Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem 29. 6. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Sociální pomoc SOCIÁLNÍ POLITIKA II.
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
Legislativní rámec dobrovolnické služby
Zákon o sociálních službách
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Profesní vzdělávání sociálních kurátorů Liberec
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Institut veřejné služby
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zabezpečení v případě nemoci a svízelných sociálních situacích Mgr. Hana Svobodová.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Terénní sociální práce
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Studijní obor: Sociální činnost
Podpora v nezaměstnanosti
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
RODINA A FINANČNÍ KRIZE
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
DOBROVOLNICTVÍ „Je jedním z nejkrásnějších zadostiučinění tohoto života, že žádný člověk nemůže upřímně pomoci druhému, aniž by nepomohl i sám sobě.“ Ralph.
Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Knihovna a Veřejná služba?.  Září 2009 – Prosinec 2011  30 hodin měsíčně  doba trvání 1 rok.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Sociální zabezpečení Sociální služby
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Projekt : „ PODPORA ZDRAVOTNICKÝCH OBORŮ“ DOBROVOLNICTVÍ - je svobodně zvolená činnost, konaná ve prospěch druhých bez nároku na odměnu.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
LUŽÁNKY – STŘEDISKO VOLNÉHO ČASU BRNO, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Evropská dobrovolná služba (European Voluntary Service)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Veřejná služba 2017.
Odborná konference „Veřejná služba“
Rok 2017 a novely zákona o pomoci v hmotné nouzi
Veřejná služba z hlediska ústavního pořádku
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
Transkript prezentace:

Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem

Vznik veřejné služby Iniciativa měst a obcí (zástupců, starostů...)

První koncepce  Zákon o dobrovolnické službě (198/2002) (198/2002)  Zákon o zaměstnanosti (435/2004) (435/2004)

Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi § 18a Veřejná služba

Pomoc v obci v záležitostech, které jsou v zájmu obce.

Veřejná služba - zlepšování životního prostředí, - udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, - pomoc v oblasti kulturního rozvoje, - pomoc v oblasti sociální péče, - a další činnosti...

Dobrovolnická služba - pomoc nezaměstnaným, osobám sociálně slabým, zdravotně postiženým, seniorům, příslušníkům národnostních menšin, imigrantům, osobám po výkonu trestu odnětí svobody, osobám drogově závislým, osobám trpícím domácím násilím, jakož i pomoc při péči o děti, mládež a rodiny v jejich volném čase, - pomoc při přírodních, ekologických nebo humanitárních katastrofách, při ochraně a zlepšování životního prostředí, při péči o zachování kulturního dědictví, při pořádání kulturních nebo sbírkových charitativních akcí pro osoby uvedené v písmenu a), nebo - pomoc při uskutečňování rozvojových programů a v rámci operací, projektů a programů mezinárodních organizací a institucí, včetně mezinárodních nevládních organizací.

Veřejná služba X Dobrovolnická služba Veřejná služba je vykonávána osobami v hmotné nouzi. Veřejná služba je vykonávána osobami v hmotné nouzi. Písemné smlouvy - o výkonu VS, pojistná smlouva. Písemné smlouvy - o výkonu VS, pojistná smlouva. Možná dotace na pojistné od MPSV. Možná dotace na pojistné od MPSV. Dobrovolník - fyzická osoba starší 15 let (v ČR), starší 18 let (zahraničí). Smlouvy – vysílající a přijímající organizace, vysílající org. a dobrovolník. Dotace MV - pojistné, části výdajů spojených s evidencí dobrovolníků, s jejich přípravou pro výkon dobrovolnické služby a se zajišťováním výkonu dobrovolnické služby, důchodové pojištění placeného (20 h/týden)

Veřejná služba X Dobrovolnická služba Pracovněprávní předpisy – pracovní doba, doba odpočinku, bezpečnost a ochrana zdraví. Pracovněprávní předpisy – pracovní doba, doba odpočinku, bezpečnost a ochrana zdraví. Úřad práce – veřejně prospěšné práce (organizátor). Úřad práce – veřejně prospěšné práce (organizátor). Delegace veřejné služby. Delegace veřejné služby. Za výkon veřejné služby nenáleží odměna. Za výkon veřejné služby nenáleží odměna. Není akreditována – rozhodnutí na obci Není akreditována – rozhodnutí na obci Dobrovolníci v zahraničí – povinnost smlouvy – obsah daný zákonem. Úřad práce – veřejně prospěšné práce (koordinátor). Vysílající a přijímající organizace, zahraničí. Dobrovolníkovi za výkon dobrovolnické služby nenáleží odměna. Akreditace – seznam organizací

Veřejná a dobrovolnická služba pro nezaměstnané udržet si sociální a pracovní návyky, udržet si sociální a pracovní návyky, získat nové vědomosti, zkušenosti a dovednosti, které zvýší jejich šance při hledání zaměstnání, získat nové vědomosti, zkušenosti a dovednosti, které zvýší jejich šance při hledání zaměstnání, zamezit vzniku, resp. zmírnit psychosociální krizi, včetně prevence sociálně patologických jevů plynoucích z nezaměstnanosti, zamezit vzniku, resp. zmírnit psychosociální krizi, včetně prevence sociálně patologických jevů plynoucích z nezaměstnanosti, zabránit sociálnímu vyloučení, případně napomoci opětovné integraci do společnosti, rozšíření sociálních kontaktů aj. zabránit sociálnímu vyloučení, případně napomoci opětovné integraci do společnosti, rozšíření sociálních kontaktů aj.

Veřejná a dobrovolnická služba a dávky pomoci v hmotné nouzi bonifikace a sankce při poskytování příspěvku na živobytí

Osoba pobírající příspěvek na živobytí déle než 6 měsíců – vliv na částku živobytí

Příklad u jednotlivce (nemá majetek, neuplatňuje pohledávky a nároky)  žádné aktivity – 2.020, - Kč  alespoň 20 h veřejné a/nebo dobrovolnické služby/měsíc nebo jiné aktivity – 3.126, - Kč  alespoň 30 h veřejné a/nebo dobrovolnické služby/měsíc – 3.679, - Kč

NE u osoby:  u které se nezkoumá snaha zvýšit si příjem vlastní prací,  pobírající podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci,  která má příjem z výdělečné činnosti,  která vykonává dobrovolnickou službu nebo veřejnou službu v rozsahu alespoň 20 h/měsíc.  od – osoby v I. a II. stupni invalidity

Veřejná a dobrovolnická služba (počty – průměr za měsíc) Celkem osob na PnŽ - cca Snížení částky živobytí - cca (20 %) Veřejná služba – cca osob Dobrovolnická služba – cca osob

Metodický pokyn k limitům využití dobrovolnické služby u osob v hmotné nouzi

Děkuji za pozornost. Na shledanou. Děkuji za pozornost. Na shledanou.