Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha, 25.9.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
ECVET v Programu celoživotního učení
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Vedlejší specializace MARKETING (3MK)
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Citace, citování Plagiátorství
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Jazykové vzdělávání v kontextu Lisabonského procesu Schopnost komunikovat v cizích jazycích - jedna ze základních dovedností občana Evropy.
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
1 Výsledky analýzy a hodnocení systémů podpory informačního vzdělávání Petr Očko a pracovní tým Komise IVIG při AKVŠ ČR Seminář IVIG, 22. září 2005 Filosofická.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.
IVIG 2005, Praha, 22. září
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
IVIG 2005 Informační vzdělávání a informační gramotnost v teorii a praxi vzdělávacích institucí Projekt online systému podpory informačního vzděláván v.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Komise v roce 2009 Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT v Bibliot heca Academica 2009, Zlín, 3. –
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Londýnské ohlasy Londýnské ohlasy Boloňský proces ■ vyjádřena celková spokojenost ■ účastní se 49 zemí ■ strukturované studium Spokojenost.
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Nová závěrečná zkouška 2 Individuální projekt národní.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Kurikulum G Mgr. Lucie Hučínová-Slejšková, PhDr. Stanislava Krčková.
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,

Současná situace a východiska v oblasti informačního vzdělávání Současná (tzv. informačně - znalostní) společnost produkuje neustále vzrůstající množství dat a zároveň s tímto nárůstem se zvyšuje i náročnost na znalosti a dovednosti, které musí jedinec vynaložit, pokud se má v obrovském množství dostupných materiálů zorientovat a efektivně je využívat. Míra informační gramotnosti má tedy podstatný vliv nejen na úspěšné zvládnutí studia, ale je důležitá i nadále v průběhu dalšího celoživotního vzdělávání a uplatnění jedince ve společnosti. Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost Asociace knihoven vysokých škol ČR, jako celostátní platforma pro řešení této problematiky vytvořila Standardy informační gramotnosti vysokoškolského studenta. Zároveň byly provedeny pilotní průzkumy úrovně informační gramotnosti studentů VŠ, které prokázaly, že tomuto aspektu studia není na našich vysokých školách věnována dostatečná pozornost.

Současná situace a východiska v oblasti informačního vzdělávání Zahraniční praxe pak ozřejmuje důležitost ucelené koncepce informačního vzdělávání na vysokých školách i pro zkvalitnění studia a jeho výstupů, např. bakalářských a diplomových prací. Absolventi, kteří dokáží dobře pracovat s informacemi, tj. získat je, zhodnotit jejich kvalitu a dále je zpracovat, se nejen snáze uplatňují na trhu práce, ale jsou lépe připraveni i pro další celoživotní učení. Dalším aspektem kterému je třeba také věnovat pozornost je neetické využívání informací, tzv. plagiátorství. Tomuto tématu a jeho prevenci je věnována jedna z dílčích částí projektu.

Současná situace a východiska v oblasti informačního vzdělávání Projekt vychází tedy jak z potřeb uživatelů, tak je v souladu s koncepčními dokumenty jež počítají s nutností se do budoucna informační gramotnosti hlouběji věnovat : Dlouhodobý záměr MŠMT ČR Koncepci rozvoje knihoven v České republice na léta 2004 – Body věnované rozvoji informační gramotnosti a podpoře celoživotního vzdělávání jsou obsaženy i v dlouhodobých záměrech zúčastněných vysokých škol.

Historie a spojitost - projekt P.I.V.O. Podpora Informačního Vzdělávání Online Nositelem plánovaného projektu P.I.V.O. měl být ÚISK FF UK ve spolupráci se studenty. Návrh koncepce vycházel ze stávajících systémů ve světě, byly specifikovány technické, personální a finanční nároky na tvorbu a provozování systému a jeho cílem mělo být shromažďování, organizace a zpřístupňování výukových, studijních a informačních materiálů pro informační vzdělávání na Webu - přednášky (prezentace), příklady práce s informacemi, zadání úkolů pro cvičení, testy, odkazy na literaturu, projekty, fóra pro výměnu zkušeností, konference, výukové programy, osnovy předmětů. Spektrum uživatelů mělo sahat od vyučujících (učitelům a knihovníkům), přes studenty, žáky až po zájemce v rámci celoživotního vzdělávání. Tomu měla odpovídat i struktura webu tj. oborová, podle vzdělávacího stupně, podle uživatelů, podle druhu dokumentů. Dokumenty do databáze systému měli vytvářet učitelé,knihovníci, a studenti knihovnických škol. Prezentace výsledků proběhla na semináři IVIG 2005.

P rojekt INFOGRAM Informační vzdělávání bez bariér: webový portál pro rozvoj informační gramotnosti a podporu celoživotního vzdělávání - centralizovaný rozvojový projekt pod záštitou MŠMT Koordinátor: Česká zemědělská univerzita v Praze Spoluřešitelé: České vysoké učení technické v Praze Západočeská univerzita v Plzni Myšlenka projektu reaguje na potřeby těch, kteří se informačním vzděláváním zabývají, tj. knihovníků a pedagogů, ale i těch jimž je toto vzdělávání určeno tj. studentů a dalších uživatelů, neboť v České republice dosud neexistuje portál, který by uceleně shromažďoval informace k této problematice. Hlavním cílem projektu je vytvořit online nástroje sloužící jako podpora rozvoje informačního vzdělávání na českých vysokých školách.

Cíle projektu Vytvoření rozcestníku s tématikou práce s informacemi a informačními zdroji určeného pro studenty vysokých škol. Vytvoření nástrojů a pomůcek pro knihovníky a pedagogy, kteří se zabývají problematikou informačního vzdělávání na vysokých školách. Příprava elektronických opor informačního vzdělávání. Podrobná analýza problematiky plagiátorství a příprava informačních materiálů a webové stránky s touto problematikou. Realizace dílčích výukových akcí, zejm. pro studenty. Další vzdělávání pracovníků zabývajících se informačním vzděláváním. Sdílení dobré praxe mezi vysokými školami v oblasti informačního vzdělávání.

Tento projekt by měl přispět k rozvoji informačního vzdělávání na vysokých školách v České republice a k začlenění vysokoškolských knihoven jako informačních institucí do vzdělávacího procesu tak, jak je tomu zvykem v zahraničí (USA, VB, Skandinávii atd.) a k rozvoji spolupráce mezi informačními pracovníky a pedagogy v oblasti informačního vzdělávání a informační podpory výuky a studia.

Děkuji Vám za pozornost.