Evakuace obyvatelstva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
jmenuji se dráček HASÍK
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
Jednotky požární ochrany
HAVARIJNÍ PŘIPRAVENOST JE České Budějovice,
Kompetence při řízení zásahu JPO a složek IZS
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Řešení úrazů u členů JSDH obcí
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUMJI_TELOCVIK_06 Název materiálu:Evakuace Tematická oblast:Tělesná výchova – 1. ročník Anotace:V posledním desetiletí.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
Být velitelem neznamená být diktátorem. Velitelem se nestává ten, kdo umí nejlépe křičet, ale ten kdo umí nejlépe poradit, pomoci, pochopit Velitel družstva.
HZS ČR organizace a řízení
Organizační členění ÚO
Jednotky požární ochrany
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH SITUACÍ
Letecká záchranná služba
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
2) Povodně Mimořádné události Živelní pohromy. Vznik povodní Povodně vznikají následkem zvýšení říční nebo mořské hladiny působením atmosférických poruch.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
HASIČ II a III Vítonice 2016 Prevence a ochrana obyvatel.
Bezpečnostní systém ČR Zákonné normy pro podporu řešení MU a KS Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
EVAKUACE OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Opatření ochrany obyvatelstva Ochrana obyvatelstva Varování / vyrozumění Signály Ukrytí Evakuace Nouzové přežití PVČ.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
Řešení mimořádných událostí Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje oddělení ochrany a přípravy obyvatelstva a krizového řízení 1 Školení starostů obcí.
Povinnosti obcí v oblasti požární ochrany Z pohledu IZS a jednotky PO.
Připravenost orgánů krizového řízení na území Jč kraje k řešení MU/KS Ing. Stanislav MRVKA.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ III EVAKUACE ZÁSADY OPUŠTĚNÍ BYTU EVAKUAČNÍ ZAVAZADLO IMPROVIZOVANÉ ÚKRYTY.
Činnost základních složek IZS při řešení následků radiační havárie v zóně havarijního plánování mjr. Mgr. Štěpán Kavan Hasičský záchranný sbor Jihočeského.
Ochrana obyvatel při radiační havárii. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení (Krizový zákon) Vyhláška SÚJEB o funkci a organizaci celostátní radiační.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
HAVARIJNÍ PLÁNY A OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory –Řešení ochrany obyvatelstva při povodních Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
Zahájení cvičení „ZÓNA 2010“ plk. Ing. Ivan Koleňák MV-GŘ HZS ČR.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Interní předpisy hotelu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ II
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ V.
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Požární ochrana v obcích
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Anotace Objasnit žákům, co je mimořádná událost a jak funguje integrovaný záchranný systém. Vysvětlit, co je evakuace, jak se při jejím vyhlášení chovat.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ X
Jednotky požární ochrany
Evakuace obyvatel Autor: Bc. Balonová Soňa.
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Evakuace obyvatelstva Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje Odborná příprava členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obce Evakuace obyvatelstva 2008

§ 30 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb § 30 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany Při zásahu se jednotky požární ochrany mimo jiné:       c) podílí se na evakuaci obyvatel,        Evakuací se zabezpečuje přemístění osob, zvířat, předmětů kulturní hodnoty, technického zařízení, případně strojů a materiálu z míst ohrožených mimořádnou událostí. Minimální čas výkladu 5 minut

Možnosti dělení evakuace

Evakuace obyvatelstva evakuace z pohledu požární ochrany (neplánovaná) – krátkodobé, co nejrychlejší opuštění ohroženého prostoru (zpravidla požárem, provozní havárií, dopravní nehodou, nebezpečnou látkou, výbušninou atd.) samovolně nebo na výzvu záchranných složek, následně může být řešeno náhradní ubytování a stravování. Volná vzorová stránka pro Vaše využití.

evakuace osob z pohledu ochrany obyvatelstva (plánovaná) - organizované přemístění osob z ohroženého prostoru do míst, která zajišťují pro evakuované obyvatelstvo nouzové přežití. Z hlediska časového se jedná o relativně dlouhodobý proces včetně zajištění dalších opatření souvisejících s následnou péčí o evakuované osoby. Plánuje se pro: děti do 15 let, pacienty ve zdravotnických zařízeních, osoby umístěné v sociálních zařízeních, osoby zdravotně postižené, doprovod osob výše uvedených Volná vzorová stránka pro Vaše využití.

Evakuace se také plánuje: pro řešení mimořádných událostí, které vyžadují vyhlášení třetího nebo zvláštního stupně poplachu (např. v rámci povodňové ochrany) ze zón havarijního plánování jaderných zařízení nebo pracovišť s velmi významnými zdroji ionizujícího zařízení ze zón havarijního plánování objektů nebo zařízení s nebezpečnými chemickými látkami Minimální čas výkladu 5 minut

Postup při evakuaci vznik MU varování rozhodnutí o evakuaci Evakuační prostory Evakuační trasy Regulace pohybu obyvatelstva Zajištění evakuačních středisek, míst nouzového přežití Příprava dokumentů Řízení dopravy Informování obyvatelstva …. vznik MU varování rozhodnutí o evakuaci příprava evakuačních středisek vyhlášení evakuace evakuace osob Minimální čas výkladu 5 minut

Minimální čas výkladu 5 minut

v případě nebezpečí z prodlení může starosta obce nebo velitel zásahu Vyhlášení evakuace evakuaci vyhlašuje hejtman v Nařízení kraje o vyhlášení stavu nebezpečí v případě nebezpečí z prodlení může starosta obce nebo velitel zásahu Minimální čas výkladu 5 minut Řízení evakuace pracovní skupina krizového štábu starost obce s krizovým štábem

Pracovní skupina krizového štábu: Řídí průběh evakuace Koordinuje přepravu osob z míst shromáždění do evakuačních středisek Řídí přepravu do přijímacích středisek Zajišťuje dopravní prostředky Řídí nouzové zásobování pro obyvatelstvo Koordinuje činnost evakuačních a přijímacích středisek Spolupracuje s orgány veřejné správy a se zdravotnickými a humanitárními organizacemi Provádí dokumentaci

Zapojení organizací do zajištění evakuace HZS – varování, vyrozumění, průzkum, vytyčení evakuační zóny, odstranění následků MU, pomoc při zprovoznění evakuačního střediska a míst pro nouzové ubytování PČR - varování, regulace pohybu osob, uzávěry, bezpečnost a pořádek OU - informace, evidence, pomoc při určení evakuačních tras, odpovídá za varování, evakuaci, zprovoznění evakuačních středisek, zajištění nouzového přežití… AČR, ČČK, Charita, ZZS …. Minimální čas výkladu 5 minut

Činnost JSDH obce Při vyhlášení neplánované evakuace jednotka PO dle pokynů velitele zásahu zajišťuje : varování obyvatelstva, předávání pokynů a informací k opuštění ohroženého prostoru do určených míst, zabezpečení regulace pohybu osob stanoveným směrem, základní evidenci evakuovaných osob (počet, místo evakuace), kontrolu prostoru po provedené evakuaci, v případě potřeby náhradní ubytování a stravování. Minimální čas výkladu 5 minut

Při vyhlášení plánované evakuace jednotka PO dále : poskytuje doplňující informace evakuovanému obyvatelstvu (opatření při dlouhodobějším opuštění obydlí nebo jiných budov, k přípravě evakuačního zavazadla) podílí se na zabezpečení přesunu evakuovaných osob do míst shromaždování, evakuačních středisek a přijímacích středisek v příjmových územích, podílí se na zřízení evakuačních a přijímacích středisek a jejich činnosti dle požadavků orgánů pro řízení evakuace (např. vybavení a materiální zabezpečení), podílí se na zabezpečení nouzového přežití evakuovaného obyvatelstva.

Očekávané zvláštnosti – POZOR !!! Při zabezpečení evakuace je nutné počítat s následujícími komplikacemi: časová tíseň v případě krátkodobé evakuace, nedostatek sil a prostředků k zabezpečení evakuace, nedodržování vydaných pokynů ze strany evakuovaných ( nedodržení evakuačních tras, odmítnutí evakuace ) možný vznik paniky, nebezpečí krádeží, nekoordinovaný průběh evakuace, živelnost, ztížená evakuace v případě výpadku elektrického proudu, zhoršených povětrnostních podmínek, nemocní a postižení, imobilní. Minimální čas výkladu 5 minut

Informace pro občany zabezpečit obydlí a připravit evakuačního zavazadla, zabezpečit domácí a hospodářská zvířata (nachystat krmivo, přemístit do místa pro evakuaci zvířat) v případě záplav přemístit vybavení domácnosti do vyšších pater, vypnout přívod elektrického proudu,uzavřít hlavní uzávěr plynu a vody, uhasit ohniště, odpojit přijímače od antén zlikvidovat potraviny podléhající zkáze, zkontrolovat uzavření oken a dveří, v okolí svého domu připevnit vše, co by mohlo uplavat, uvědomit sousedy, starší, nemohoucí a zdravotně postižené osoby a pomoci jim s evakuací poslechnout výzev orgánů zajišťující evakuaci Volná vzorová stránka pro Vaše využití.

Obsah evakuačního zavazadla voda, chleba, trvanlivé potraviny na 2 – 3 dny, náhradní oblečení a obutí, spací pytel hygienické potřeby, svítilna, psací potřeby, zápalky, příbor léky, brýle, doklady, peníze, cennosti, cenné papíry, pojistné smlouvy, důchodové výměry, jmenný seznam s kontakty na své nejbližší (rodina, příbuzní, přátelé), děti by měli mít lístek se svým jménem, adresou a telefonním číslem na rodiče, fotografie (rodinné), na dveře připevnit oznámení o své evakuaci Minimální čas výkladu 5 minut

Evakuační zavazadlo Minimální čas výkladu 5 minut

Zpráva pro evakuační orgány při opuštění domu nebo bytu Zpráva pro evakuační orgány při opuštění domu nebo bytu (umístit viditelně na dveřích Vašeho obydlí) Adresa obecního (městského úřadu): Adresa osoby: Příjmení, jméno titul: Příjmení, jména, titul společně se mnou ubytovaných členů domácnosti: Odjeli jsme dne: v hodin V obydlí již nezůstala žádná osoba. Podpis: Volná vzorová stránka pro Vaše využití.

Formulář pro evidenci osob

Zvláštnosti evakuace při povodni evakuace se při přirozených a zvláštních povodních zahajuje na základě rozhodnutí příslušných povodňových orgánů (s ohledem na průběh a dobu příchodu záplavové vlny nebo čela průlomové vlny při zvláštní povodni) evakuace se provádí podle zpracovaných povodňových nebo havarijních plánů Minimální čas výkladu 5 minut

Zvláštnosti evakuace z okolí jaderné elektrárny evakuace se týká obyvatelstva v zónách havarijního plánování jaderných zařízení evakuace s ukrytím (při vzniku radiační havárie) evakuace přímá (bez ukrytí při poruše na technologii) evakuace je předem plánována pro všechny obyvatele s trvalým bydlištěm, pracovištěm, navštěvující školní zařízení nebo umístěných ve zdravotnických a ostatních sociálních zařízeních ve vnitřní zóně havarijního plánování po úniku radioaktivních látek je potřebné využít prostředků improvizované ochrany. Je nutné na základě vyzvání požít jodid draselný (chrání štítnou žlázu) Minimální čas výkladu 5 minut