30.9.2014Žofín. Plán aktivity Hospodářské komory v oblasti energetiky na období 2014-2017. Hlavní cíl: Ve spolupráci s relevantními partnery z podnikatelského.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Energetická bezpečnost ČR závěry NEK – aktualizace Václav Pačes Hynek Beran.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Konkurenceschopnost ČR v rámci středoevropského regionu SpeedChain 13/11/2013 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Kritické situace v PS ČR
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Bezpečnost z pohledu provozovatele přenosové soustavy Ing. Vladimír Tošovský.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Presentation Title 1st September 2002
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Žofín

Plán aktivity Hospodářské komory v oblasti energetiky na období Hlavní cíl: Ve spolupráci s relevantními partnery z podnikatelského a politického prostředí, včetně orgánů státní správy dosáhnout cíle, kterým je bezpečná, udržitelná a plošně dostupná energie pro koncové odběratele. Svojí činností pomáhat k vytvoření stabilního a konkurenceschopného podnikatelského prostředí ve státě.

Strategie HK ČR v energetice.

Prosazování, že energetika je strategickým odvětvím, které vytváří základní podmínky pro energetickou bezpečnost a suverenitu státu a také podmínkou pro udržitelný rozvoj podnikání.

Energie musí být koncovému odběrateli dodávána v požadované kvalitě a množství, v požadovaném čase a za cenu, která v souhrnu nezhorší konkurenceschopnost české produkce na trzích.

Energetická koncepce státu a územní energetické koncepce mají být sestaveny tak, aby byly v souladu se Surovinovou politikou státu a v maximální míře respektovaly všechny tuzemské zdroje energie z dlouhodobé perspektivy jejich racionálního využití.

Významné postavení má neustálé zvyšování účinnosti technických procesů při výrobě, distribuci a spotřebě energie. Snižování všeobecné energetické náročnosti a racionální využívání energie musí být hlavními úkoly pro nastávající období.

Energetika České republiky je technicky, ekonomicky, a to i s faktory vlivu na životní prostředí, nedílnou součástí energetiky Evropské unie, což nic nemění na tom, že každý stát Evropské unie zodpovídá za zajištění dodávek energie ve své zemi.

Výroba a rozvod elektřiny se skládá: Výrobní zařízení Přenosová soustava Regionální a lokální distribuční soustavy

Současný problém přenosové soustavy ČR. Nadměrné toky elektřiny především ze severního Německa přes naší přenosovou soustavu směrem na jih Evropy Končící životnost velké části přenosové soustavy Nutnost zavádění modernizačních procesů

Hrozí ČR black-out? Hrozba black-outu je velmi reálná, pokud nebudeme současnou situaci systémově řešit. Doposud se dispečerským řízením povedlo tzv. kritické toky elektřiny řešit. Pro názornost největší výpadky el. proudu v Evropě: Územídatumrozsah výpadku Londýn tis.osob Dánsko a jižní Švédsko20035 mil.osob Itálie mil.osob Švédsko tis.osob Moskva mil.osob Německo,Francie, Itálie,Belgie,Španělsko, Portugalsko,Rakousko, Chorvatsko mil.osob

Lze zabránit nadměrným přetokům přenosovou soustavou? Nutná opatření: Vyšší koordinace provozu evropských soustav Změny ve výrobě výkonu na jednotlivých elektrárnách Posilování přenosových soustav v Německu a v oblasti střední a východní Evropy

Modernizace přenosové soustavy ČR. Velká část soustavy je na hranici svojí životnosti Dochází ke zvyšování přenášené energie (růst spotřeby, více zdrojů,..) Zvyšování nároků na přeshraniční toky Požadavky na technické a technologické inovace při přenosu elektřiny

Studie společnosti Grant Thornton k problematice dopadů realizace investic do infrastruktury přenosové soustavy zpracované v roce Studie měla za úkol vyhodnotit, jak vhodné je v době hospodářské krize investice realizovat: V plánované výši a čase Zpoždění Urychlení

Hodnocení bylo prováděno v krátkodobém horizontu 5-ti let a to počínaje rokem 2013 a konče rokem Investice se do přenosové soustavy promítaly tarifem za rezervaci kapacity přenosové soustavy (EZ §19a). Dopad do ceny elektřiny v krátkodobém horizontu by byl minimální, neboť se investice dle metodiky ERU do tarifů promítá formou účetních odpisů až po úplné aktivaci.

Dopady investic do přenosové soustavy Zvýšení ceny elektřiny může mít na první pohled za následek pokles HDP, snížení zaměstnanosti a snížení příjmů státního rozpočtu. ALE

Výsledky analýzy ukázaly: Že v průběhu let 2013 až 2017 realizace investice do přenosové soustavy díky multiplikačnímu efektu investic: Pozitivně ovlivní HDP Zvýší zaměstnanost Zvýší příjmy státního rozpočtu

Má-li být zajištěna energetická bilance státu a to co do kvality, času a množství v přijatelných cenách pro koncové odběratele, nutným investicím se vyhnout nemůžeme. Současně projednávaná Aktualizace státní energetické koncepce s nutnými rekonstrukcemi přenosové a distribučních sítí počítá. Na uvedeném příkladu je tedy zřejmé, že investicemi do přenosové a distribučních soustav vyřešíme nejen problém s danou kapacitou a jejím technickým stavem, ale také vytvoříme podmínky pro zvýšení zaměstnanosti a příjmů státního rozpočtu. Použité podklady : Při zpracování přednášky byly použity podklady z Prohlášení společnosti ČEPS a Studie Dopady realizace investic do infrastruktury přenosové soustavy zpracované společností Grant Thornton.

Zpracoval Ing. Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR mobil Děkuji za pozornost