Prezentace kandidáta na děkana fakulty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
ECVET v Programu celoživotního učení
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Hodnocení škol a školských zařízení
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Efektivní transfer technologií základní informace o projektu Národní dialog – © 2010 EF-TRANS.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
„Talent 2020 aneb…“ TALENT – UNIVERZITA – PRAXE – ?
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Hodnocení UJEP AK ČR Závěry a doporučení. Personální zajištění posilovat kvalifikační strukturu pracovišť - vytvořit realistické a kontrolovatelné plány.
Oprogram Vkonkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky veterinárních studijních programů v oblasti bezpečnosti.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Diverzifikace vysokého školství – nové výzvy Michal Karpíšek Seminář „Hodnocení kvality vysokých škol“ Telč, 28. dubna 2011.
Kreditový systém Předsednictvo Rady vysokých škol 14. Zasedání – , Praha.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Sněm RVŠ - bod 4.1 RVŠ Sněm RVŠ - bod 4.2 Základní informace: Bilanční a hodnotící zpráva RVŠ za funkční období
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
1 Aktualizace Dlouhodobého záměru vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol pro rok.
INOVACE STUDIJNÍHO PROGRAMU FARMACIE NA FAF UK. Základní údaje o projektu Název projektuInovace studijního programu Farmacie na Farmaceutické fakultě.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
PLÁN REALIZACE STRATEGICKÉHO ZÁMĚRU
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
IP Alena Kopáčková (DFP)
Transkript prezentace:

Prezentace kandidáta na děkana fakulty 12. 4. 2006 Prezentace kandidáta na děkana fakulty plukovník. gšt. Ing. Zbyšek KORECKI, Ph.D., dr.h.c. zbysek.korecki@unob.cz Motto Kvalitní studentská základna a kvalitní akreditované studijní programy.

Obsah Úvod Identifikace dosažených úspěchů a podpora jejich dalšího rozvoje Identifikace oblastí vyžadujících změnu Variantní řešení a nástroje Závěr

Úvod VÝCHODISKA Zkušenosti vytvářejí předpoklady pro formování koncepce rozvoje. Významnou roli hraje schopnost představit si dopady přijatých směrů. PRÁVNÍ PODKLAD Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o vysokých školách"). Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období 2011 – 2015. Sorbonnská deklarace o harmonizaci výstavby Evropského systému vysokého školství, podepsaná v Paříži 25. května 1998. Boloňská deklarace Evropský prostor vysokoškolského vzdělávání, podepsaná 19. června 1999 a spolupodepsaná ministrem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Pražské komuniké ministrů "Na cestě k Evropskému prostoru vysokoškolského vzdělávání" ze dne 19. května 2001, Berlínské komuniké z 19. září 2003. Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2009 – 2015.

Uplatnění absolventů v praxi Identifikace dosažených úspěchů a podpora jejich dalšího rozvoje Vize fakulty trvale se rozvíjející špičkové pedagogické, vědecké a konzultační pracoviště v oblasti bezpečnostních studií a vojenského leadershipu Cíl návaznost na dosavadní vývoj fakulty vybudování pozice fakulty v rámci bezpečnostních studií Hlavní kritérium úspěšnosti fakulty Uplatnění absolventů v praxi 4

Pedagogika Akreditované studijní programy fakulty do 2018: ekonomika a management (KKOV: 6208) (bezpečnostní management, ekonomika obrany státu, vojenský management) Posílení postavení fakulty na škole Vzdělávání zaměstnanců kurz PEPSY (K 109) - 140 zaměstnanců (2005 - 2012) jazyková příprava Výuka v anglickém jazyce počet nabízených předmětů aktualizace studijních pomůcek podpora vzdělávání a dostupnost studenti ankety a jejich důsledné zpracování 5

Spojení s praxí impulsy vlastní předsevzetí: FEM musí být orientovaná na praxi MO: úzká spolupráce se sekcemi a agenturami AČR podpora aktivit realizujících spojení s praxí studenti plnění požadavků sekcí GŠ AČR a firem s možností zpracování bakalářských, diplomových a doktorských prací učitelé spolupráce firem a kateder při realizaci výzkumu 6

Zahraniční vztahy Rozvoj spolupráce v rámci aktivit NATO Zapojení do vzdělávacích aktivit MLCC Založení Centra transatlantických vztahů rozvíjet výzkum a akademickou spolupráci v oblasti mezinárodních vztahů, bezpečnosti, evropské a americké zahraniční politiky. Rozvoj spolupráce v rámci EU rozvíjení aktivit v rámci projetu ERASMUS participace na aktivitách v rámci uskupení CEFME. studenti podpora výuky v cizích jazycích ECTS  podpora zahraniční výměny studentů učitelé výuka v cizích jazycích podpora výuky předmětů v anglickém či jiném světovém jazyce podpořená odpovídajícím finančním ohodnocením zahraniční stáže učitelů 7

Věda a výzkum Učitelé INOSPEM (VI/2013-VI/2015) Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Studenti – specifický výzkum ( 23 projektů) Modelová podpora rozhodovacího procesu velitelů – komplexní model pragmatičnosti úderu Organizace systému řízení vybraných dílčích prvků bojové podpory úkolového uskupení Simulace logistických procesů na taktickém stupni s cílem podpořit přípravu vojenských profesionálů v oblasti používání VTM 8

Identifikace oblastí vyžadujících změnu Programové cíle - vize rozvoje fakulty Zřízení Rady vědního oboru. Jasná profilace učitelů a vědců/ inovátorů. Zařazení do rozdělovníku dokumentace z úrovně rezortu obrany pro potřeby akademické obce. Účast vrcholového managementu na velitelských zaměstnáních resortu MO (dle VO). Efektivnost využití učitel (využití PC) počet studentů na učebně. Plán spolupráce se sekcemi a agenturami. Rejstřík firem. 9

Nástroje a cesty nástroje cesty řešení v jednotlivých oblastech výkonné vedení fakulty děkan proděkan pro vzdělávání a informatiku proděkan pro vědeckou a expertní činnost proděkan pro styk s praxí a vnější vztahy proděkan pro vnitřní řízení tajemník fakulty asistenti proděkanů – cesta k oproštění od rutinní práce katedry vedoucí kateder formování odborného profilu jednotlivých kateder cesty řešení v jednotlivých oblastech pedagogika spojení s praxí věda a výzkum zahraniční vztahy prezentace fakulty 10

Věda a výzkum Učitelé Studenti analýza vědních oborů v návaznosti na schopnost zabezpečovat vědeckou, výzkumnou, inovační a expertní činnost UO v souladu s potřebami AČR, tzn. s potřebami praxe a potřebami dalších partnerů. monitorovat vývoj požadavků AČR na výzkum, vývoje nebo inovace posilování role kateder jako poradenských center pro AČR i bezpečnostní sektor ČR. vytvářet expertní centra dle požadavků resortu obrany MO a vytvářet podmínky pro jejich rozvoj zvýšení využitelnosti výsledků výzkumu, vývoje a inovací na UO, zejména ve vojskové praxi. podporovat projekty s praktickými výstupy ve prospěch AČR, resp. resortu MO prohloubit spolupráci s Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu v oblasti výzkumu a vývoje zřízení Centra pro výzkum, vývoj a inovaci pomoc katedrám při vyhledávání partnerů pro společný výzkum v ČR i v zahraničí Studenti zvýšení prestiže doktorského studia v podmínkách resortu ministerstva obrany péče o perspektivní studenty 11

o fakultě se musí vědět… Prezentace fakulty o fakultě se musí vědět… marketing fakulty web fakulty odborně zaměřená skupina marketingu /pověřený zástupce katedry Den otevřených dveří + informační CD  DVD fakulty učitelé spolupráce s praxí pořádání a aktivní účast na konferencích a odborných akcích, kulatých stolech publikační a výzkumná činnost studenti prezentace fakulty při studiu v zahraničí úspěšní absolventi 12

Cílený marketing 31 6 18 7 43 15 19 22 34 16 47 15 60 28 132 37 28 5 79 67 34 14 54 66 58 42 139 306

Realizované projekty Reforma terciárního vzdělávání. Národní kvalifikační rámec terciárního vzdělávání (Q-RAM). Systémová podpora efektivního řízení institucí terciárního vzdělávání a výzkumných a vývojových organizací (EFIN). Podpora technických a přírodovědných oborů (PTTO). Efektivní transfer znalostí a poznatků z výzkumu a vývoje do praxe a jejich následné využití (EFTRANS). Mezinárodní audit výzkumu, vývoje a inovací v ČR a implementace jeho výsledků do strategických dokumentů (Audit VaVaI). Zajišťování a hodnocení kvality v systému terciárního vzdělávání (KVALITA). Kvalita, relevance, efektivita, diverzifikace a otevřenost vysokého školství v ČR (KREDO). 14

Variantní řešení a nástroje Učitelé a zaměstnanci získávání dalších finančních prostředků pro fakultu zakázky firem věda a výzkum rozvojové projekty sponzoři vztahy na pracovišti podpora výjezdních zasedání kateder a dalších katedrálních akcí kontakt s bývalými učiteli fakulty zkvalitňování komunikace a informovanosti 15

Studenti 16 Budování či intenzívní tlak na zlepšování podmínek studia studijní informační systém, knihovna (rozsah literatury, provozní doba) zřízení studovny s přístupem na internet, počítačová síť možnosti kopírování, skenování menza (čas a způsob dobíjení kreditu) možnosti ubytování (kvalita, vybavení a inovace – nábytek; posilovna – funkčnost zařízení) prostředí školy (inovace vybavení – materiální i software) učebny (např. klimatizace, projektory) zavedení automatů na jídlo a rozšíření automatů na pití včetně studených nápojů využití MOODLE – tvorba a dostupnost studijních materiálů diskuse o formě plánování – přímá a nepřímá výuka (příprava materiálu na nepřímou výuku) přímou výuku orientovat na cvičení a semináře studijní kruhy změna organizace výuky v čase (vyučování v blocích, zintenzivnění výuky a průběh ve 3 dnech) komunikace s fakultou studijní referentky (vymezení pracovní doby určené pro studenty) tajemník pro studentské záležitosti doživotní kontakt s fakultou – jak absolventy přiblížit své fakultě? cíl: absolvent je na fakultu zdravě pyšný a rád se na ni vrací založení absolventského klubu – absolventy aktualizovaný zdroj elektronických kontaktů absolventů použitelný fakultou i absolventy navzájem postgraduální kurzy 16

Navrhované změny v pedagogice pro studenty zřízení funkce tajemníka pro studentské záležitosti úvodní soustředění nově přijatých studentů průvodce prezenčním a distančním studiem brožura Vedlejší specializace Den otevřených dveří intenzivnější marketing k civilnímu studiu průvodce studiem ERASMUS (rozšíření nabídky pro civilní studenty) výuka Moodle a distribuce studijních materiálů pro zaměstnance nově připravovaný kurz – K 109 (2014) v rámci projektu ESF podmínky pro habilitační a jmenovací řízení 17

(integrita školy zdola) Celoškolní aktivity (integrita školy zdola) Studenti zrušení přenosnosti kreditů do dalšího semestru zrušení indexů zavedení studijních kruhů v 1. semestru Učitelé změna dislokace kateder v souladu s plánem investic (2014) 18

Závěr Služba fakultě Služba fakultě Důsledné plnění předsevzetí Komplexní přístup překážky je třeba překonávat, nikoliv zdůvodňovat objektivní problémy kdo chce, hledá cesty, bojuje aktivitou; kdo nechce, hledá důvody Kontakty s vedením ostatních fakult a univerzity 19

Závěr Nejdůležitější je mít jasné priority a využít prostor, který se často nabídne nečekaně. Je třeba mít jasnou koncepci, která člověku dá sílu využít podmínky pro její realizaci. 20

Prezentace publikována Děkuji Vám za pozornost Vize fakulty trvale se rozvíjející špičkové pedagogické, vědecké a konzultační pracoviště v oblasti bezpečnostních studií a vojenského leadershipu Prezentace publikována http://unob. v rubrice XXX Motto Kvalitní studentská základna a kvalitní akreditované studijní programy. 21