POTRAVA
Autotrofie - heterotrofie autotrofie (fotosyntéza, chemosyntéza u bakterií a sinic) heterotrofie (živočichové, saprofágové – houby) mixotrofie (podle okolností, zelení bičíkovci) autotrofové: producenti - primární produkce heterotrofové: konzumenti - sekundární produkce destruenti: rozkladači již vytvořené org. hmoty
Získávání potravy vodními živočichy Živá potrava - biofágové Zoofágové (predátoři, konzumenti 2. a vyšších řádů) např. piscifágní ryby – štika, okoun… fytofágové (např. filtrátoři fytoplanktonu - mlži, seškrabávači nárostů - ostroretka) Mrtvé organismy - nekrofágové (detrito-) prvoci, houbovci, máloštětinatci….tolstolobik bílý, plotice Mikrofágové (potravou je detrit, bakterie, fytoplankton…) Makrofágové (potravou jsou větší organismy)
Získávání potravy vodními živočichy Potrava: Plnohodnotná Stravitelná Dostupná Hlavní Vedlejší Příležitostná Nouzová Nedostatek potravy a hladovění
Potrava - příjem Diferencovaný příjem Nediferencovaný příjem lov: aktivní pohyb, pronásledování kořisti, číhání pastva: při konzumaci makrofyty, nárosty nebo málo pohyblivými živočichy (např. býložravé ryby) Nediferencovaný příjem filtrace: aktivní, pasivní sedimentace – jednoduchá u nálevníků a bičíkovců Kombinace obou metod: např. velcí mlži Sběrači, filtrátoři
Potrava - příjem Výběrovost: preference x diskriminace Index výběrovosti: procentické zastoupení dané potravní složky v zažívacím traktu minus procentické zastoupení dané potravní složky v okolním prostředí Stenofágie – euryfágie mono-, oligo-, poly-, omni- Nedostatek potravy Prahová koncentrace potravy - množství potravy, při níž je mortalita a natalita v rovnováze Nižší u malých organismů
Trofické skupiny makrozoobentosu spásači a seškrabávači získávají rostlinnou potravu z minerálních a organických povrchů druhy minující vyhryzávají či vrtají chodbičky v živých rostlinných tkáních druhy živící se dřevem živí se odumřelou dřevní hmotou drtiči - kouskovači drtící či drobící hrubou organickou hmotu sběrači živí se sběrem nebo shrnováním detritu, sedimentů nebo biofilmu
Trofické skupiny aktivní filtrátoři druhy vybavené filtračním aparátem umožňujícím jim získávat z volné vody jemnou organickou hmotu pasivní filtrátoři druhy vytvářející sítě nebo sítím podobná zařízení na zachytávání jemné organické hmoty dravci dravé druhy, požírající celé živočichy či jejich části parazité
Potravní řetězec přenos látek a energií v potravě od autotrofních organismů ke konečným konzumentům řadou organismů, které se požírají energie: řetězcem protéká, část se spotřebovává (pohyb, životní funkce obecně) kratší řetězce – méně ztrát nejkratší řetězce ve vodním prostředí s extrémními podmínkami (horké prameny, slaná jezera) Dlouhé řetězce v mořích (7 článků) látky (živiny): mohou recyklovat Ekologické pyramidy: početnosti biomasy energie – základna vždy širší
Pastevní potravní řetězec Od zelených rostlin přes býložravce k masožravcům: producenti (např. řasy) konzumenti 1. řádu (bezobratlí, býložravé ryby…amur, tolstolobik, tolstolobec, žerou producenty) konzumenti 2. řádu (karnivorové 1. řádu – požírají býložravce) konzumenti 3. řádu (požírají karnivory 1. řádu konzumenti 4. řádu (např. piscifágní ryby, pelikáni, vydry…)
Detritový potravní řetězec Destruenti - živí se odpadními látkami jiných organismů nebo se podílejí na rozkladu odumřelé organické hmoty (detritus) Detritus – mrtvá organická hmota Sled organismů, podílejících se na jeho rozkladu: bakterie, aktinomycety, plísně, nálevníci… Konečný produkt rozkladu: minerální látky – zdroj výživy pro primární konzumenty Mrtvá hmota – mikroorganismy a detritofágové – jejich konzumenti
Produkce Celkové množství organické hmoty (biomasy) vytvořené biocenózou za určitou dobu na jednotku plochy či objemu Primární produkce Produkce autotrofů: Hrubá – včetně látek spotřebovaných na metabolismus Čistá – bez látek spotřebovaných na metabolismus Sekundární produkce množství organické hmoty (biomasy) fixované v tělech konzumentů za určitou dobu na jednotku plochy či objemu Čistá produkce se měří růstem jedinců a reprodukce (různé metody podle typu růstu – plynulý, v odlišitelných stádiích a nebo v kohortách Terminální produkce Určitý článek potravního řetězce, jehož produkt člověk odčerpává (čím kratší řetězec, tím vyšší výnos)
Produktivita Schopnost společenstva vytvářet organickou hmotu Limitující faktory primární produktivity: Nedostatek živin (obvykle N, P) Nedostatek světla Intenzita pastvy Bottom-up nebo top-down mechanismy řízení Bottom-up – živiny, světlo Top-down – predace Sekundární produkce