P. Komárek XLVII. Dny nukleární medicíny Havlíčkův Brod,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jištění kvality technologických procesů
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Revize Nového přístupu
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Informační systém pro řízení jakosti na ONM Bělohlávek O. 47. DNM – Havlíčkův Brod ONM - PET centrum, Nemocnice Na Homolce, Praha.
Pohled na budoucnost JE Dukovany ve světle státní jaderné legislativy Dana Drábová.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Kontrola zboží dvojího použití - nové aspekty Ing. Svatopluk Leitgeb 10. listopadu 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Sankce a omezující opatření
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
Školní stravování (historie a současnost) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing
Nová pravidla veřejné podpory
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Aktuální otázky regulace léčivých přípravků v roce 2003
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
Dokumentace systému managementu jakosti
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1. Průkaz energetické náročnosti budov Praha 15. ledna 2009.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Právní režim nakládání s odpady
[ 1 ] PharmDr. Ivan Buzek Praha, © 2013 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
[ 1 ] Cesta k medicínskému využití konopí a derivátů Martin Beneš ředitel SÚKL.
[ 1 ] Ing. Helena Daněčková, Ing. Dana Donátová oddělení posuzování farmaceutické dokumentace © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
ČSN EN – Výtahy pro dopravu osob a osob a nákladů ČSN EN – Konstrukční zásady, výpočty a zkoušky výtahových komponent.
[ 1 ] MUDr. Alice Němcová Seminář Sekce dozorových činností SÚKL pro výrobce a distributory léčivých přípravků, © 2010 Státní ústav kontrolu.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
[ 1 ] MUDr. Jana Mladá; Oddělení farmakovigilance Inspekce FV systému © 2011 Státní ústav kontrolu léčiv.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
Jištění kvality technologických procesů
Celní správa České republiky
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
BAT - BREF Jejich rozsah
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
MOŽNÝ PŘÍNOS „IN HOUSE“ PŘÍPRAVY RADIOFARMAK V ČR
Legislativní rámec Regulace cen a úhrad LP – novela 48/1997 Sb., součást 261/2007 Sb. Prováděcí předpisy Správní řízení – 500/2004 Sb. správní řád.
Legislativní pravidla vlády I - úvod
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Transkript prezentace:

P. Komárek XLVII. Dny nukleární medicíny Havlíčkův Brod, 8.-10.9.2010 Evropský pohled na přípravu a výrobu radiofarmak pro nukleární medicínu P. Komárek XLVII. Dny nukleární medicíny Havlíčkův Brod, 8.-10.9.2010

Radiofarmaka v EU/ČR Zvláštní skupina léčiv Příprava a použití regulovány: v EU pokyny, pravidly, předpisy Převzaty členskými státy Oblast: - výroby registrovaných RF - přípravy neregistrovaných RF z registrovaných komponent (RF)

Zvláštnosti radiofarmak Některé z nynějších předpisů neberou v úvahu zvláštní vlastnosti radiofarmak: Velmi krátkou dobu použitelnosti danou krátkým poločasem přeměny radionuklidu, nízkou či neexistující toxicitou konečného produktu danou zvláštní beznosičovou povahou radiofarmaka.

Legislativní problémy Potřeba legalizace používání nových inovativních radiofarmak. Co je k legalizaci potřeba? A - aby odborníci navrhli a prosadili směrnice, postupy, pravidla, předpisy pro přípravu těchto radioaktivních léčiv B - státní správa provedla jejich transformaci do formy vyhlášek, příp. zákonů

Řešení problémů v rámci EANM V současné době připraveno Tlak na EMA

EMA (European Medicines Agency) Guideline on Radiopharmaceuticals platnost od: květen 2009 dostupnost: eudralex 3AQ20a Guideline on Radiopharmaceuticals Based on Monoclonal Antibodies dostupnost: eudralex 3AQ21a

Nová radiofarmaka s krátkou dobou použitelnosti Technologický postup přípravy/výroby je složitější a vzhledem k časové tísni náročnější: syntéza, čištění, kontrola, adjustace, propouštění … Proto přísné předpisy z oblasti výroby léčiv a s tím související legislativa (např. GMP/SVP)

Příprava nových radiofarmak z neregistrovaných komponent lze použít pouze léčivé látky a pomocné látky uvedené v Ph.Eur. (ČL 2009), nebo v seznamu stanoveném prováděcím právním předpisem (vyhláškou), nebo k jejichž použití bylo vydáno povolení Ministerstvem zdravotnictví

PET RF připravená k zařazení do Ph.Eur. 68Ga-chlorid pro značení 68Ga-DOTATOC (octreotide) Cholin (11C-methyl) Fludeoxythimidin (18F) inj. roztok Fluoroethyltyrosin (18F) inj. roztok Fluoromisonidazol (18F) inj. roztok

PET RF v Ph.Eur. a v ČL 2009 Amoniak-13N Oxid uhelnatý-15O Kyslík-15O Voda-15O Fludeoxyglukosa-18F Fluorid sodný-18F Fluorodopa-18F Flumazenil-11C Methionin-11C Octan sodný-11C Racloprid-11C

Pohled EANM na radiofarmaka (příprava – výroba) Individuální příprava RF (IVLP) Příprava RF v malém měřítku (small scale preparation) Průmyslová výroba RF (HVLP) Stále důležitější a zvyšující se část používaných radiofarmak

RF připravovaná v malém měřítku Při přípravě v režimu GMP pro léčiva je nutné u těchto RF zohlednit 3 hlavní rozdíly: radioaktivita velmi krátká použitelnost malé šarže

RF připravovaná v malém měřítku Tento režim GMP se týká: PET RF, diagnostických a jiných RF, která nejsou určena pro účely komerční a distribuční nebudou vyžadovat registrace ale budou používána legálně

Zařazení v systému úhrad Pro účely stanovení úhrady by měly zůstat v režimu individuální přípravy v kategorii radiofarmak, nepodléhajících registraci, připravovaných v malých objemech/šaržích

Příprava neregistrovaných RF v EU lékárny (radiopharmacies) v nemocnicích, nebo samostatně jako centralizované pro širší síť nemocnic pracoviště nukleární medicíny v nemocnicích nebo univerzitních zařízeních PET centra Ne v průmyslovém zařízení

Pokyny EANM r.2007 EANM Radiopharmacy Committee GUIDELINES ON CURRENT GOOD RADIOPHARMACY PRACTICE (cGRPP) IN THE PREPARATION OF RADIOPHARMACEUTICALS Part A: Guidelines on Current Good Radiopharmacy Practices (cGRPP) for kit-based Radiopharmaceuticals in Nuclear Medicine Part B: Guidelines on Current Good Radiopharmacy Practices (cGRPP) for Positron Emission Tomography (PET) and other Locally Prepared Radiopharmaceuticals www.eanm.org (publications)

Pokyny EANM r.2010 EANM Radiopharmacy Committee GUIDANCE ON CURRENT GOOD RADIOPHARMACY PRACTICE (cGRPP) FOR THE SMALL SCALE PREPARATION OF RADIOPHARMACEUTICALS Určeno pro skupinu patřící spíše do režimu GMP pro léčiva, ale mimo komerční a distribuční sféru podléhající registraci LP www.eanm.org (publications)

Výběr z definic Pracovníci a zdroje Dokument Guidance on Current Good Radiopharmacy Practices [cGRPP(B)] for the small scale preparation of Radiopharmaceuticals Výběr z definic Small scale Radiopharmaceuticals Small scale radiopharmacy Pracovníci a zdroje Kvalifikovaná osoba - Qualified person (QP) Odpovědná osoba – Responsible person

Obsah dokumentu Guidance on Current Good Radiopharmacy Practices [cGRPP(B)] for the small scale preparation of Radiopharmaceuticals Pracovníci Zajišťování jakosti (QA) Prostory a zařízení Dokumentace Příprava a kontroly postupů Laboratorní kontroly Výstupní kontrola a kriteria přijatelnosti Označování Stížnosti a reklamace Vnitřní inspekce Zápisy

Pohled EU na GMP v současné radiofarmacii Nová generace regulatorních inspektorů Mnozí jsou z průmyslu a očekávají že uvidí přísné systémy řízení jakosti Experti v GMP předpisech, validačních požadavcích a farmaceutickém provozu Zběhlí v nových technologiích Měli by být schopni řešit tradičně využívanou výjimečnost radiofarmak. Zaměřit se na pacientovu bezpečnost, kromě bezpečnosti při přípravě Nezajímají se o dodatečné náklady výrobce

Závěr Vyjednávání Komise radiofarmacie a představitelů EANM na úrovni: Evropské komise (Brusel) – směrnice Evropského parlamentu a Rady 2001/83 ES EMA (Londýn) – Guideline on Radiopharmaceuticals 3AQ20a