Kyseliny a zásady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - KYSELINY
Sloučeniny vodíku a kyslíku
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Kyselost a zásaditost látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KYSELINY.
Neutralizace.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Opakování kyseliny a zásady
Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
Neutralizace.
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Síla kyselin a zásad.
Kyseliny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Vzorce pro opakování.
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Dusík, N.
Kyseliny.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny.
Neutralizace Vznik solí
Kyseliny Mgr. Helena Roubalová
ZÁSADY - HYDROXIDY.
Neutralizace Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
16.1 Vím, co je pH, znám podstatu neutralizace.
Jméno : Ing. Renata Šandová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Kyseliny - zástupci Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Vlastnosti a reakce kyselin
Kyseliny Richard Horký. Použití a pojmy Názvosloví 2Názvosloví 1BezkyslíkatéKyslíkaté
RISKUJ.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyslíkaté kyseliny.
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Tříprvkové sloučeniny. 1.) Hydroxidy Patří mezi zásady Jejich vodné roztoky nazýváme louhy Obsahují hydroxidový aniont (OH) - a kationt kovu (nebo amonný.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Určení pH látek Co je to pH??? Hydroxid = zásadité Kyselina = kyselé Látka.
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Měření kyselosti a zásaditosti roztoků Mgr. Jitka Říhová.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Soli (názvosloví) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Zásady.
11 prvky, sloučeniny- souhrnné opakování
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. Iva Hirschová
Přehled chemických vzorců
NEUTRALIZACE.
Transkript prezentace:

Kyseliny a zásady

Kyseliny Látky, které v roztocích odštěpují vodíkový kation H+ se nazývají kyseliny Kyseliny dělíme na - bezkyslíkaté - kyslíkaté

A) Bezkyslíkaté kys. chlorovodíková kys. bromovodíková kys. jodovodíková kys. fluorovodíková

Kyselina chlorovodíková (HCl) čistá je bezbarvá zapáchá po chlorovodíku, dráždí dýchací cesty a leptá je její soli - chloridy Použití: - výroba léčiv - výroba barviv - výroba plastů - čištění kovů

B) Kyslíkaté kys. sírová kys. dusičná kys. siřičitá kys. uhličitá kys. fosforečná kys. chlorná

Kyselina sírová (H2SO4) bezbarvá olejovitá kapalina soli - sírany Použití - výroba chemikálií - průmyslová hnojiva - plasty, barviva, léčiva - výbušniny - čištění ropných produktů - úprava rud

Kyselina dusičná (HNO3) -dráždí dýchací cesty - soli - dusičnany Použití - výroba barviv - výroba výbušnin - dusíkatá průmyslová hnojiva Kyselina fosforečná (H3PO4) - soli - fosforečnany Použití - výroba průmyslových hnojiv - výroba nealkoholických nápojů (minerálky,cola…)

Kyselina uhličitá (H2CO3) - je součástí perlivých nápojů a většiny minerálek - soli - uhličitany Kyselina siřičitá - je součástí kyselých dešťů - soli - siřičitany

Zásady (hydroxidy) Látky, které ve vodném roztoku odštěpují hydroxidový anion OH- označujeme jako zásady Jejichž ph je od 7 do 14

Hydroxid sodný (NaOh) Snadno navlhá Používá se k výrobě mýdel, pracích a čistících prostředků

Hydroxid vápenatý (Ca(OH)2) Je známý pod názvem hašené vápno Používá se ve stavebnictví, k bělení a dezinfekci stěn a sklepů, k vápnění půdy

Stupnice ph Určuje jak je roztok kyselý nebo zásaditý 1-7 kyselé 7 neutrální

Indikátory Jak poznat zda je roztok kyselý nebo zásaditý? K tomu slouží látky, které mění své zbarvení při změně kyselosti nebo zásaditosti Nejznámější indikátory - lakmus - fenolftalein Indikátorové papírky

Neutralizace Reakce mezi kyselinou a zásadou za vzniku vody a soli (příslušené kyseliny)