Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – 1 243 tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji Nutnost dalšího vzdělávání pro zvýšení zaměstnanosti Podpora dalšího vzdělávání v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Advertisements

Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Solární systémy pro aktivní topení
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Charakteristika trhu práce v Jihomoravském kraji.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Demografie je věda, která se zabývá:
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
EVROPA 2020 VLADIMÍR DLOUHÝ. Jedna okamžitá priorita Strategie pro překonání krize Reforma finančních systémů Rozpočtová konsolidace pro dlouhodobý růst.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Rizikové skupiny 6. Opakování Jaká jsou tři hlavní období vývoje kriminologie? Jmenujte některé kriminologické teorie.
Teorie optimální velikosti města
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
TRH PRÁCE V ROCE 2015 Mgr. Jan Záruba Ing. Jiří Halbrštát KA Director
Imigranti na trzích práce v EU
Martin Říman ministr průmyslu a obchodu 1. ročník konference STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2007 VÝVOJ, LIDÉ, PŘÍLEŽITOSTI.
Obyvatelstvo ČR
Zadání případové studie
Moravskoslezský kraj Michal Freisler.
Chce být ekonomie udržitelná resp. je toho vůbec schopna? Ing. Lubor Tvrdý, Ph.D. PROCES Centrum pro rozvoj obcí a regionů
SUBURBANIZACE.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Teorie optimální velikosti města
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Průmyslové zóny v Ústecké kraji a jejich dopady na regionální.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Hl. m. Praha.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Analýza sociálně vyloučených lokalit v ČR Tisková konference.
Regionální politika EU v období
Populační vývoj Dobříšska
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Střední Morava křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Úvod, základní principy a cíle
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Phdr.Hana pazlarová, ph.d
Německo skončí s uhlím do roku 2038 ČTK, Redakce v 13:43
Obyvatelstvo a sídla.
TEZE ROZVOJE BYDLENÍ V PRAZE
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?

Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.! Pro srovnání – Jihomoravský kraj tis.obyvatel - nárůst za stejné období o cca 20 tis.! Ostrava – dnes 306 tis. obyvatel, ještě koncem 80tých let plány pro 330 tis. až 350 tis. obyvatel – Brno dnes 371 tis. obyvatel.

Vývoj struktury obyvatel Klesá počet obyvatel do 15 let (o 40 tis., tj. cca 20% pokles) Stoupá počet seniorů (o 30 tis., cca 17 %) Nezaměstnanost cca 12,36 %, 82,8 tis. osob Ekonomicky aktivní – 605 tis. obyvatel

Kvalita bydlení -Ovzduší – výrazně nižší kvalita vůči ostatním regionům ( vysoká koncentrace průmyslu, emise z Polska, odklon domácností od vytápění plynem z důvodu ceny) -Růst cen energií na centrální vytápění (během 4 let) z důvodů nedostatku hnědého uhlí (Ostravsko je region s nejvyšší hustotou centrálního vytápění) -Nedostatek zdrojů elektřiny (nutno dobudovat vedení či nový zdroj)

Zaměstnanost Celkově dlouhodobě nejvyšší nezaměstnanost ve státě, mírné snížení po vybudování automobilky Hyundai Problém se strukturou pracovní síly – vyšší procento zaměstnanců s nižší kvalifikací Sektor vzdělání a služeb je v oblasti slabší – hlavním důvodem je špatná dostupnost regionu z centra státu

Další vývoj Postupný pokles obyvatel Ztráta dynamiky vývoje (růst pouze ve věkové struktuře seniorů s nárokem na sociální transfery z centra státu) Nebezpečí vnímání regionu jako zátěž pro zbytek státu (ekologie, sociální dávky, vzdálený a tak trochu cizí)

Je naděje ?? Možnost intervence ze strany státu (obdobně jako podobných regionech v Německu, ve Francii či ve Velké Británii Nutnost tlaku na místní politickou elitu – jejich práce pro město i region musí být v zájmu nás všech kvalitnější i výraznější než v jiných regionech