NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Národní soustava kvalifikací
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Podpora provázanosti NSK s počátečním vzděláváním a posilování její systémové úlohy a úplnosti Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Příprava Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020 Jiří Nantl 1
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Celoživotní vzdělávání. Význam a cíle celoživotního vzdělávání Zvýraznila vysoká strukturální nezaměstnanost (zejména nízkokvalifikovaných lidí) Demografický.
Národní soustava kvalifikací Semináře ve spolupráci s UNIV3 Seč, říjen 2015 Ing. Zorka Husová, NÚV Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
JAK JSME ÚSPĚŠNÍ V KARIÉROVÉM PORADENSTVÍ V ČR PODPORUJEME ZÁJEM O ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ KONFERENCE PROJEKTU VIP KARIÉRA II – KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V PODMÍNKÁCH.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Systémový rámec terciárního vzdělávání a rozvoje lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji Individuální projekty národní Skupiny pro výzkum a vysoké školství.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
NSK – vazby na evropské procesy
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
ing. Zdeněk Vršník, Hospodářská komora ČR
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Transkript prezentace:

NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení Dr. Helena Úlovcová

Priority NÚV - strategické dokumenty v oblasti vzdělávání Bílá kniha - Národní program rozvoje vzdělávání v České republice, Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR, Strategie celoživotního učení ČR – Implementační plán Strategie CŽU Akční plán podpory odborného vzdělávání, Strategie vzdělávací politiky 2020 -  hlavními směry vzdělávací politiky ET 2020 - Strategický rámec evropské spolupráce ve vzdělávání a odborné přípravě přijatý členskými státy Priority v gesci MŠMT v budoucím období kohezní politiky   Priority NÚV - strategické dokumenty v oblasti vzdělávání

NÚV - zastřešení agend počátečního a dalšího vzděláván   NÚV - zastřešení agend počátečního a dalšího vzděláván

Provázanost obou oblastí celoživotního učení Snadnější vzájemný přenos inovací relevance vzdělávání ke kvalifikačním požadavkům trhu práce - užší kontakt dalšího vzdělávání s novými požadavky trhu práce - jejich rychlejší včleňování i do vzdělávacích programů počátečního vzdělávání, celoživotní učení - postaveno na výsledcích vzdělávání a učení (není důležitý popis toho, kde a jak dlouho jedinec studoval, ale co doopravdy zná, čemu rozumí a co je schopen vykonávat) - tímto směrem se v ČR orientuje kurikulární reforma v primárním a sekundárním vzdělávání, reforma terciárního vzdělávání (rámec kvalifikací TV) i popisy úrovní kvalifikací - kvalifikační standardy NSK   Provázanost obou oblastí celoživotního učení - počátečního i dalšího vzdělávání

Provázanost obou oblastí celoživotního učení Výhoda pro vzdělávající se zajištění kvality formálního dalšího vzdělávání, které je poskytováno školami zařazenými v rejstříku škol, celoživotní kariérové poradenství - podpora rovného přístupu ke vzdělávání - provázaný informační systém a poradenství - snadná dostupnost informací o možnostech vzdělávání v počátečním i dalším vzdělávání Provázanost obou oblastí celoživotního učení - počátečního i dalšího vzdělávání

Priority NÚV 2013 – oblast dalšího vzdělávání Uznávání výsledků učení, prostupnost vzdělávacích cest Strategie vzdělávací politiky 2020 - 1. Posílení relevance a prestiže školy a školního vzdělávání Posílení role škol jako center podpory celoživotního učení Rozšíření možností dosažitelného vzdělání uznáváním výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení   Priority NÚV 2013 – oblast dalšího vzdělávání

Vazba Národní soustavy kvalifikací k počátečnímu vzdělávání Podpora propojení počátečního a dalšího vzdělávání v rámci celoživotního učení - intenzivnější zapojení oborových skupin NÚV (sektorové členění – 25 OS, 250 externích spolupracovníků) Posílení relevance obsahu odborného vzdělávání kvalifikačním potřebám trhu práce - uplatnění NSK v kurikulárních dokumentech Vstup oborových skupin do procesů NSK NSK jako střecha nad počátečním a dalším vzděláváním ÚPK jako přímé zdroje pro revizi RVP Vazba Národní soustavy kvalifikací k počátečnímu vzdělávání

Dotazníkové šetření autorizovaných osob dle zák. 179/2006 Sb. Osloveny - školy, vzdělávací instituce, asociace, HK (100 oslovených subjektů, návratnost 27%) Počet autorizací, které subjekty mají: 279 Počet zkoušek, které proběhly u AOs: 12 250 (z toho jen 90 strážných)  Podpora uživatelů NSK - autorizující orgány, autorizované osoby, vzdělavatelé, zaměstnavatelé, široká veřejnost

Jaké případné překážky brání implementaci zákona 179/2006 Sb Jaké případné překážky brání implementaci zákona 179/2006 Sb. z pohledu autorizovaných osob Bez problému (v %) Není ideální (v %) Slabé místo systému (v %) Dostatek uchazečů 16,7 33,3 50 Připravenost uchazečů 39,1 47,8 13,1 Odborníci schopní zkoušet 87,5 12,5 Potřebné vybavení 91,7 8,3 HS jako podklad pro zkoušku 70,8 29,2 Administrativa zkoušek 54,2 Podpora uživatelů NSK - autorizující orgány, autorizované osoby, vzdělavatelé, zaměstnavatelé, široká veřejnost

Celoživotní kariérové poradenství Strategie vzdělávací politiky 2020 - 1. Posílení relevance a prestiže školy a školního vzdělávání, 5. Kvalitní řízení vzdělávacího systému a posilování jeho kapacity analytické činnosti NÚV - kvalifikační požadavky trhu práce - potřebná zpětná vazba pro počáteční i další vzdělávání (vývoj technologií a kvalifikačních požadavků profesí v jednotlivých sektorech a odvětvích; analýzy vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti EA ve vztahu k jejich vzdělanostní a kvalifikační struktuře), zpřístupnění informací zájemcům o vzdělávání, školám, zaměstnavatelům a dalším sociálním partnerům, decizní sféře - www.infoabsolvent.cz, Centrum kariérového poradenství, participace na tvorbě integrovaného systému kariérového poradenství na národní a evropské úrovni – NPF, ELGPN (NÚV národní koordinátor) Celoživotní kariérové poradenství

Děkuji Vám za Vaši pozornost helena.ulovcova@nuv.cz