SIRIUS komplexní řešení pro statistické a analytické zpracování dat v rezortu životního prostředí ČR Ing. Jarmila Cikánková Jiří Roubínek Projektový.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní elektronický nástroj (NEN)
Advertisements

Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Elektronizace agend nejen ve státní správě
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
IISPP ■ pojem definován v letech v rámci přípravy výzkumných záměrů NPÚ na roky ■ dlouhodobý projekt na vybudování nového komplexního.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Facility management ČSN EN
Informace z CENIA J. Valta
SAP Ing. Jiří Šilhán.
Integrovaný plán rozvoje města Kutná Hora 21. srpna 2007.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Povodňový informační systém Ing
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Metainformační systém - Metaportál MŽP ČR
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING C V Indikátory ŽP Normalizace.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele Projekt „Malá integrace“
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Jednotný informační systém o životním prostředí (JISŽP)
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
CIS Cizinecký informační systém
Realizační tým ICZ duben 2005
Informační kulturní portál
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Pilotní projekt Ústřední evidence podnikatelů – RŽP ISSS 2004 Hradec Králové Ing. Jan Pokorný odbor projektů životních situací.
ISSaR – možnosti využití systému při získávání a zpracování statistických dat Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Podpora strategické práce ve veřejné správě
Zvýšení kapacity, dostupnosti a efektivnosti systému SIS II spolufinancovaný z Ročního programu 2013 Fond pro vnější hranice (FVH)
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
GaP a správa úvazků.
Klíčové aktivity projektu
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

SIRIUS komplexní řešení pro statistické a analytické zpracování dat v rezortu životního prostředí ČR Ing. Jarmila Cikánková Jiří Roubínek Projektový tým SIRIUS

Základní informace SIRIUS – systém integrace a řízení informací z oblasti technické ochrany životního prostředí CZ.1.06/1.100/07.06408 Projekt spolufinancován z Integrovaného operačního programu (Evropský fond pro regionální rozvoj) MV ČR Doba realizace: 1. 8. 2010 – 30.12. 2013 Celkový rozpočet: 137 016 000 Kč

Souvislosti Ideové řešení projektu SIRIUS 3 3

Cíle projektu Vybudování jednotné datové platformy pro práci s daty o ŽP napojené na základní registry veřejné správy jako silného nástroje pro podporu rozhodovacích procesů a strategického plánování resortu MŽP. Vytvoření nástrojů pro efektivnější práci se shromážděnými daty a jejich vytěžování bez hranic a omezení současných agend Náhrada stávajících izolovaných IS, jejich optimalizace, migrace historických dat: ISOH - Informační systém odpadového hospodářství, IRZ - Integrovaný registr znečišťování, IPPC – Integrovaná prevence a omezování znečištění, Hodnocení vlivu záměrů a strategií na ŽP (EIA/SEA) Integrace dat z dalších relevantních agend poplatky za znečišťování životního prostředí, vybraná data z oblasti ochrany ovzduší a ochrany povrchových a podzemních vod 4

Cíle projektu (cont.1) Optimalizace nástrojů pro práci s jednotlivými agendami Provázání agend, sjednocení funkcionalit napříč agendami Vybudování nástroje pro zpracování a analýzu dat , který bude poskytovat výstupy pro podporu rozhodovacích procesů a strategického plánování Automatizace generování standardních reportů Komplexní analýza stávajícího stavu sběru a zpracování dat v oblasti technické ochrany ŽP Návrh změn ve sběru a zpracování dat, (včetně případného návrhu úpravy související legislativy). Návrh optimalizace existujících procesů (organizační, finanční, technická) Publikování informací dle požadavků jednotlivých agend 5

g h f d e c a b Public ISPOP 7 7 6 7 7 5 CENIA 4 3 2 1 Regional offices g Public Ministry of Enviroment h 7 7 6 7 7 WEBPORTAL - public area f WEBPORTAL - secured area 5 d CENIA Web server e 4 3 Data Miner 2 c ISPOP a 1 Data Warehouse b 6

Datový sklad Jednotný IS pro agendy OH, IPPC, EIA/SEA, IRZ, poplatky (struktura zohlední budoucí rozšíření o další agendy) Vstupní data ISPOP, JISŽP, ISSaR Komunikace s modulem Data Miner (analýzy, statistiky) Komunikace s modulem Portál (diferencovaný přístup k datům) Ukládání agregací a výsledků (ISSaR)

Data Miner Soustava analytických nástrojů pro hodnocení dat (analýzy, vytěžování) Dostupný vybrané skupině uživatelů (uživatelská práva) Znalostní báze (soubor předpřipravených úloh umožňujících provádění definovaných operací) Komunikace s různými zdroji dat (souběžná práce s daty z různých zdrojů, převedení na společnou platformu, ukládání výsledků) Systém publikace dat včetně on line propojení (průběžná aktualizace výstupů- přepočty) Školení uživatel na využití analytických nástrojů

Služby systému Řízení diferencovaného přístupu k datům Implementace technologií pro automatizovanou výměnu dat Webové služby Sémantický web (rdf) Napojení na evropské systémy pro správu a výměnu dat (SEIS) Zajištění přístupu k přeshraničním datům Možná bude potřeba zdůraznit, že se nemluví o službách pro uživatele ale o systémových službách.

Portál Uživatelské rozhraní pro přístup k datům a službám Publikace dat v prostředí www (indikátory, statistiky, vícejazyčné výstupy) Elektronické publikace (editace a export do vybraných formátů *.pdf,…) Řízení plnění reportingových povinností (směrem k mezinárodním institucím) Metadatový systém (popis datových sad, služeb a nástrojů, které systém poskytuje)

Project Board Řídící výbor projektu Senior User (Prášek) Executive (Hradec) Kontrola integrity a kvality řešení (ext) Asistentka(Žáková) Project manager (Zítek); Analytický tým (Valta) Kolář (IPPC) Vrávníková (EIA) Horáková (Odpady) Krpatová (Poplatky, daně) Ronen (Voda) tbd. (Vzduch) Větroňová (IRZ) Technický tým (Cikánková) Roubínek (analytik) Demeterová (senior) Šída (databáze) Ondrák (analytik) Hume (statistik) Podpora (Knorr) Stehlíková Finanční podpora (tbd.) PR (Lacinová) Senior Supplier (Doubrava)

Agendy

Výstupy ze systému

Přínosy IS SIRIUS Nové možnosti pro strategie a plánování Data Mining Data interních a externí agend v datovém skladě Data Mining Nové možnosti pro strategie a plánování 14

Přínosy a výhody IS SIRIUS Podpora rozhodování státní a veřejné správy: Informace o území a vztazích v území napříč agendami Zvýšení kvality vydaných povolení Zvýšení kvality kontroly plnění povinností Podpora tvorby politik a regulací v ŽP: Informace v souvislostech Základna pro budování systému modelování ŽP a predikcí vývoje Zvýšení kvality vytvářených politik Implementace moderních technologií pro výměnu dat WS, RDF a prvky sématického webu napojení na budované evropské systémy pro správu a výměnu dat (SEIS) a zajištění přístupu k přeshraničním datům Zlepšení a zefektivnění systému výběru poplatků za znečišťování ŽP: Návrh legislativních příp. organizačních změn na základě analýzy shromážděných dat Podpora provozovatelů/žadatelů/oznamovatelů: Zvýšení dostupnosti informací pro tvorbu podkladů pro žádost Zpřístupnění dat uživatelům 15 15

Aktuální kroky Zpracování zadávací dokumentace Specifikace uživatelských požadavků Konzultace se zainteresovanými subjekty Analýza a vytvoření katalogu požadavků Akceptační kritéria Příprava dokumentů zadání VŘ Konzultace (odborné, právní…) Audit dokumentace (QA, právníci) Schválení dokumentace OSF MV, MŽP

E-mail: jarmila.cikankova@cenia.cz Děkuji za pozornost Ing. Jarmila Cikánková Projektový tým SIRIUS CENIA tel: 267 225 281, 728 371 685 E-mail: jarmila.cikankova@cenia.cz