Tvořivá informatika s Baltíkem (TIB) Jiří Sumbal, ZŠ Kopřivnice, Allšova 1123 Počítač ve škole Nové Město n. Mor., 23.-25. 3. 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informační gramotnost na středních školách
Advertisements

Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Grafické programy Zoner: využití na ZŠ
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ RACIONÁLNÍCH ČÍSEL 3
Města ČR – orientace na mapě
Tvořivá informatika s Baltíkem (TIB) Zuzana Kocíková, TIB Praha Jiří Sumbal, ZŠ Kopřivnice, Alšova 1123 Poškole, Monínec,
Metodické odpoledne s Baltíky programování (nejen) na 1. stupni ZŠ
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
na EDUCE – Střední odborné škole, s.r.o.
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Interaktivní Evropa děti pro děti
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
PT – obecná charakteristika
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
ŠVP na gymnáziích: od mírné skepse k chuti pokračovat Zkušenosti z projektu Pilot G/GP Lucie Slejšková Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Zábavná matematika.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Interaktivní Evropa děti pro děti Evropa pestrá i společná Jiří Sumbal ZŠ Kopřivnice, Alšova 1123.
Metodická podpora úprav RVP ZV
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Podpora poradců Podpora poradců
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.15 Téma: PowerPoint.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Tvořivá informatika s Baltíkem (TIB) Zuzana Kocíková a Jiří Sumbal Informatika ve škole Zlenice,
Počítačová grafika a digitální fotografie ve škole
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Národní konference eTwinning 28. – 30. dubna 2011 Praha Petr Chaluš.
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
PRŮBĚŽNÉ VÝSTUPY PROJEKTU Hrajeme si s řemesly CZ.1.07/1.1.06/ Operační program:Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Počáteční vzdělávání.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ELearning Snímek 1 eLearning Tomáš Kubálek
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Gymnázium Františka Živného Informační centrum 015 Rozvojový projekt č.160R 2004 Informační centrum jako garant rozvoje dovedností v oblasti IT a schopností.
Tvorba kurikula pro výuku informačních technologií na 1. stupni ZŠ
Projekt METODIKA II Vítejte na dnešní prezentaci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.02 Téma: PowerPoint.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Markéta Šindelářová Materiál: VY_32_INOVACE_ICT33.04 Téma: PowerPoint.
JAK REAGUJÍ UČITELÉ 1. STUPNĚ NA ZAVÁDĚNÍ ZÁKLADŮ INFORMATIKY DO VÝUKY ICT Jiří Vaníček Jihočeská univerzita, Pedagogická fakulta DidactIG Liberec 5. 2.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Šachy do škol 2016/17.
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Tvořivá informatika s Baltíkem (TIB) Jiří Sumbal, ZŠ Kopřivnice, Allšova 1123 Počítač ve škole Nové Město n. Mor.,

Kde najdete tuto prezentaci: na stránce v seznamu dokumentů na stránce Informační centra SIPVZ při ZŠ Kopřivnice, Alšova

Co je Tvořivá informatika s Baltíkem (TIB)? mezinárodní projekt podpora výuky informatiky moderní formou podpora výuky programování na ZŠ

Tvořivá informatika s Baltíkem - základní teze: podpora přirozené tvořivosti dětí cílem (pro děti) není se něco naučit, ale něco vytvořit předveď, cos vytvořil nauč ostatní, co umíš výuka už od 1. třídy Baltík, ale i ostatní programy (text, grafika, tabulky, internet, multimédia...)

O co tedy jde v projektu TIB? podporovat a rozvíjet u dětí tvořivost, logické myšlení, samostatnost, schopnost vzdělávat se, komunikovat a týmovou práci připravit pro učitele metodické materiály využitelné při výuce informatiky

Forma výuky informatiky v TIB projektová výuka využití vždy několika softwarových nástrojů schopnost použít nejvhodnější nástroj variabilita ve výběru software (dle možností školy)

Výhody projektového vyučování obrovský prostor k tvořivosti, soustavné procvičování všech nástrojů, důraz na schopnost propojovat a efektivně využívat programy, velký prostor pro mezipředmětové vztahy, možnosti individuálního tempa práce, samostatná práce

Státy zapojené do TIB: Slovensko – 198 škol Česko – 140 škol Polsko – 270 škol Rakousko, Bělorusko, Kanada, Srbsko a Černá Hora, Dánsko, Egypt, Finsko, Irán, Japonsko, Libanon, Senegal, Ukrajina, USA, Uzbekistán, Jižní Afrika, Zimbabwe (stav k )

Organizační zajištění TIB v ČR vznikla organizace TIB, občanské sdružení SGP Systems, s. r. o. (program Baltík) spolupráce s Informačním centrem při ZŠ Kopřivnice, Alšova 1123

Spolupráce VUP Praha – příprava RVP (viz) Projekt Dokážu to  viz SIPVZ, vzdělávání učitelů:  modul P – ICT na 1. stupni kapitola Realizace zájmů a rozvíjení individuálních schopností žáků ve volném čase – viz ict.superhosting.cz/p-1_st  příprava modulu P – Dětské programovací jazyky

TIB v ČR národní koordinátor:  Zuzana Kocíková metodici:  Jiří Sumbal  Jitka Pasterová

Financování všechny materiály zdarma stačí se zaregistrovat na WWW stránkách využití projektů SIPVZ a grantu AISIS (Dokážu to)

Principy tvorby metodiky použít vždy nejvhodnější nástroje vyhýbejme se úlohám s jediným správným výsledkem  (dílčí úlohy) mezipředmětové vztahy prezentování své práce  soutěže projekty

Metodické materiály TIB (cíle) základní koncepční materiály kompletní osnovy pro výuku informatiky na 1. a 2. stupni ZŠ i na SŠ alternativní tématické plány pro konkrétní ročníky konkrétní projekty pro každý ročník přípravné úlohy použitelné před jednotlivými projekty i samostatně připravujeme: testy znalostí

Projekty  přípravné úlohy Přípravná úloha:  kratší časový úsek  menší množství použitých programů  nácvik nových znalostí a dovedností Projekt:  delší časový úsek  více použitých programů  procvičení, upevnění a rozšíření dosavadních znalostí

TIB a Rámcové vzdělávací programy základního vzdělávání rok 2005: optimalizace metodických materiálů pro použití v podmínkách školních vzdělávacích programů Výzkumný ústav pedagogický v Praze – materiály TIB doporučeny VUP jako metodický materiál v rámci RVP pozvánka na přednášku na konferenci Poškole 2005 ( ) – text příspěvku a prezentace bude na

Kde najít všechny materiály  stránky projektu TIB případné ukázky:  www stránky www stránky  osnovy – 1. stupeň, 2. stupeň1. stupeň2. stupeň  tématický plán – 1. stupeň, 2. stupeň1. stupeň2. stupeň  přípravná úloha – 1. stupeň, 2. stupeň1. stupeň2. stupeň  projekt – 1. stupeň, 2. stupeň1. stupeň2. stupeň

Soutěže pro žáky v roce Velikonoce s Baltíkem: březen – duben 2004 Baltík 2004: duben – červen 2004 Baltík + Baltazar 2004 – listopad 2004 Vánoce s Baltíkem: prosinec 2004

Velikonoce s Baltíkem 2004 zadání:  vytvořte v Baltíkovi program na velikonoční téma www stránky:  účast:  67 týmů (32 1. stupeň, stupeň ZŠ)  75 dětí (49 chlapců, 26 dívek) vítězové:  Michaela Ryjáčková, DDM Bílina  František Batysta, Gymnázium J.V.Jirsíka, Č. Budějovice

Mezinárodní programátorská soutěž Baltík 2004 zadání:  účastníci dostali přesně zadané úkoly, které museli naprogramovat www stránky:  organizace:  školní kolo – korespondenční  celostátní kolo – Brno,  mezinárodní kolo – Kopřivnice,

Mezinárodní programátorská soutěž Baltík 2004 účast:  školní kolo v ČR: 18 škol – 102 týmů – 175 žáků ( stupeň ZŠ, stupeň ZŠ)  celostátní finále: 20 týmů – 47 žáků  mezinárodní finále: 3 státy (ČR, SR, Polsko) – 29 týmů – 62 žáků (z toho 16 dívek)

Mezinárodní programátorská soutěž Baltík 2004 vítězové:  kategorie A (1. stupeň): Matej a Pavol Vargovčíkovi, Michal Petriľák, Sabinov, SR  kategorie B (2. stupeň ZŠ): Václav Švirga, Kopřivnice, ČR

Mezinárodní tvůrčí a programátorská soutěž Baltík a Baltazar 2004 zadání:  vytvořte v Baltíkovi nebo v Baltazarovi program na libovolné (nekrvavé) téma www stránky:  účast:  37 týmů (47 soutěžících) ve 3 věkových kategoriích termín:  v Brně

Mezinárodní tvůrčí a programátorská soutěž Baltík a Baltazar 2004 výsledky kategorie A (do 10 let):  Jakub Matuška (Slovensko) kategorie B (do 14 let):  Ondrej Galbavý (Slovensko) kategorie C (nad 15 let):  Boris Švancar a Martin Baránek (Slovensko)

Vánoce s Baltíkem 2004 zadání:  vytvořte v Baltíkovi program na vánoční téma www stránky:  účast:  61 týmů (27 1. stupeň, stupeň ZŠ)  95 dětí (51 chlapců, 44 dívek) vítězové:  Tomáš Včelák, ZŠ Tábor  Filip Matzner, GJVJ Č. Budějovice

novinka: Velikonoce s Baltíkem 2005 www stránky:  účast:  61 týmů (25 1. stupeň, stupeň ZŠ)  77 dětí (49 chlapců, 28 dívek) ze ZŠ a G  2 týmy dětí z MŠ vítězové:  Tomáš Jaroň, ZŠ Lichnov  Vít Kubelka, GJVJ Č. Budějovice a Lenka Sumbalová, G Příbor

Závěr: proč se zapojit do TIB? Jsem začínající učitel informatiky a budu vděčný za každou radu a pomoc.  Zaregistrujte se do projektu TIB jako škola typu C a budete si moci stahovat a využívat hotové projekty, získáte i tématické plány, abyste věděli, kdy který projekt použít.

Závěr: proč se zapojit do TIB? Jsem učitel informatiky, s výukou už mám zkušenosti, jsem ale zavalený povinnostmi a nemám čas neustále vymýšlet nové zajímavé úkoly pro žáky.  Zaregistrujte se jako škola B nebo C. Získáte přístup k připraveným tématickým plánům, projektům i přípravným úlohám. Můžete je přímo použít nebo si je přizpůsobit.

Závěr: proč se zapojit do TIB? Jsem zkušený učitel informatiky a rád se podělím s ostatními kolegy o své zkušenosti.  Zaregistrujte se jako škola A a rozšiřte mezinárodní metodický tým. Rádi uvítáme vaše zkušenosti a pomoc méně zkušeným kolegům v metodice i jakýkoliv jiný způsob vašeho aktivního zapojení do projektu.

Závěr: proč se zapojit do TIB? Nejsem učitel informatiky, ale chtěl bych využívat informační technologie ve svém předmětu.  Doporučte účast v projektu TIB vašemu učiteli informatiky. Mnohé dílčí projekty využívají mezipředmětové vztahy a umožňují tak integrovat ICT i do jiných předmětů.

Konec děkuji za pozornost Jiří Sumbal