřejná instituce poskytující stejně kvalitní základní vzdělávání všem