Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace a výhled do budoucna Odbor změny klimatu Jaroslav Suchý Skalský Dvůr, 13.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
UNFCCC a Kjótský protokol Naplňování mnohostranných environmentálních smluv z Ria Praha, 19. listopadu 2012 Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Právní aspekty otevřeného trhu se zemním plynem, otevírání a realita
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice – návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Aktuální stav rejstříku povolenek na emise skleníkových plynů z pohledu OTE – AEM - Ostrava Miroslav Řehoř.
Obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů České republice a návrh Národního alokačního plánu Samostatné oddělení změny klimatu Ing. Tomáš Chmelík.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů v České republice – aktuální situace (a výhled do budoucna) Odbor změny klimatu Bc. Jaroslav Suchý Ministerstvo.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Vnějšího prostředí Marián Vávra Ekonomické modelování.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
XVI. Seminář energetiků, Jelenovská Rejstřík obchodování s povolenkami na skleníkových plynů Ing. Igor Chemišinec, Ph.D.
ČLENSKÁ SCHŮZE 2006 ZPRÁVA O ČINNOSTI KONTROLNÍ KOMISE za období
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Přehled funkcí rejstříku, veřejná a neveřejná část AEM Pavel Hruška.
Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů12.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Transakce prováděné účastníkem AEM M.Řehoř.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Transkript prezentace:

Obchodování s emisními povolenkami v roce 2006 a stav emisního trhu v EU Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. Asociace Energetických Manažerů 23. 11. 2006

Agenda Historie a legislativa Emisní trh v ČR Stav emisního trhu v EU Co máme před sebou Shrnutí

Historie a legislativa 1997 – Kjótský protokol (KP) k rámcové úmluvě OSN o změně klimatu 2003 – Směrnice 2003/87/ES ustavující schéma pro obchodování s povolenkami skleníkových plynů v rámci Společenství 2004 – Směrnice 2004/101/ES (linking directive) – mění Směrnici 2003/87/ES s ohledem na projektové mechanismy Kyótského protokolu 2004 – Nařízení Komise č. 2216/2004 o standardizovaném a bezpečném systému rejstříků popisuje, jak mají být rejstříky implementovány

Historie a legislativa 2004 – Zákon č. 695/2004 Sb. o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně některých zákonů. 2004 – Vyhláška č. 696/2004 Sb. stanovující postup zjišťování, vykazování a ověřování množství emisí skleníkových plynů 5. 8. 2005 – Nařízení vlády č. 315/2005 o Národním alokačním plánu ČR na roky 2005 až 2007 Od 1. 5. 2006 – v platnosti Zákon č. 212/2006 Sb., kterým se mění Zákon č. 695/2004 Sb.

Historie a legislativa Nulté obchodovací období Tříleté období od 1. ledna 2005 do 31. prosince 2007 Obchodování v rámci EU První a další obchodovací období Pětileté období od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2012 včetně a všechna pětiletá období po něm následující Celosvětové obchodování v rámci Kjótského protokolu – země definované v Příloze B KP

Historie a legislativa Podíl jednotlivých sektorů na NAP

Emisní trh v ČR – NAP a účty Start Rejstříku – 13. 10. 2005 Zpracování NAP (k 16.11.2006) Z celkových 429 zařízení z NAP ČR jich 47 doposud v Rejstříku není Začlenění „zapomenutých“ zařízení (11) Vstup nových zařízení čerpajících povolenky z rezervy pro nová zařízení (7) + individuální korekce alokace povolenek Více než 300 společností má v Rejstříku založeny účty Účty provozovatelů zařízení (396) Osobní vkladní účty (85) Rezerva: byla 1 044 060 (348 020 na rok). Nyní je již částečně využita. NAP 97 100 000. Zapomenuta zarizeni zvysila NAP o 99 229 za rok.

Emisní trh v ČR – Transakce k 16.11.2006 Držitelé účtů v Rejstříku od jeho spuštění realizovali více než 1 400 transakcí (převodů) Rezerva: byla 1 044 060 (348 020 na rok). Nyní je již částečně využita. NAP 97 100 000. Zapomenuta zarizeni zvysila NAP o 99 229 za rok.

Emisní trh v ČR – Alokace povolenek Alokace povolenek = „připsání“ povolenek na účty zařízení Alokace proběhly pro roky: 2005 – postupně po aktivaci účtů 2006 – hromadně 13.2.2006 Alokace povolenek na vkladní účty zařízení pro rok 2007 proběhne do konce února 2007 Pro každý rok bylo alokováno 96 919 971 povolenek, což činí 99,8 % celkového NAP ČR

Emisní trh v ČR – Verifikované emise Provozovatel zařízení monitoroval a vykazoval množství emisí skleníkových plynů vypuštěných v roce 2005 Provozovatel zařízení zajistil ověření množství emisí osobou, která je držitelem rozhodnutí o autorizaci (ověřovatelem) Celková suma verifikovaných emisí za rok 2005 byla 82 453 727 tun CO2.

Emisní trh v ČR – Odevzdání (vyřazení) Každý provozovatel zařízení byl povinen do 30. dubna 2006 vyřadit (odevzdat) z obchodování postupem stanoveným právními předpisy EU množství povolenek odpovídající množství emisí v předchozím kalendářním roce 15. května 2006 byla Zveřejněna zpráva v souladu s Nařízením Komise (ES) č. 2216/2004 o odevzdaných povolenkách za rok 2005 a Českou republiku Téměř všechny firmy zvládly odevzdat povolenky v řádném termínu

Národní rejstřík země EU Stav emisního trhu v EU Zprovozněné Rejstříky v rámci EU Webové stránky CITL (Community Independent Transaction Log - Nezávislá evidence transakcí společenství - EU): http://ec.europa.eu/environment/ets/ Všech 25 Rejstříků v provozu CITL Národní rejstřík země EU

Stav emisního trhu v EU SW Rejstříků Obchodování SERINGAS (8 států) GRETA ECRA (2) Obchodování Bilaterální kontrakty Na burzách Spot, Opce, futures OTE jako správce Rejstříku nestanovuje ceny povolenek, neprovozuje burzu a ani jinak s povolenkami neobchoduje. Další komentář má pouze informativní charakter.

Spotová zavírací cena 22.11.2006: 8,91 €/EUA Stav emisního trhu v EU Vývoj cen povolenek (zavírací ceny Carbix – EEX Lipsko) Spotová zavírací cena 22.11.2006: 8,91 €/EUA

Stav emisního trhu v EU Vlivy na cenu povolenek Prodejní vlny na trzích (květen 2006, podzim 2006) Nedostatek kupujících, malá likvidita Počet Rejstříků v provozu a zveřejnění jejich dat Alokace na zařízení u zemí se spuštěným Rejstříkem byly v roce 2005 vyšší o 44,2 mil. tun CO2 (přebytek 2,42 % z celkové alokace) Politika EU a tvorba jednotlivých NAP pro 1. Kyotské obchodovací období Tlak velkých společností (Německo, Velká Británie) Ceny ostatních komodit (ropa, zemní plyn) Počasí Fámy a další vlivy

Stav emisního trhu v EU Fundamentální otázka: Jaký bude vývoj emisního trhu do budoucna? Prokáže se systém emisního obchodování jako trvale udržitelný? Zapojí se další země do systému nad rámec Annex B Kyótského protokolu? Udrží forwardové obchody cenu povolenky nad hranicí technické podpory (cca 9 EUR)? Cena Forward na 0. obchodovací období (22. 11. 2006) = 8,73 €/EUA Cena Forward na 1. obchodovací období (22. 11. 2006) = 17,21 €/EUA Základním faktorem bude schválená alokace povolenek pro 1. Kyótské obchodovací období.

Nejbližší odstávka Rejstříku Co máme před sebou Pravidelné odstávky Rejstříku Nejbližší odstávka Rejstříku

Co máme před sebou 2. kolo plnění povinností provozovatelů zařízení za rok 2006 na začátku roku 2007 Příprava na zapojení do obchodování v rámci Kjótského protokolu od roku 2008 Testování provozu a spojení národního Rejstříku s ITL (Independent Transaction Log), který bude provozován Sekretariátem UNFCCC (Rámcová úmluva OSN o změnách klimatu) ~ obdoba CITL Připojení Rejstříku CDM (Rejstřík vydávající kredity v rámci mechanismu čistého rozvoje) k ITL Připojení všech rejstříků EU k ITL (léto 2007) Připojení rejstříků mimo EU k ITL CITL bude i nadále monitorovat transakce v rámci EU

Co máme před sebou Schéma komunikace mezi Rejstříky v rámci Kjótského systému obchodování ITL Národní rejstřík země EU CITL Národní rejstřík země mimo EU CDM rejstřík CITL Národní rejstřík země EU

Shrnutí Systém emisního obchodování v ČR je plně funkční Pro většinu společností v ČR nebyl problém se do evropského schématu emisního obchodování zapojit Český Rejstřík plní řádně veškeré povinnosti dané národní legislativou a legislativou EU Většina problémů při transakcích povolenek nebyla způsobena chybou v provozování Českého Rejstříku

Shrnutí Bylo by vhodné zvážit limity pro povinné zapojení zařízení do systému „náklady“ / „výnosy“ Emise – pravidlo 20:80 20% zařízení tvoří 94% emisí 10% zařízení tvoří 84% emisí 10 největších zařízení tvoří 48% emisí

Věta závěrem Náklady na snížení emisí CO2 v roce 2050 by mohly dosáhnout 1% světového HDP. Pokud však svět nezačne se snižováním emisí již dnes, mohou náklady způsobené špatným ovzduším a vážnými klimatickými změnami dosáhnout 5-20% světového HDP. (Zdroj: Nicholas Stern, UK, ekonomický poradce premiéra, 2006)

Operátor trhu s elektřinou, a.s. Děkuji za pozornost ! Ing. Jakub Nečesaný Operátor trhu s elektřinou, a.s. mailto: povolenky@ote-cr.cz JNecesany@ote-cr.cz https://www.povolenky.cz http://www.ote-cr.cz