Prezentace výsledků dotazníkových průzkumů u žáků SŠ, studentů VŠB a výrobních podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petra Kantorová Projektová manažerka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Rok 1997 Pozemní stavitelství Pozemní stavitelství Technické zařízení budov Technické zařízení budov Mechanik – opravář pro silniční motorová vozidla.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Rozvoj kvalifikované pracovní síly v ČR. Obsah prezentace Představení Agentury CzechInvest Regionální kanceláře Aktivity pro podporu rozvoje kvalifikované.
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Máme spolupracovníky, kteří plní naše vize a odpovídají potřebám společnosti ?
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
PODPORA TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
TechIN Propojení studia a praxe. Informace o projektu Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zahájení projektu: Ukončení.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
1 Ing. Krajíček Jan Jak dál v zapojení odborníků z praxe Jak dál v zapojení odborníků z praxe Mezinárodní odborný seminář PRAXE A.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Veletrhy studijních oborů v Moravskoslezském kraji - „Olympiáda technických profesí“ Ing. Roman Kusyn, ITP Velké Karlovice, 28./
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Ze školy odpovědně na trh práce. Nositel projektu: Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje Spolupracující subjekty: Úřad práce Karlovy Vary, ZČU.
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
(c) RPIC-ViP s.r.o. 1 Průzkum mezi podniky v v Moravskoslezském kraji 2006 Hlavní výstupy RPIC-ViP, s.r.o. Výstavní 8, Ostrava,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
Představujeme Vám projekt TechIN - Propojení studia a praxe, TEMPO TRAINING & CONSULTING s.r.o. Okresní hospodářskou komorou Karviná. který realizuje společnost.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
„Okna technickým oborům dokořán“
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR
Škola jako partner firmy
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Autor bakalářské práce : Karel Ibehej Vedoucí bakalářské práce: Ing
Povolání logistický manažer
České Budějovice, červen 2016
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Fakulta bezpečnostního inženýrství Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyhlašuje v rámci rozvojového projektu „Analýza studia.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Autor práce: Denisa.
Motivace a stimulace zaměstnanců ve vybraném podniku
ANALÝZA VNITROPONIKOVÉHO KOMUNIKAČNÍHO SYSTÉMU VE VYBRANÉM PODNIKU
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Kariérové poradenství a podnikavost
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Prezentace výsledků dotazníkových průzkumů u žáků SŠ, studentů VŠB a výrobních podniků Moravskoslezského kraje Ing. Petra Kantorová Projektová manažerka OHK

Realizace: únor – březen Forma elektronického dotazníku, v ojedinělých případech tištěné verze. Zapojeno 13 SŠ technického směru a 2 všeobecná gymnázia z celého MSK (všechny okresy), celkem žáků (pouze 18 % dívek). Osloveny 1. – 4. ročníky (největší zastoupení 3. ročník – 33 %). Provedené dotazníkové šetření mapuje zájem žáků SŠ o studium jednotlivých technických oborů a jejich představy o budoucím povolání. Zapojeno 259 studentů VŠB v Ostravě. Provedené dotazníkové šetření mapuje spokojenost studentů se studiem na VŠ a jejich pohled na trh práce z hlediska uplatnění se v technických profesích. Zapojeno 118 firem technického směru z celého MSK. Provedené dotazníkové šetření mapuje potřeby zaměstnavatelů a jejich firem v MSK na své nynější a potencionální zaměstnance. Základní data průzkumů

Motivace, spokojenost žáků SŠ………

Zájem o studium na VŠ ze strany žáků SŠ ……

Trh práce v hodnocení žáky SŠ……

Uplatnění žen v technických profesích z pohledu žáků SŠ

Zájem o aktivity projektu ze strany žáků SŠ….

-Největší zájem o studium na VŠB v Ostravě (54 %), následuje VUT v Brně (25 %) a Masarykova Univerzita v Brně (19 %). Kraluje obor informačních technologií. -35 % dotazovaných se zájmem o VŠ studium vyrůstá v rodině, kde alespoň 1 z rodičů vystudoval VŠ. -80 % respondentů (ze zájemců o studium na VŠ) si věří, že zvládnou přijímací zkoušky na VŠ. -Zájem o VŠ studium technického směru pramení z výše mezd a nedostatku pracovní síly daných odvětví. -Úroveň SŠ je žáky hodnocena jako přiměřená. SHRNUTÍ průzkumu u žáků SŠ

69 % PO, 31 % FO Převážně malé a střední firmy s počtem do 50 zaměstnanců – 80 % respondentů s nejčastější dobou podnikání 15 let. Dotazníkový průzkum u firem MSK

32 % v současné době uvažuje o přijetí nových zaměstnanců, 68 % nikoliv. Zájem je o HPP, zaměstnávání na DPČ či DPP jen výjimečně. Žádané profese: zedník, tesař, stolař, horník, zámečník, administrativa. Dále se objevil analytik/programátor, brusič, svářeč, dělník ve výrobě, elektromontér, frézař, projektant, montér, topenář, instalatér, stavbyvedoucí či klempíř. U 65% dotazovaných zaměstnavatelů je výběr zaměstnanců ovlivňován sezónně. 69 % dotazovaných zaměstnavatelů mělo v uplynulých 12 měsících problém s hledáním zaměstnanců. Zájem o spolupráci na projektu TechIN – Propojení studia a praxe, mají firmy především formou pasivní účasti a to získáváním informací o výstupech projektu. Dále pak formou umožnění exkurze v podniku s cílem bližšího seznámení se s danými profesemi či formou tzv. stínování. Šetření u zaměstnavatelů

Problematika vhodného uchazeče Firmy požadují: 1. Pracovní návyky 2. Praxe 3. Vzdělání

1.Loajalita k zaměstnavateli 2.Jednání se zákazníkem 3.Komunikační schopnosti 4.Týmová spolupráce 5.Organizační schopnosti 6.Práce s PC 7.Kreativní schopnosti a práce s informacemi 8.Jazykové znalosti 9.Prezentační dovednosti Požadované klíčové dovednosti u zaměstnanců se SŠ vzděláním

1.Loajalita k zaměstnavateli 2.Jednání se zákazníkem 3.Organizační schopnosti 4.Komunikační schopnosti 5.Týmová spolupráce 6.Práce s PC 7.Práce s informacemi 8.Kreativní schopnosti 9.Prezentační dovednosti 10.Jazykové znalosti Požadované klíčové dovednosti u zaměstnanců s VŠ vzděláním

61% respondentů umožňuje slaďování rodinného a pracovního života, nejčastější způsobem jak společnost umožňuje toto slaďování je zajištění flexibilní (pružné) pracovní doby nebo možnost částečné práce z domu (tzn. vybavení domácí kanceláře) či forma zkráceného úvazku. Pracovní versus rodinný život

55 % dotazovaných zaměstnavatelů již s nějakou školou spolupracovalo Nejčastěji se jednalo o spolupráci s učilišti (50 %), dále pak se SŠ (37 %) a pouze ve 13 % se jednalo o VŠ. Spolupráce firem a škol – hodnoceno z pohledu firem

Dotazníkový průzkum u studentů VŠB 259 studentů VŠB, fakulty strojní (34 %), elektroniky a informatiky (20 %), bezpečnostního inženýrství (15 %), metalurgie a metálového inženýrství (12 %), stavební (12 %) a hornicko geologické (7 %). 70 % navštěvuje 2. a 4. semestr studia

Očekávání, spokojenost studentů VŠB se studiem

Trh práce v pohledu studenta VŠ

Hodnocení trhu práce studenty VŠ

Lukrativní technické obory?

Uplatnění žen v technických profesích z pohledů vysokoškoláka

Z šetření provedeného u studentů VŠB vyplývá, že velká většina studentů se hodlá technické profesi věnovat i po dokončení studia. Faktory, které je motivují nebo by je motivovaly k setrvání v profesi technického zaměření jsou především výše mezd a další formy odměňování v daném oboru a také nedostatek odborníků v oboru, tudíž snadné uplatnění se na trhu práce. Významným faktorem k setrvání v technickém oboru také bylo okolí, jako např. rodiče, přátelé, spolužáci apod. a rychlý kariérní růst. Hodnocení studia na VŠ (tj. využitelnost teoretických znalostí i praktických dovedností) bylo z větší části ohodnoceno studenty jako spíše dostačující. Studenti si většinově myslí, že by se velmi dobře uplatnili na trhu práce, ale mají i obavy kvůli současné ekonomické krizi a náročným požadavkům zaměstnavatelů. Nejvíce si studenti vybírali technický obor z důvodu navazování na vystudovaný středoškolský obor, nebo se o zvolený obor zajímají a také, že daný obor považují za lukrativní. Více než polovina dotazovaných vysokoškoláků nastupovala na VŠ s pozitivními požadavky a jsou spokojeni. Hlavním důvodem nespokojenosti se studiem se ukázal nedostatek praxe během studia a hned za ním nekvalitní výuka. A jak obecně studenti hodnotí požadavky ze strany VŠ? Více než polovina studentů shledala studium jako přiměřené a odpovídající VŠ, o něco málo studentů odpovědělo, že je studium obtížné a požadavky jsou náročné. Téměř zanedbatelné se dají považovat krajní odpovědi, že požadavky jsou extrémně náročné nebo že požadavky jsou naopak minimální. Obecné závěry průzkumů u studentů VŠB

Cílem bylo zmapovat pohled ze strany vedení SŠ na oblast spolupráce jejich školy s VŠ a se zaměstnavateli. Výsledky z jednotlivých SŠ velmi rozdílné. Dlouhodobě navázána partnerství SŠ – firma fungují, problém je oslovování nových zaměstnavatelů. Neochota ze strany firem umožňovat exkurze, účastnit se výuky formou přednášek apod. Spolupráce s VŠ: chybí zpětná vazba ve vztahu k nástupu studentů na VŠ a ukončení jejich studia, spolupráce omezena pouze na část letáků a informačních nástěnek. Zájem SŠ o: exkurze, návštěvy ve výuce ze strany odborných pracovníků, případně výuka ze strany firem, stipendia, výchova studentů pro konkrétní podniky, zapůjčení nových technologií do výuky apod. Šetření u vedoucích pracovníků SŠ

Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne. Ing. Petra Kantorová Projektová manažerka OHK