Psychologie práce (úvodní prezentace)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Advertisements

Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Řízení lidských zdrojů
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Jak se učí inovační podnikání
Akademický rok 2011/12 1. ročník – LS 1. cvičení
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Manažeři ČSOB Rozvoj kompetencí a využití potenciálu
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Personální management
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Co je vztahová patologie?
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Odborná praxe 2 2. ročník prezenčního studia 2012/2013.
Firemní komunikace ( několik postřehů z praxe) PhDr. Pavel Beňo Práce a vztahy / Civilcourage TV Tel ;
Jak řídit a vést lidi Březinová Ludmila
Proces vnímání v komunikaci
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Bakalářská práce - zpracování
1.Základy managementu 1.1 Základní pojmy 1.2 Pojetí managementu
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Úvod do managementu 1. seminář
Administrativní technika. Struktura předmětu Přednášky: –Úvod, struktura předmětu –Procesy v organizaci, jejich charakteristika –Administrativní procesy,
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM
Definice managementu.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Public relations Obsah a struktura inovovaného předmětu Projekt 1098/ inovace výuky studijního předmětu public relations financovaný z prostředků.
MPO Konzultace: po 16,00 – 17,00 č.dv. B 427 a
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů
Moderní personalistika Úvod
Moderní personalistika I. BLOK
aktuální problémy současného světa
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Metody personální práce 1. setkání 1. Základní informace Vyučující: Mgr. et. Bc. Ludvík Ducháček Mgr. et. Mgr.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
MMV ZS 2011/ Firemní kultura a interní komunikace PhDr. Iva Petrová Požadavky k akreditaci.
Základy managementu Ing. Alena Šafrová Drášilová
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Katedra managementu ŘÍZENÍ OBCHODU – SEMINÁRNÍ PRÁCE Nesplněná docházka Ing. Patricia Jakešová
Stres a vztahy na pracovišti …
Jak se nám žije (a pracuje)?
Seminární práce – splněná docházka
Zdravotnický management
Ekonomika malých a středních podniků
Zdravotnický management
Zdravotnický management
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Volnočasové aktivity a jejich řízení
Zdravotnický management
Transkript prezentace:

Psychologie práce (úvodní prezentace) Informace o vykonání/udělení zápočtu Vyučující: PhDr. Pavel Beňo E-mail:beno.pavel@ujak.cz Tel. 222711362 nebo 602349848 www.praceavztahy.cz

Výukové cíle v předmětu Psychologie práce Nahlédnout „pod povrch“ oblasti a výkonu práce; Společně se zamýšlet nad současným stavem a postavením „práce“ v životě člověka a také ve společnosti; Seznámit se s historií, to znamená okolnostmi vzniku a také dalším vývojem psychologie práce jako samostatné vědecké disciplíny; Pohled na učení F.W. Taylora a E. Maya jako na 2 antagonistické principy v pojetí práce … a Využití psychologie práce v životě a v praxi .

Zdroje, ze kterých můžete čerpat ... Povinná stud. literatura: Štikar J., Rymeš M., Riegel, K., Hoskovec,J.: Psychologie ve světě práce, Praha, 2003. ISBN-80-246-0448-5. Doporučené tituly: Arnold, J., Robertson, I.T., Cooper, C.L.: Work psychology. London, Pittman 1992 – v čes.překladu: PSYCHOLOGIE PRÁCE PRO MANAŽERY A PERSONALISTY, Comp. Press, 2007. BEDRNOVÁ, E. – NOVÝ, I. Psychologie a sociologie řízení. Praha:Management Press, 2002 BĚLOHLÁVEK, F. Organizační chování. Olomouc: 1996, Rubico DYTRT, Z. a kol.: Manažerské kompetence v Evropské unii. Praha : C.H.Beck, 2004. 157 s. KOHOUTEK RUDOLF, ŠTĚPANÍK. JAROSLAV-Psychologie práce a řízení, Nakl. Brno 2000 CERM SCHEIN, E.H.-Psychologie organizace.-Orbis, Praha 1969. Korporace – http://www.youtube.com/watch?v=pw_r-wAnC7w

Požadavky pro udělení zápočtu … Aktivní participace při zvládání předmětu psychologie práce, tzn. účast na výuce  + zpracování některého ze „zápočtových úkolů“ (1- 3). Zápočtové úkoly: 1. Zpracování jednoho z témat (viz dále) z oblasti psychologie práce – v rozsahu minimálně 11 tzv. normostran psaného textu ! 2.  Konkrétní problém ze skutečné  praxe z pohledu mého chápání psychologie práce“  – popis reálné situace či problému ze skutečné praxe – Vás nebo osoby Vám blízké  a známé. (Rozsah: minimálně 3 normostrany psaného textu.) 3. Rozhovor s manažerem nebo expertem v oblasti psychologie práce na téma  „Aktuální problém(y) naší firmy/organizace z pohledu psychologie práce“– psaný text, příp. lze i jako audio- nebo video-interview. (Rozsah: 15 minut a více) Termín odevzdání: do konce měsíce květen poslat el. Poštou Konzultace: B105, dle aktuálního rozpisu na www.ujak.cz

Témata z psychologie práce k dalšímu zpracování (1) Historie  –  Taylor, Weber, Mayo, Mc Gregor, Herzberg, Maslow,  – vývoj a současné proměny psychologie práce a organizace. Struktura a systém úspěšné – tzv. „učící se“ – organizace současnosti (Senge). Tzv. postmoderní přístupy k organizaci (Ouchi, Morgan). Vztahy v organizaci: člověk – stroj;  člověk – člověk. Člověk – big boss: Role osobnosti a role prostředí při formování a hodnocení pracovního výkonu. Styl vedení lidí a klima v organizaci. Kdo je odpovědný za vztahy? Týmová práce a její dynamika. Lokální a globální zájem (CSR-Corp. Social Resposibility, Compliance, atp.). Organizační (firemní) a vztahová kultura, kultura bezpečná vs. nebezpečná. Motivace a spokojenost zaměstnanců z pohledu HRM (Human Relations Management). Komunikace je nástroj, kterým lze ovlivňovat spolupracovníky a vztahy na pracovišti.

Témata z psychologie práce k dalšímu zpracování (2) Práce, rodina, zdraví a tzv. LWB (Life-Work-Balance). Pracovní zátěž.  Zvládání stresových a konfliktních situací, potíže, které se včas neřeší se stávají problémem. Chování lidí – zaměstnanců a možnosti jeho změny. Kolo života. a koučování. Ztráta zaměstnání a jiné druhy tzv. pracovního trauma. Co je tzv. vztahová patologie (šikana, mobbing, bossing, bullying, staffing…) a jak ji (pro)aktivně čelit? Organizační chování: Lidský potenciál organizace je kapitál!. Entrepreneurship (podnikavost, podnikatelský duch), angažovanost vs. vnitřní výpověď. Identifikace a  loajalita zaměstnanců. – Poznávání a rozvoj spolupracovníků jako priorita moderního personalisty a manažera! Organizace, organizační struktura (schéma), organizační cíle … Nadnárodní korporace a jejich vliv v současném světě… Vlastní témata a názory …