SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní řízení při ukládání pokut za porušení zákonů
Advertisements

Čistírna odpadních vod v Náměšti nad Oslavou
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Průběh přípravy novely vodního zákona a charakteristika problematických bodů Seminář pro ZEV, VŽP, HV PS PČR Miroslav Král Novela vodního.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
V souvislosti s množícími se snahami o stanovení dešťových kanalizací kanalizacemi pro veřejnou potřebu dle ust. § 1 odst. 4 zákona o vodovodech a kanalizacích.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Novela vodního zákona č. 150/2010 Sb.
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
MŽP Likvidace škod po živelních pohromách – podprogram „MŽP Povodně 2013“ Mgr. Sabina Hamanová oddělení ochrany před povodněmi OOV MŽP
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Řízení o přestupcích.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Plánovací proces v oblasti vodního hospodářství. (návrh novely – tzv. „EURONOVELA“) Zákon č. 254/2001Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s., divize Třebíč VODOVODY A KANALIZACE, svazek obcí se sídlem v Třebíči Pracovní seminář s aktuální tématikou: Dopady.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Novela zákona o vodovodech a kanalizacích Ing. Jiří Duda Ing. Vladimír Chaloupka Odbor vodovodů a kanalizací Ministerstvo zemědělství ČR VAKINFO 2012 –
Působnost odboru dozoru a regulace vodárenství - oddělení stížností, kontroly a regulace v rámci dozoru MZe v oblasti VaK Seminář MZe pro vodoprávní úřady.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
V ODOHOSPODÁŘSKÉ AKTUALITY Ing. Daniel Pokorný ředitel odboru státní správy ve vodním hospodářství a správy povodí Ministerstvo zemědělství ČR 21. – 22.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Vodohospodářské aktuality
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
náměstek Ministerstva životního prostředí
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Provoz a ekonomika vodovodů a kanalizací malých měst a obcí
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
o vodovodech a kanalizacích
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Aktuality k čl. 4 odstavec 7 RSV
Vodohospodářské aktuality
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Stavební právo.
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Transkript prezentace:

SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství ČR 15 let 10. listopadu 2005

15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH 10. listopadu 2005 Několik mezníků vývoje Svazu vodního hospodářství: privatizace provozu vodovodů a kanalizací ; privatizace provozu vodovodů a kanalizací ; infrastruktura vodovodů a kanalizací odstátněna; infrastruktura vodovodů a kanalizací odstátněna; transformace podniků Povodí a Státní meliorační správy; transformace podniků Povodí a Státní meliorační správy; změny výzkumných a rozvojových institucí; změny výzkumných a rozvojových institucí;

10. listopadu 2005 Několik mezníků vývoje Svazu vodního hospodářství - pokračování: nová vodohospodářská legislativa ; nová vodohospodářská legislativa ; transpozice „acquis communautaire“; transpozice „acquis communautaire“; Strategie ochrany před povodněmi pro území ČR; Strategie ochrany před povodněmi pro území ČR; Koncepce vodního hospodářství – MZe, SVH. Koncepce vodního hospodářství – MZe, SVH. 15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH

Projednání novely zákona o VaK: 3. čtení – bez výrazných změn (schváleno v původním rozsahu) ; 3. čtení – bez výrazných změn (schváleno v původním rozsahu) ; cca 36 pozměňovacích návrhů; cca 36 pozměňovacích návrhů; účinnost – „dnem vydání“; účinnost – „dnem vydání“; souhlas – 113 ze 172 poslanců; souhlas – 113 ze 172 poslanců; kontroverzní názory na výjimky srážkových vod; kontroverzní názory na výjimky srážkových vod; řada formálních úprav. řada formálních úprav. 10. listopadu 2005

15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH Proces plánování podle RS (2000/60/ES): příprava Plánu hlavních povodí (2006) ; příprava Plánu hlavních povodí (2006) ; plány oblastí povodí (2 „reporty“ EK); plány oblastí povodí (2 „reporty“ EK); rozšíření plánů v ČR o rozvoj VaK (základem jsou PRVKÚK) a prevenci povodní; rozšíření plánů v ČR o rozvoj VaK (základem jsou PRVKÚK) a prevenci povodní; spolupráce KÚ a SVH vítána a dobře probíhá. spolupráce KÚ a SVH vítána a dobře probíhá.

15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH Programy prevence povodní: I. etapa („ZAHÁJENÍ“) – končí v roce 2006 ; I. etapa („ZAHÁJENÍ“) – končí v roce 2006 ; II. etapa („ROZVINUTÍ“) – léta 2007 až 2010; II. etapa („ROZVINUTÍ“) – léta 2007 až 2010; POKRAČOVÁNÍ: obsah Plánů oblastí povodí („III. etapa“). POKRAČOVÁNÍ: obsah Plánů oblastí povodí („III. etapa“). 10. listopadu 2005

15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH 10. listopadu 2005 Přechodné období ČR v EU pro VH: 2010 – kanalizace + ČOV v aglomeracích nad e.o.; 2010 – kanalizace + ČOV v aglomeracích nad e.o.; ČOV tam, kde kanalizační síť ČOV tam, kde kanalizační síť existuje (i pod e.o.); přísnější limity pro ČOV (ČR území je „citlivá oblast“).

15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH Termíny plnění požadavků směrnice 91/271/ES v členských státech EU: 1991 – přijata směrnice; 1991 – přijata směrnice; 1993 – transpozice ; 1993 – transpozice ; 1998 – citlivé oblasti (nad e.o.); 1998 – citlivé oblasti (nad e.o.); 2000 – normální oblasti (nad e.o.); 2000 – normální oblasti (nad e.o.); 2005 – všude kanalizace a ČOV nad e.o. a kde kanalizace, tak i pod e.o – všude kanalizace a ČOV nad e.o. a kde kanalizace, tak i pod e.o. 10. listopadu 2005

15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH Čl. 5 – odst. 5 - vypouštění městských odpadních vod nad citlivými oblastmi podléhají povinnostem „citlivých oblastí“; Čl. 5 – odst. 5 - vypouštění městských odpadních vod nad citlivými oblastmi podléhají povinnostem „citlivých oblastí“; Čl. 9 – Pokud jsou vody členského státu nepříznivě ovlivňovány vypouštěním městských odpadních vod z jiného členského státu – nutné řešit dohodou nebo vynucením za účasti EK. Čl. 9 – Pokud jsou vody členského státu nepříznivě ovlivňovány vypouštěním městských odpadních vod z jiného členského státu – nutné řešit dohodou nebo vynucením za účasti EK. Problematika citlivých oblastí:

10. listopadu 2005 Náměty na změnu přístupové smlouvy – neformální konsultace: změna rozsahu „“ – prakticky neproveditelná (čl. 5, 9); změna rozsahu „citlivé oblasti“ – prakticky neproveditelná (čl. 5, 9); posun termínu přechodného plnění – velmi nežádoucí (24 členských států by muselo schválit); posun termínu přechodného plnění – velmi nežádoucí (24 členských států by muselo schválit); úprava obsahu směrnice – indicie o potřebě zpřísnění, je 14 let stará. úprava obsahu směrnice – indicie o potřebě zpřísnění, je 14 let stará. 15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH

Čl. 5, odst. 4 … limity pro jednotlivé ČOV v citlivých oblastech nemusejí být uplatněny, pokud je docíleno snížení zátěže fosforu a dusíku nejméně 75 % v příslušné oblasti (povodí). Čl. 5, odst. 4 … limity pro jednotlivé ČOV v citlivých oblastech nemusejí být uplatněny, pokud je docíleno snížení zátěže fosforu a dusíku nejméně 75 % v příslušné oblasti (povodí). 10. listopadu let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH

Proces vynucování požadavků směrnic ES Evropskou komisí: písemné varování a následně odůvodněný názor ; písemné varování a následně odůvodněný názor ; EK předá Evropskému soudnímu dvoru, rozsudek o porušení „acquis“; EK předá Evropskému soudnímu dvoru, rozsudek o porušení „acquis“; EK upozorní na rozsudek, následně své stanovisko a podá žalobu; EK upozorní na rozsudek, následně své stanovisko a podá žalobu; Evropský soudní dvůr odsoudí k pokutě; Evropský soudní dvůr odsoudí k pokutě;

Proces vynucování požadavků směrnic ES Evropskou komisí – pokračování: Evropský soudní dvůr – odsoudí rozsudkem o sankci: Evropský soudní dvůr – odsoudí rozsudkem o sankci: - jednorázová částka („zpětný postih“); - průběžná platba až do odstranění (vynucující akci); (lze uložit obě najednou). současný stav – 2 státy odsouzeny a 8 žalob probíhá; současný stav – 2 státy odsouzeny a 8 žalob probíhá; dále projednáváno 33 přestupků na úrovni „varování“ EK. dále projednáváno 33 přestupků na úrovni „varování“ EK. 15. let Svazu vodního hospodářství ČR a aktuální problematika VH 10. listopadu 2005

Děkuji za pozornost. 10. listopadu 2005