STAROVĚK Malá Asie a Blízký východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Advertisements

Asie Rozloha: 44, km2 Největší země: Rusko
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Komenského 78, Zlín – Malenovice, Školní rok: 2011/2012.
Mezopotámie Sumerové - jih Mezopotámie písmo, kolo, zavlažovací kanály
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Starověká Palestina.
Sumerové Starověký přední východ
IZRAEL Možno uvést úryvkem „Na orlích křídlech“ z knihy „Lidé smlouvy“ od E. Giles Hlavní otázky: Jaké jsou hlavní události starověkých dějin Židů? Jak.
Starověká Fénicie, Kanaán a Izrael
Charakteristika starověkého Předního východu a Mezopotámie
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Test D6 - 1 Zpracovala: Mgr
Starověké Řecko I. počátky.
5 Perská a hebrejská literatura Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Dějepis Mezopotámie a Židé 1.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Identifikátor materiálu: EU –
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
Staroorientální státy
Starověká Palestina 6. ročník.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Starověká Palestina Petr Machala.
Dějepis Starověk – Chetité, Fénicie, Palestina, Mykény a Kréta Pavel Šupka
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
JUDAISMUS DĚJINY JUDAISMU.
Počátky starověkého Říma
1.Paralipomenon.
Dějepis Starověký Egypt 1.
Říše Chetitů.
Slované.
usazování hebrejsko – židovských
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Mezopotámie Lenka Křížová 1.A. DĚJINY  Části Babylonie Sumer Asýrie Akkad  Bývá považována za jednu z nejstarších civilizací (3500 ante- 1600)  Mezopotámie.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.6 Starověká Palestina Název sady: Staroorientální státy.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává první část většího celku - Bible. Věnuje.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Asýrie a Babylonie 20.st. – 612 př.n.l př. n. l.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.7 Féničané Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Starověk.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Starověký Egypt - politika
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Starověký řím 6. ročník NG.
Historie židovského Chrámu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Blízký východ ve starověku 2
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Blízký východ ve starověku 3
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
BIBLE Starý zákon.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Asyřané Eliška Juhaňáková
Starověká Palestina.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
5 Perská a hebrejská literatura
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_09
Souvislá pedagogická praxe Bc. Lenka Ďurišová 2. ročník, NMgr. D-Zsv
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

STAROVĚK Malá Asie a Blízký východ Mgr. Jitka Moskvová

MALÁ ASIE oblast nejstaršího zemědělství vznikala opevněná města (např. Trója) přírodní podmínky  náhorní roviny, pohoří a malé vodní srážky v hornatějších oblastech se rozvíjelo pastevectví oblast bohatá na nerostné zdroje metalurgie  objev výroby železa

most mezi Egejskou oblastí, Balkánem a Asií ve druhém tisíciletí př.Kr. se v Malé Asii objevují indoevropské kmeny  Chetité, … ve střední a východní části Malé Asie vznikají obchodní centra celá oblast Malé Asie zůstává dlouho rozdrobena

Chetité kolem roku 1650 př.Kr. se začala v Malé Asii tvořit mocná říše Chetitů centrem Chetitské říše bylo město Chattušaš svou moc přechodně rozšířila až do Mezopotámie Chetité ovládli Sýrii, kde roku 1274 př.Kr. zastavili postup Egypta  v bitvě u Kadeše načas ovládli i Babylon

do války s Egyptem se dostali znovu na počátku 13. st. př. Kr do války s Egyptem se dostali znovu na počátku 13. st.př.Kr.  uzavřeli první mezinárodní mírovou smlouvu nakonec kolem roku 1200 př.Kr. podlehla náporu „mořských národů“ a poté i Asyřanům

BLÍZKÝ VÝCHOD FÉNIČANÉ řecký název pro obyvatele území pod pohořím Libanon též se jim říkalo Foiníčané ve 3.-2. tisíciletí př.Kr. založili města SIDON, TYROS a BYBLOS,… nejlepší stavitelé lodí, mořeplavci a obchodníci ve Středomoří na lodích podnikali dlouhé obchodní plavby

úrodná půda, omezená rozlohou pěstovali: obilí, olivy, víno, fíky,… v horách měli ložiska mramoru, lignitu a železné rudy z hlíny vyráběli červenou keramiku největším bohatstvím byly libanonské lesy  borovice, cypřiše a cedry  na stavbu paláců, lodních stěžňů,…, vývoz do ciziny

k barvení látek používali PURPUROVĚ červené barvivo  z mořského plže OSTRANKY FOINOS = odvozeno z řeckého foiniks = purpurově červený vývoz látek do celého Středomoří

polyteistické náboženství  každé město mělo svá ochranná božstva BAAL  ochránce plavby a obchodu

vymysleli HLÁSKOVÉ PÍSMO, tvořené 22 hláskami pochází z 12. st.př.Kr. poprvé bylo nalezeno na hrotech fénických šípů

FÉNICKÁ KOLONIZACE  při svých plavbách budovali opěrné základny, z nichž vznikaly stálé osady = KOLONIE mezi všemi vyniklo KARTÁGO

SÝRIE a PALESTINA Sýrie byla rozdrobena na několik desítek malých státečků  střídavě pod vlivem Egypta, Babylónie, Chetitů, Churitů a Hyksósů při mořském pobřeží Palestiny se usadili nejprve Pelištejci (= Filištíni) v polovině 13. st.př.Kr. přicházejí do Palestiny hebrejské kmeny  podmanily si Kananejce a vytvořily federaci proti Pelištejcům

v čele Hebrejů stáli náčelníci (zároveň soudci a kněží)  měli politickou, vojenskou i soudní moc z bojů s Pelištejci známe Saula z kmene Benjaminova  stal se prvním hebrejským králem (končí doba soudců) první STÁT s centrem v Jeruzalémě vytvořil král DAVID (1010 – 970 př.Kr.)

v době jeho vlády došlo k rozvoji obchodu Davidův syn ŠALAMOUN se snažil upevnit politiku a obchodní styky s okolními státy (Egypt, Fénická města) v době jeho vlády došlo k rozvoji obchodu začala výstavba chrámů a paláců v Jeruzalémě po smrti Šalamouna se hebrejský stát rozdělil na: severní  Izraelské království jižní  Judské království

Davidova dynastie vládla v Judském království do roku 587př. Kr Davidova dynastie vládla v Judském království do roku 587př.Kr.  Jeruzalém dobyt Babylóňany Izraelské království  vyvráceno Asyřany celá Palestina se dostala do babylónského zajetí roku 539př.Kr. Novobabylónskou říši ovládl perský král KÝROS  dovolil Hebrejům návrat do Palestiny

pojmenování HEBREJCI je nahrazeno pojmem IZRAELITÉ a po návratu z babylonského zajetí ŽIDÉ praotcem hebrejského národa byl ABRAHÁM jejich náboženství jako první vyznávalo jediného boha  JAHVE historie a kultura je známa především díky dochovaným písemným pramenům  Starý zákon (s Novým zákonem tvoří Bibli)

Ve Starém zákoně, posvátné židovské knize, kterou však uznávají také křesťané i muslimové, je možné se dočíst o stvoření světa, historii lidstva s důrazem na Izrael, vyvolený národ, dále jsou jeho součástí různé básnické a mudroslovné knihy a proroctví. Starý zákon nebyl napsán jako jedna kniha. Jde ve skutečnosti o soubor 73 knih, které byly napsány v různých dobách a jazycích, na mnoha místech a ve velmi odlišných situacích. Můžeme jej rozdělit na několik částí:  prvních pět knih Mojžíšových – tzv. Pentateuch (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri, Deuteronomium)  historické knihy (Jozue, Soudců, Rút, Samuelovy, Královské, Kronik, …)  básnické a mudroslovné knihy (Jób, Žalmy, Přísloví, Kazatel, Píseň písní)  prorocké knihy (Izaiáš, Jeremiáš, Pláč, Ezechiel, Daniel, …)  deuterokanonické knihy (neuznávané Židy) (Júdit, Tobiáš, Moudrosti, Sírachovec,…)