Konektory napájecího zdroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Interaktivní tabule Je to velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a data-video projektor. Kombinuje výhody běžné popisovatelné tabule a.
Hardware Skříně počítačů
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Identifikátor materiálu: EU
Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje
Základní jednotka PC Obr. 1.
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Struktura počítače - hardware Autor: Jaroslav.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Topologie sítí Topologií sítě rozumíme způsob zapojení počítačů do počítačové sítě. Rozeznáváme čtyři druhy: Sběrnicová topologie Prstencová topologie.
Kompaktní disk - CD Pro distribuci programů či dat o velkém obsahu se dnes vyžívá hlavně CD ROM, CD-R, CD-RW a lze na něj uložit až 740 MB dat (jsou i.
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Olověný akumulátor Obr. 1.
Inkoustová tiskárna Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí inkoustu. Obr. 1.
Alkalické akumulátory
Porovnání technologie CD a DVD
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
CRT monitory Základní princip, na němž pracuje klasický monitor CRT (Cathode Ray Tube), se od počátku století, kdy byl objeven, příliš nezměnil.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Informační a komunikační.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Vizualizér Vizualizér je zařízení, které zachycuje obraz přímo z neprůhledné předlohy (trojrozměrné předměty, knihy, mapy apod.). Obraz zachycený pomocí.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Identifikátor materiálu: EU
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
VY_III/2_INOVACE_26_Spuštění PC
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
LCD monitory LCD monitor (liquit crystal display, displej s tekutými krystaly), byl vyvinut počátkem 70. Tekuté krystaly se používají k rozsvěcování a.
Počítače pro handicapované
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
Princip magnetického disku
Plazmové monitory Plazmové displeje jsou určeny zejména pro použití ve veřejných informačních systémech - letiště, nádraží, banky, nebo při prezentacích.
Vypalovací mechanika Vypalovací mechanika je zařízením, které spadá do skupiny výstupních zařízení. Úkolem vypalovací mechaniky je nahrát (vypálit) data.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní deska Matherboard.
Síťové komponenty Síťové komponenty zajišťují možnost připojení síťového zařízení do sítě. Zajišťují nejen správný chod sítě, ale také pomocí protokolů.
Akumulátory ve výpočetní a digitální technice
Primitivní počítadlo
Jak pracuje počítač Název školy
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Projektory LCD Tento projektor využívá technologii tekutých krystalů. Projektor obsahuje jeden (pro monochromatický obraz) nebo tři (pro barevný obraz)
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Základní jednotka notebooku
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

Konektory napájecího zdroje Obr. 1

Výstupní konektory zdroje Obr. 2

Hlavní napájecí konektor Používá se k napájení všech částí základní desky (základní deska, procesor, paměti, přídavné karty). Konektor je pouze jeden. Obsahuje celkem 20 vodičů (ATX) nebo 12 vodičů (AT). Obr. 3 Obr. 4

Hlavní napájecí konektor zapojení pinů Napětí Barva vodiče 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. +3,3V zem +5V Power Good +5V Stand By +12 -12V Soft On/Off -5V oranžová černá červená bílá fialová žlutá hnědá zelená modrá

12 V napájecí konektor Používá se k napájení napěťových regulátorů základních desek s procesorem Pentium4 (a novějších), které vytváří napětí pro procesor. Zapojení pinů Pin Napětí Barva vodiče 1. 2. 3. 4. zem +12V černá žlutá Obr. 5

Periferní napájecí konektor Používá se pro napájení optických mechanik, pevných disků, větráků. Zapojení pinů Pin Napětí Barva vodiče 1. 2. 3. 4. +12V zem +5V žlutá černá červená Obr. 6

Napájecí konektor disketové mechaniky Používá se pro napájení disketové mechaniky. Zapojení pinů Pin Napětí Barva vodiče 1. 2. 3. 4. +12V zem +5V žlutá černá červená Obr. 7

Orientační maximální spotřeba jednotlivých komponent počítače Komponenta Maximální spotřeba Použitá napěťová větev Procesor Pentium III Procesor Pentium 4 AGP grafická karta PCI Express karta Běžná PCI karta Síťová karta Disketová mechanika CD, DVD Pevný disk Základní deska (bez CPU a RAM) Operační paměť RAM Přídavný větrák 40 W 70-120 W 30 W 75 W 10 W 4 W 5 W 25 W 40 W na 1 GB +5 V +12 V +3,3 V +5 V a +12 V +3,3 V a +5 V

Otázky k opakování Vysvětlete, k jakým účelů se používají zdroje napájení v PC. Vysvětlete, z jakých částí se skládá počítačový zdroj. Popište, jaký je rozdíl mezi zdrojem typu AT a ATX.

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. s. 78 BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 30. května 2012 13:09. Dostupný z WWW: <http://www.blabik.cz/vyuka/ict/13_Napajeni_PC.pdf>. Použité obrázky: Obr. 1 [cit. 2012-06-7] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ATX-Netzteil.jpg Obr. 4 [cit. 2012-06-7] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ATX_PS_connector_2024.jpg Obr. 5 [cit. 2012-06-7] Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ATX_PS_12V_(P4)_Connector.jpg Ostatní obrázky: vlastní