Travel Leisure & Tourism ADVISORY Památky a jejich význam pro ekonomický rozvoj Tomáš Kulman 18. září 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Proč byla studie vytvořena ?
F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
Vstupní analýza Vilém Čekajle
Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
Vývoj SME segmentu a jeho exportní parametry Ivan Čopák Ř editel pro firemní sektory a nové obchodní příležitosti GE Money Bank.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Michal Neuwirth Partner Technical Readiness Microsoft s.r.o.
Euroregion Bílé-Biele Karpaty Zlín, Prezentace k semináři cestovního ruchu TENTO MIKROPROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ, Z PROSTŘEDKŮ.
Cloud, CIO a management 15. června © 2011 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network.
© 2010 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with.
“Řízení CSR v KPMG –globální, regionální a lokální pohled“ Klára Tichá Nadace Via, 27. října 2011 CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILITY.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Daňové dopady vymáhání pohledávek
TAX Nemovitosti a přímé daně 2006 – přehled změn Eugen Oehm 23. února 2006.
Agenda Směrnice 90/434/EHS Portugalské národní právo Situace
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
1 Přechod na účetnictví státu od 1. ledna 2010 Accounting Advisory Services Pavel Kliment, Eva Fryjaufová 23. listopadu 2009.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Rekonstrukce východního přístavku zámku Liblice. Žadatel Středisko společných činností AV ČR, v.v.i. Národní 1009/3, Praha 1 veřejná výzkumná instituce.
Společný regionální operační program (SROP) GRANTOVÁ SCHÉMATA KARLOVARSKÉHO KRAJE Aktuální stav průběhu 1. kola výzvy.
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
Winter REM 2006 TAX Modely financování a jejich daňové dopady Marie Konečná, Tax Partner 23. února 2006.
Výzkumy CzechTourism Fórum cestovního ruchu listopadu 2011
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
ADVISORY Development a cestovní ruch panelová diskuse Real Estate Market 2005.
RISK ADVISORY SERVICES ADVISORY 5. Národní konference kvality ve veřejné správě Uplatnění Corporate Social Responsibility ve veřejné správě - Pohled CSR.
Volnočasové projekty a EU financování
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
pro integrovaný projekt
E-Praha a interoperabilita. © 2006 KPMG Česká republika, s.r.o., the Czech member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.
Bezpečné používání Datových schránek Jan Krob Security World 2009, 6. října 2009 IT ADVISORY ADVISORY.
Jiří Karpeta Platform Strategy Advisor Microsoft Czech Republic
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Jak využít Office 365? Několik scénářů. | Copyright© 2010 Microsoft Corporation.
Úpravy zisků sdružených podniků mimo arbitrážní konvenci – praktická zkušenost 11. října 2011.
TAX Novinky v oblasti daně z přidané hodnoty Petr Toman, Manager 23. února 2006.
Výkon závislé práce mimo pracovněprávní vztah Červen
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Business Performance Services ADVISORY / Travel Leisure and Tourism Cestovní ruch a volnočasové projekty Tomáš Kulman
 Deset let eura – inspirace pro ČR Podnikání s eurem 25. listopadu 2008 Jiří Moser.
Jak postupujeme vpřed v testování? Jak se nám daří vytvářet denní buildy? Stíháme opravovat chyby? Jak kvalitně chyby opravujeme?
Řetězové obchody – znázornění a ZDPH
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Potřebujete vybudovat business aplikaci? Pokryje dílčí obchodní potřeby určité skupiny zaměstnanců, jednoho nebo více týmů Bude vytvořena / připravena.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Finanční instituce a DPH Vybrané praktické dopady
Projekt: Praktický průvodce ekonomikou aneb My se trhu nebojíme! Reg. č.: CZ.1.07/1.1.34/ Nové trendy v investování.
Analýza a koncepce systému financování fotbalu v hl. m. Praze Prezentace k analytické studii únor 2016.
ADVISORY Je možné dosáhnout zaručené bezpečnosti v informačních systémech veřejné správy? Jiří Vondrášek, senior manager 25. – 27. září 2006.
Projekt 2 -Studie vybrané destinace v cestovním ruchu se zaměřením na sportovní aktivity 1)Rozdělení studentů do dvou až tříčlenných týmů 2)Výběr destinace.
Veřejné sbírky: co jimi je a není 7. dubna © 2014 KPMG Legal, s.r.o., advokátní kancelář, a Czech limited liability company and a member firm.
Systém trvale udržitelného rozvoje podnikání pro město Aš Skupina 4.
Standardy a legislativa pro IS v cestovním ruchu.
GLOBAL SERVICE/ INDUSTRY Fill in global service or industry! Doplňte podslužbu nebo oborové zaměření! AUDIT / TAX / ADVISORY / LINE OF BUSINESS Delete.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Návrh Strategie/koncepce rozvoje agendových IS provozovaných v HMP Vytvořeno v rámci VZ ICT strategie HMP na období Prezentováno
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
- CESKY SEVER FLE Chřibská 2017.
„CHYTRÝ“ rozvoj měst a ekonomika
Segmentace trhu pro cr Nikola Holasová.
Transkript prezentace:

Travel Leisure & Tourism ADVISORY Památky a jejich význam pro ekonomický rozvoj Tomáš Kulman 18. září 2008

2 Pohled na památkové objekty Pohled historika (památkáře) Pohled architekta estetická hlediska, design, řemeslná kvalita – někdy extrémní názory Pohled sociologa význam pro komunitu a její život, vytvoření rámce pro její existenci a aktivity Pohled ekonoma čistě komerční hlediska, ale rovněž hlediska související se širšími přínosy památek (včetně výše uvedených estetických a sociologických)

3 Jak klasifikovat památkové objekty Kvalita památkových objektů – jak je klasifikovat? Autor Vývoj v průběhu historie Rozsah Návštěvnost (?) Jak porovnat význam objektů např. v hlavním a okresním městě? V jakém kontextu se památky nacházejí a mají být posuzovány? Kromě významu pro místní komunitu mají památky velmi podstatnou roli v rozvoji cestovního ruchu a potažmo obecně v hospodářském rozvoji regionu či lokality – i objekty relativně menšího významu přitahují zájemce a zejména je-li jich více, mohou se stát zajímavou atraktivitou na turistických trasách (kaple, boží muka, obydlí, hřbitovy, zahrady apod.)

4 Ekonomický pohled Objekty vznikaly vždy za předpokladu, že jejich vybudování (investice) i provoz jsou ekonomicky udržitelné (až na výjimky) a byly součástí lokální ekonomiky – vztah k památkám zcela nesentimentální Není důvod, aby tento princip byl v současnosti popírán, nicméně ekonomická základna již doznala velmi podstatných změn Jiné zdroje – soukromé i veřejné rozpočty, dotace Památky lze dělit na dvě základní skupiny Komerčně využitelné Ekonomicky využitelné - další vlivy pro udržení památky

5 Komerčně využitelné památky Schopné generovat takové výnosy, které umožní Pokrýt provozní náklady Zajistit návratnost vložené investice Možné využití externích finančních zdrojů, včetně dotačních V České republice – raritní V zahraničí – běžné – zámecké hotelové řetězce, nezávislí provozovatelé – hotelová a stravovací zařízení vyšší kategorie, propojená funkčně s nabídkou řady sportovních, kulturních aktivit, lázeňstvím, wellness apod.

6 Ekonomicky využitelné památky V zásadě všechny ostatní Produkují pouze takové výnosy, které postačují na úhradu provozních nákladů či jejich části Investiční náklady je třeba hradit z jiných zdrojů (veřejných) Avšak Mají širší vliv na návštěvnost a celkovou atraktivitu lokality/destinace

7 Proveditelnost projektu Finanční a ekonomická proveditelnost projektu – posouzení jeho životaschopnosti (finanční a ekonomické) Jak o nové výstavby, tak u památkových objektů Památkové objekty nabízejí řadu nestandardních řešení, která jim dávají obrovskou marketingovou výhodu – a možnost realizovat vyšší výnos na jednotku (za určitých okolností) Komplikace – památková ochrana, nutnost respektovat – vyšší náklady na investici i na provoz

8 Základní cíle studie proveditelnosti Lokalita – hodnocení a dostupnost Průzkum trhu nabídka a poptávka, vývojové trendy Koncept projektu Co, v jaké kvantitě a kvalitě bude projekt nabízet Synergické efekty s již existujícími či připravovanými projekty v rámci destinace Předpokládané a doporučené produkty Pozice projektu na trhu Které klíčové segmenty trhu a který produkt jim přiřadit Finanční proveditelnost projektu Prostřednictvím finančních modelů Podstatná pro financiéry

9 Cawdor Castle – Skotsko - případová studie

10 Cawdor Castle - Skotsko 1.Zámek 2.Restaurant 3.WC 4.Dárky 5.Knihy a CD 6.Obchod s vlnou 7.Pokladna 8.Snackbar 9.Květinová zahrada 10.Divoká zahrada 11.Walled Garden 12.Přírodní stezky 13.Golfové hřiště 14.Putting green 15.Jezírko 16.Pikniky 17.Parkoviště 18.Autobusy

11 Cawdor Castle - Skotsko Přijímací pokoj Jídelna Ložnice

12 Cawdor Castle - Skotsko Další aktivity Ubytovací kapacita – cottage Lov lososů – vlastní úsek řeky Kulturní události – MacBeth Moderní umění – interiérová i exteriérová expozice Výsledek Fungující atraktivita cestovního ruchu Tvorba pracovních míst Oživení v nejbližším okolí – služby CR

13 Tomáš Kulman KPMG Advisory s.r.o The information contained herein is of a general nature and is not intended to address the circumstances of any particular individual or entity. Although we endeavor to provide accurate and timely information, there can be no guarantee that such information is accurate as of the date it is received or that it will continue to be accurate in the future. No one should act on such information without appropriate professional advice after a thorough examination of the particular situation. Informace zde obsažené jsou obecného charakteru a nejsou určeny k řešení situace konkrétní osoby či subjektu. Ačkoliv se snažíme zajistit, aby poskytované informace byly přesné a aktuální, nelze zaručit, že budou odpovídat skutečnosti k datu, ke kterému jsou doručeny, či že budou platné i v budoucnosti. Bez důkladného prošetření konkrétní situace a řádné odborné konzultace by neměla na základě těchto informací být činěna žádná opatření. © 2007 KPMG Česká republika, s.r.o., a Czech limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. Printed in the Czech Republic.