Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor odpadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Revize Nového přístupu
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
Zákon o obalech Česká republika
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Nová směrnice o energetické účinnosti
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Program předcházení vzniku odpadů ČR
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Čistá mobilita, elektromobilita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. ředitel odboru Strategie ELEKTROMOBILITA ve veřejné dopravě, Praha,
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Technologické platformy a dopravní výzkum
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ing. Pavlína Kulhánková Ředitelka odboru ekologie Akční plán EU pro oběhové hospodářství 11 Ing. Pavlína Kulhánková TVIP 2016 Hustopeče u Brna,
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Těžební unie Česká republika Setkání těžařů Brno, Hotel Myslivna, Novinky z evropské legislativy v roce 2014 David Póč.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Ministerstvo životního prostředí Jaromír Manhart odbor odpadů
Česká inspekce životního prostředí
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Rozvoj inovací v EU.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Odpadová legislatíva – Waste package Akčný plán Circular economy
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Příprava BREF NAKLÁDÁNÍ S TĚŽEBNÍMI ODPADY – aktuální informace
Transkript prezentace:

Balíček EK k oběhovému hospodářství a revizi cílů legislativy odpadového hospodářství Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář MŽP, KÚ, ČIŽP, SFŽP, CENIA – Liberec, 22. – 23. 10. 2014

Obsah prezentace Balíček k oběhovému hospodářství Revize odpadové legislativy Stav projednávání

Balíček k oběhovému hospodářství Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů – Směrem k oběhovému hospodářství: Program nulového odpadu pro Evropu - COM(2014) 398 final. Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterou se mění směrnice 2008/98/ES o odpadech, směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech, směrnice 1999/31/ES o skládkách odpadů, směrnice 2000/53/ES o vozidlech s ukončenou životností, směrnice 2006/66/ES o bateriích a akumulátorech a odpadních bateriích a akumulátorech a směrnice 2012/19/EU o odpadních elektrických a elektronických zařízeních - COM(2014) 397 final. COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT Ex-post evaluation of Five Waste Stream Directives Accompanying the document Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council reviewing the targets in Directives 2008/98/EC on waste, 94/62/EC on packaging and packaging waste, and 1999/31/EC on the landfill of waste, amending Directives 2000/53/EC on end-of-life vehicles, 2006/66/EC on batteries and accumulators and waste batteries and accumulators, and 2012/19/EC on waste electrical and electronic equipment.

Balíček k oběhovému hospodářství Hodnocení dopadů (Impact assessment) k revizi odpadové legislativy. Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů – Příležitosti k účinnému využívání zdrojů ve stavebním sektoru – COM(2014) 445 final. Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů – Iniciativa zeleného zaměstnávání - COM(2014) 446 final. Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů – Zelený akční plán pro malé a střední podniky: Umožnit malým a středním podnikům změnit environmentální výzvy na obchodní příležitosti - COM(2014) 440 final. Sdělení k potravinám – doposud nezveřejněno.

Lepší využití primárních surovin a odpadů Zdroj: Evropská komise Oběhové hospodářství Lepší využití primárních surovin a odpadů Zdroj: Evropská komise

Oběhové hospodářství – klíčové elementy Design a inovace – program Horizon 2020. Uvolnění investic na řešení respektující zásady oběhového hospodářství. Využití činností malých a středních podniků. Odpadová legislativa a cíle – revize legislativy a stanovení nových cílů (viz. dále). Odpady jako zdroj surovin. Cíle pro účinné využívání zdrojů (produktivita zdrojů) – 7. Akční plán pro životní prostředí.

Oběhové hospodářství – odpadová legislativa Modernizace politiky nakládání s odpady a jejích cílů: odpad jako zdroj. Stanovení nových cílů. Zjednodušení a lepší provádění právních předpisů v oblasti odpadů – fitness check, provázanost a koherence. Řešení specifických problémů s odpady.

Odpadová legislativa Stanovení cílů Zvýšit do roku 2030 opětovné používání a recyklaci komunálního odpadu na 70%. Zvýšit do roku 2030 míru recyklace obalového odpadu na 80%, se střednědobými cíli 60% do roku 2020 a 70% do roku 2025, včetně cílů pro konkrétní materiály. Zakázat do roku 2025 skládkování recyklovatelných plastů, kovů, skla, papíru, lepenky a biologicky rozložitelného odpadu, přičemž by se měly členské státy snažit skládky do roku 2030 prakticky odstranit. Rozvíjet trhy s vysoce kvalitními sekundárními materiály. Upřesnit metodu výpočtu pro recyklované materiály s cílem zajistit vysokou úroveň kvality recyklace.

Odpadová legislativa – zjednodušení a lepší provádění Řešení překryvu cílů. Zjednodušení oznamovací povinnosti pro ČS. Zjednodušení výpočtu cílů pro komunální odpad, skládkování a obalové odpady. Umožnit udělovat výjimky z povolení podle rámcové směrnice o odpadech pro malé a střední podniky, které se věnují sběru a/nebo přepravě velmi malých množství odpadů, který není klasifikován jako nebezpečný. Zavést každoroční podávání zpráv prostřednictvím jediného kontaktního místa pro všechny údaje o odpadech a zajistit, aby byly statistiky týkající se odpadů v souladu s požadavky právních předpisů EU o odpadech. Rozvíjet digitalizované systémy sledování údajů a ověřování údajů třetích stran.

Odpadová legislativa – zjednodušení a lepší provádění Zřídit mechanismus včasného varování, který má zajistit, aby členské státy přijaly vhodný soubor opatření v zájmu včasného dosažení cílů. Stanovit minimální provozní podmínky pro systémy rozšířené odpovědnosti výrobce, které by mohly být dále rozvíjeny na vnitrostátní úrovni nebo v rámci pokynů EU a podporovat využívání ekonomických nástrojů v členských státech. Podporovat přímé investice do nakládání s odpady na vrcholu hierarchie způsobů nakládání s odpady.

Odpadová legislativa – specifické problémy s odpady Předcházení vzniku odpadů. Odpady v moři. Stavební a demoliční odpad. Potravinový odpad. Nebezpečný odpad. Plastový odpad. Recyklace kritických surovin. Nedovolená přeprava odpadů. Recyklace fosforu.

Odpadová legislativa – specifické problémy s odpady Snížit do roku 2020 množství odpadů v mořích o 30% u deseti nejčastějších typů odpadu nalezeného na plážích, jakož i pro lovná zařízení nalezená na volném moři - daný seznam bude přizpůsoben každé ze čtyř mořských oblastí v EU. Členské státy mají sestavit národní strategie prevence plýtvání s potravinami a zajistit snížení potravinového odpadu do roku 2025 minimálně o 30%. Omezit používání lehkých plastových tašek – do roku 2025 rovněž zákaz plastů na skládkách. Přijmout opatření, která mají stimulovat trhy s recyklovanými materiály získanými ze stavebního a demoličního odpadu. Vytvořit řádný systém rejstříků alespoň pro nebezpečný odpad, jehož by se účastnily všechny členské státy.

Odpadová legislativa – specifické problémy s odpady Začlenit opatření týkající se sběru a recyklace odpadů obsahujících významné množství kritických surovin do plánů pro nakládání s odpady na úrovni ČS. Vytvořit politický rámec týkající se fosforu – zvýšení recyklace, inovace, zlepšení tržních podmínek a udržitelné využívání – hnojiva, potraviny, voda, odpady.

Odpadová legislativa Směrnice o odpadech Definice – komunální odpad, potravinový odpad, stavební a demoliční odpad, materiálové využití, zasypávání, malé zařízení nebo podnik. Vymezení rozšířené odpovědnosti výrobce. Cíle: Redukce potravinového odpadu – do 2025 o 30%. Komunální odpad – do 2020 recyklace 50%; do 2030 recyklace 70%. Stanovení metodiky výpočtu recyklace. Systém včasného varování (zprávy 2017; 2022; 2025) – identifikace ČS s problémy při dosahování cílů – plán opatření k dosažení cílů – schválení ze strany EK nebo připomínky) – revidovaný plán – schválení nebo zamítnutí (u cíle pro rok 2020 možnost prodloužení lhůty o 3 roky).

Odpadová legislativa Směrnice o odpadech Oddělený sběr biologického odpadu – od roku 2025. Odhazování odpadků (littering). Redukce potravinového odpadu. Ukazatele pro předcházení vzniku odpadů. Elektronické registry údajů o nebezpečných odpadech. Sledovatelnost nebezpečného odpadu.

Odpadová legislativa Směrnice o obalech Změna definice „obalových odpadů“. Definice „odpadu“, „komunálního odpadu“, „nebezpečného odpadu“, „předcházení vzniku odpadů“, „přípravy k opětovnému použití“, „opětovného použití“, „využití“, „recyklace“, „odstranění“, „nakládání s odpady“, „původce odpadu“ a „držitele odpadu“ ze směrnice o odpadech. Vyjasnění metodiky výpočtu recyklace. Výpočet cílů pro obaly z různých materiálů - jestliže se obal skládá z různých materiálů, musí se pro účely výpočtů cílů stanovených v čl. 6 odst. 1 písm. f) až k) vzít každý materiál v úvahu zvlášť. Zrušení podpory energetického využívání obalových odpadů (bod 3 – čl. 6, odst. 3) - ruší se možnost podpory energetického využívání obalových odpadů ze strany členských států. Systém včasného varování (zprávy v roce 2017, 2022, 2027). Reporting členských zemí – každoroční, ověřování třetí nezávislou stranou, kontrola kvality.

Odpadová legislativa Směrnice o obalech Cíle Do konce r. 2020 bude recyklováno nebo připraveno k opětovnému použití minimálně 60 % hmotnosti obalových odpadů. Do konce r. 2020 bude připraveno k opětovnému použití nebo recyklováno minimálně: 45 % plastů; 50 % dřeva; 70 % železných kovů; 70 % hliníku; 70 % skla; 85 % papíru a lepenky. Do konce r. 2025 bude recyklováno nebo připraveno k opětovnému využití minimálně 70 % hmotnosti obalových odpadů. Do konce r. 2025 bude připraveno k opětovnému použití nebo recyklováno minimálně: 60 % plastů; 65 % dřeva; 80 % železných kovů; 80 % hliníku; 80 % skla; 90 % papíru a lepenky. Do konce r. 2030 bude recyklováno nebo připraveno k opětovnému využití minimálně 80 % hmotnosti obalových odpadů. Do konce r. 2030 bude připraveno k opětovnému použití nebo recyklováno minimálně: 80 % dřeva, 90 % železných kovů, 90 % hliníku, 90 % skla.

Odpadová legislativa Směrnice o skládkách odpadů Definice „zbytkového odpadu“; „biologicky rozložitelný odpad“. Definice „odpadu“, „komunálního odpadu“, „nebezpečného odpadu“, „využití“, „recyklace“, „odstranění“, „nakládání s odpady“, „původce odpadu“ a „držitele odpadu“ ze směrnice o odpadech. Cíle: Do roku 2025 – se nepovoluje ukládat na skládky ostatních odpadů – recyklovatelné odpady, včetně plastů, kovů, sklad, papíru a lepenky a jiných biologicky rozložitelných odpadů. Od roku 2025 – nepovolují členské státy množství odpadů uloženého v daném roce na skládky ostatních odpadů, které přesahuje 25% celkového množství komunálního odpadu vzniklého v předchozím roce. Do roku 2030 – přijmout opatření, aby byl na skládky ostatních odpadů přijímán pouze zbytkový odpad, aby tak celkové množství odpadu ukládaného na skládky nepřekročilo 5% celkového množství komunálního odpadu vzniklého v předchozím roce. (Tento cíl má EK do roku 2025 přezkoumat a případně navrhnout právně závazný cíl).

Odpadová legislativa Směrnice o skládkách odpadů Systém včasného varování (zprávy v roce 2022, 2027). Reporting členských zemí – každoroční, ověřování třetí nezávislou stranou, kontrola kvality.

Odpadová legislativa Směrnice OEEZ Změny v čl. 16. Každoroční reporting ČS. Kontrola kvality. Ověřování nezávislou třetí stranou. Pravomoc Komise stanovit minimální kritéria pro ověřování třetí stranou.

Odpadová legislativa Směrnice baterie a akumulátory Vypuštění čl. 22 – národní zprávy. Úprava čl. 23 – zpráva EK (vliv na životní prostředí a vnitřní trh).

Stav projednávání - EU Balíček zveřejněn 2.7.2014. Projednávání na pracovní skupině Rady – 10. 7. 2014, 1. 9. 2014, 10. 9. 2014, 30. 9. 2014, 7. 10. 2014. Rada ministrů ŽP – 28. října 2014 (úvodní orientační debata). Evropský parlament – doposud neprojednal.

Stav projednávání - ČR Rámcové pozice – schváleny 3.9.2014. Dokumenty projednány v Poslanecké sněmovně (VEU, VŽP) a Senátu (plénum). Senát přijal odůvodněné stanovisko (porušení principu subsidiarity).

Důležité odkazy http://ec.europa.eu/environment/waste/target_review.htm http://ec.europa.eu/environment/circular-economy/ http://ec.europa.eu/environment/eussd/buildings.htm http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsI d=2090&furtherNews=yes http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/public-consultation- green-action-plan/index_en.htm

DĚKUJI ZA POZORNOST. Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Jan.Marsak@mzp.cz