Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: Ročník: 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa na přelomu 18. a 19. století
Advertisements

Krize francouzské monarchie a počátek revoluce
Francouzská revoluce – od republiky k císařství
Téma: Velká francouzská
Pád monarchie II ZZ. Osnova válka proti Francii uvěznění a sesazení krále vznik republiky Marseillaisa.
Velká francouzská revoluce
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE Mgr. Jitka Moskvová
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_5 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka Vanišová.
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Georges DANTON (26. října 1759 – 5. dubna 1794)
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Začátek velké francouzské revoluce
Francie před revolucí Francie se již delší dobu potácela na pokraji státního bankrotu od zač. 80. let 18. stol. začaly být uskutečňovány reformy pro povzbuzení.
Vyvrcholení revoluce v noci z 9. na 10. srpna 1792 se v Paříži rozezvučely zvony na poplach - vypuklo povstání do čela povstání se postavil Georges Danton.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_D_II Ročník: II. Dějepis Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Základní typy monarchií
Francouzská revoluce Dějepis 2. stupeň
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Velká francouzská revoluce
Velká francouzská revoluce
Velká francouzská revoluce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_444.
Vyvrcholení revoluce - Jakobínská diktatura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Vítězství revoluce Ústavodárné národní shromáždění začalo plnit svůj program –zrušilo daňová privilegia –vyhlásilo rovnost občanů před zákonem –zrušilo.
Revoluce 1848/1849 v Evropě Jaro národů
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_109 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Velká Francouzská revoluce
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Volnost – rovnost - bratrství
Jakobínský převrat II-02-07
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Revoluce
Povinné Zvláště důležité Nepovinné Zajímavost VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Ing. Jaromír Šmíd Název : VY_32_INOVACE_08_Velká.
obchodní střediska - obchodní střediska : New York, Filadelfie, Boston – zavedení kolkové daně ze strany britského impéria – vítězové nad Francií.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE. 1. Složení společnosti Vládne král Ludvík XVI. + manželka Marie Antoinetta (dcera MT). 3 stavy: A) šlechta (neplatila daně)
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Konec absolutismu ve Francii. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Konec.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
REPUBLIKA, DIREKTORIUM
- Národní shromáždění se mění na Národní konvent:
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Revoluce
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Revoluce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Velká francouzská revoluce
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: 16. 10. 2012 Ročník: 8. ročník Kód VM: VY_32_INOVACE_4JIR44 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Mgr. Alena Jirsáková Datum: 16. 10. 2012 Ročník: 8. ročník Vzdělávací obor / předmět: Dějepis Téma: Velká francouzská revoluce Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE „Volnost, rovnost, bratrství“

Hospodářská situace francouzské hospodářství mělo převážně zemědělský ráz, převládají drobná hospodářství, která neprosperují, neboť jsou zatíženy daněmi převaha řemeslné výroby, málo manufaktur, řemeslníci organizováni do cechů, které brání konkurenci postupné rozšíření průmyslové výroby vnitřní cla mezi kraji bránila rozvoji obchodu a zdražovala zboží, ceny průmyslových i zemědělských výrobků stoupaly

Politická situace Ludvík XVI. (1774-1792) za manželku měl Marii Antoinettu, dceru Marie Terezie vláda krále byla neomezená, šlechta má velké výsady, útlak poddaných, silné postavení má církev, stále větší daně Francie před bankrotem – výdaje na válku (v Americe) a luxusní život u dvora nerovnost ve společnosti se nejvíce projevila v placení daní (platí pouze 3. stav)

Začátek revoluce Ludvík XVI. za vážné finanční situace svolal do Versailles generální stavy – zástupci všech 3 stavů, mělo se projednat zdanění privilegovaných stavů (šlechta a duchovenstvo) došlo k rozporům, král chtěl shromáždění rozpustit – reakce: 3. stav se prohlásil Národním shromážděním (NS) s cílem vypracovat ústavu

král chtěl s pomocí vojska donutit 3 král chtěl s pomocí vojska donutit 3. stav k poslušnosti, pařížský lid se vzbouřil a 14. července 1789 napadl Bastilu (vězení, symbol absolutismu) – počátek revoluce

1789-1792 přechod ke konstituční monarchii revoluce se šíří z Paříže do dalších částí Francie, na venkově propukla nevolnická povstání proti feudálům, šlechta v obavách emigruje vzniklo revoluční vojsko, tzv. Národní gardy, velitelem byl generál La Fayette NS vydalo Deklaraci práv člověka a občana – rušily se stavy, všichni obyvatelé Francie se stali občany NS zabavilo obrovský majetek církve

politický život – vznikaly politické kluby jakobíni – Maxmillien Robespierre kordeliéři – G.J. Danton, Jean-Paul Marat v září 1791 byla vyhlášena ÚSTAVA – Francie se stala konstituční monarchií, práva krále byla omezena Zákonodárným shromážděním (275 poslanců) největší vlil měli girondisté snaha krále uprchnout z Francie a potlačit revoluci zvenčí – na hranicích poznán a zatčen

Zákonodárné shromáždění vyhlásilo v dubnu 1792 válku Rakousku – scházejí se na ně dobrovolnické oddíly z celé Francie (zpívající revolucionáři z Marseille – pozdější hymna Marseillaisa) francouzská revoluční vojska vítězí v září 1792 u Valmy, odhaleno Ludvíkovo spiknutí s nepřáteli a král je sesazen nové volby – do čela Konvent – 21.9.1792 vyhlásil republiku

Období republiky 1792-1793 Konvent dále rozhodoval o osudu krále, ten byl podle návrhu jakobínů odsouzen k trestu smrti - popraven gilotinou 23.1. 1793 (o půl roku později ho na gilotinu následovala jeho manželka) do války proti Francii vstupují další země: Anglie, Španělsko, Severní Nizozemí, Prusko

V roce 1793 se výrazně zhoršila i situace uvnitř Francie - protirevoluční povstání podněcovaná šlechtou a církví v oblasti Vendeé (záp. Francie) nespokojenost chudých Pařížanů, kteří byli postiženi rostoucí nezaměstnaností, hladem a inflací, politická práva jim zůstala navíc odepřena. V červnu 1793 došlo k převratu, pařížský lid vyhnal girondiny, vlády se ujali jakobíni.

Diktatura jakobínů 1793-1794 oporou vlády jakobínů byli nejchudší vrstvy – zřídili nové vládní orgány: Výbor veřejného blaha – v čele Maximilien Robespierre – největší vliv Výbor veřejné bezpečnosti válka jakobínů s protifrancouzskou koalicí i s nepřáteli uvnitř země – hrůzovláda (záminkou se stalo zavraždění Marata-fanatická girondistka) v zemi byli zavedeny revoluční tribunály, které popravují „nepřátele revoluce“

nařízení jakobínů zrušili všechny poddanské povinnosti zavedli pevné ceny všeobecná branná povinnost volební právo pro všechny nový kalendář (letopočet začínal revolucí) nespokojenost s vládou jakobínů - Robespierre ztratil podporu lidu, byl zatčen a popraven (26.9.1794)

Robespierre

Thermidorský převrat 1794-1795 politická moc v rukou zbohatlíků, likvidace revolučních orgánů 1795 nová ústava – omezení volebního práva úspěchy na bojištích – mír s Pruskem, pokračují boje s Rakouskem a Anglií Konvent v říjnu 1795 ukončil svou činnost

Období direktoria 1795-1799 v čele zákonodárný sbor (horní a dolní sněmovna) v čele s pětičlenným direktoriem, které řídí zahraniční politiku, jmenuje ministry a úředníky vládne 4 roky do nástupu Napoleona Bonaparta k moci

Zápis Velká francouzská revoluce (1789-1794) Květen 1789 – král Ludvík XVI. svolal generální stavy, aby odhlasovaly zdanění všech stavů  3.stav se prohlásil Národním shromážděním (NS) 14.7.1789 – pád Bastily = začátek revoluce NS vydalo DEKLARACI PRÁV ČLOVĚKA A OBČANA 1791 – vydána 1. ústava Září 1792 – vyhlášena republika, král i s manželkou zajat Leden 1793 – král Ludvík XVI. popraven gilotinou (po půl roce byla popravena i Marie Antoanetta) 1793 – 1794 – v čele M. Robespierre – období teroru a poprav Červenec 1794 – popraven Robespierre – konec revoluce Výsledky revoluce: 1. Konec feudalismu, přechod ke kapitalismu 2. K moci se dostal 3. stav 3. Odkaz ostatním národům – boje o lidská a občanská práva

Použité zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/French_Revolution http://www.historyguide.org/intellect/lecture13a.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_francouzsk%C3%A1_revoluce http://womenshistory.about.com/od/rulerspre20th/p/marieantoinette.htm http://www.michellemoran.com/books/tussaud/robespierre.html