Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výrobní střediska v závodech společného stravování
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:14.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:1.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:16.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 2.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPokrmy na objednávku.
Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor)
ZÁVODY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ se zabývají hromadnou výrobou, prodejem pokrmů a nápojů, poskytují další doplňkové služby.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Iva Šrámková zpracováno:6.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3. KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Organizace obsluhy.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Kuchyně + jídelna ve firmě Beng + Olufsen Kopřivnice
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Základní povinnosti provozovatele
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:10.
„EU peníze středním školám“
Grantový projekt multimediální výuky
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
VY_32_INOVACE_TMM21160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.09 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Výrobní činnost hotelu
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Prostory v provozovně společného stravování
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Určete, o které druhy skladů se jedná
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Hygienické předpisy v gastronomii
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vnitřní úprava a prostorové členění prodejny
Transkript prezentace:

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1 Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Mgr. Iva Šrámková zpracováno: 1. 10. 2012 ročník (obor) 1. a 2. PP 75-41-E/01 Pečovatelské služby tematická oblast Rozdělení kuchyňského provozu Předmět Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k seznámení žáků s dělením kuchyňského provozu a jednotlivými částmi kuchyně Šablona číslo materiálu III/2-2 III/2-2-1

Rozdělení kuchyňského provozu Zdroj: Klipart Office online

Rozdělení kuchyňského provozu Kuchyňský provoz dělíme na tři části: - výrobní část, - výdejní část, - skladovací část. Pro zabezpečení bezproblémového chodu kuchyňského provozu je zapotřebí správné a účelné prostorové uspořádání. Vlastní zdroj

Výrobní část Přípravny – brambor a zeleniny, - přípravna masa, - přípravna příloh, - vytloukání vajec. Klipart Office online http://hobby.idnes.cz/triky-pro-snadne-loupani-0x6-/hobby-domov.aspx?c=A120502_135741_hobby-domov_bma http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/174884

Výrobní část Teplá kuchyně Studená kuchyně Kuchyně k přípravě nápojů Cukrářská výrobna Umývárna černého nádobí Umývárna bílého nádobí Úklidová místnost Klipart Office online http://www.labuznik-opava.cz/

Teplá kuchyně Je to hlavní prostor výrobní části. Stěny kuchyně musí být hladké, snadno omyvatelné, opatřené hygienickým obkladem. Podlaha kuchyně musí být protiskluzová, vyspádovaná a s výpustí do odpadu. Denní osvětlení musí být doplněno elektrickým osvícením. http://www.firemnipartner.cz/index.php?open=firmy&view=695

Výrobní část Teplá kuchyně – vybavení sporáky, konvektomaty, smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony. http://omes.sk/?p=243

Výrobní část Musí být dispozičně řešena tak, aby nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest a zároveň byly dodrženy požadavky BOZP. Veškerá zařízení by měla být od sebe vzdálena tak, aby zaměstnanci zbytečně nepřecházeli a nevykonávali zbytečné úkony. Klipart Office online

Výdejní část Obsahuje zařízení, která slouží k uchovávání hotových jídel, ohřevu bílého nádobí. Strava, je vydávána do tabletů, várnic nebo přímo klientům. Vybavení : výdejní režony, vodní lázně, ohřívací elektrické stoličky, předehřívače bílého nádobí http://www.unisjakos.cz/--13

Skladovací část Způsob skladování potravin ovlivňuje jejich kvalitu a zdravotní nezávaznost. Jednotlivé potraviny vyžadují odlišné skladování – vlhkost, teplotu, světlo, jejich způsob uložení.

Druhy skladů Suché sklady Chladné sklady Chlazené sklady Pomocné sklady Příruční sklady http://www.gastrorubini.cz/priprava-1

Suché sklady Teplota : maximálně 18 st °C Skladují se zde : suché potraviny mouka, cukr, těstoviny, luštěniny, koření….. Klipart Office online http://www.svet-bydleni.cz/bydleni-1/jak-usporadat-potraviny-v-kuchyni-1.aspx

Chladné sklady Teplota : do +12°C. Skladují se zde : nápoje, konzervy, polokonzervy. Zdroj: Klipart Office online

Chlazené sklady a mrazící sklady Teplota : chlazené sklady - 4 až – 10°C, mrazící sklady -15 až -18 °C. Skladují se zde : maso, ryby, uzeniny, drůbež… http://www.bat-rodents.eu/cz/sklad-mrazeneho-krmiva http://freezi.net/vvv/mraz-nicka/

Pomocný sklad Sklady určené pro: obaly, čistící prostředky, prádlo, inventář, odpadky.. Klipart Office online http://www.kuchyne-domacnost.cz/tosca-zapekaci-nadobi/c-1190/

Příruční sklad Je to místnost v blízkosti kuchyně, slouží ke skladování potravin určených pro nejbližší přípravu pokrmů. Součástí je chladnička nebo chladírenský box. Klipart Office online Klipart Office online

Kontrolní test Na které části dělíme kuchyňský provoz? Napište jaké jsou přípravny? Popište vybavení teplé kuchyně.

Kontrolní test Na výrobní, výdejní, skladovací. Přípravna brambor,zeleniny, masa, příloh, vytloukání vajec. Sporáky, konvektomaty, smažící pánve, ponorné smažící pánve, kotle, pečící trouby, elektrické stoličky, výdejní režony.

Použitá literatura http://www.bat-rodents.eu/cz/sklad-mrazeneho-krmiva Šebek, Luboš. Technologie kuchyňského provozu ve zdravotnických a sociálních zařízeních: 1. vyd. Praha: Septima, 2005, 123 s. ISBN 80-7216-195-4. MOŠNA, František et al. Provoz a údržba domácnosti. první. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 176-972-97. http://www.kuchyne-domacnost.cz/tosca-zapekaci-nadobi/c-1190 http://freezi.net/vvv/mraz-nicka http://www.bat-rodents.eu/cz/sklad-mrazeneho-krmiva http://www.svet-bydleni.cz/bydleni-1/jak-usporadat-potraviny-v-kuchyni-1.aspx http://www.unisjakos.cz http://www.gastrorubini.cz/priprava-1 http://omes.sk/?p=243 http://www.firemnipartner.cz/index.php?open=firmy&view=695 http://www.labuznik-opava.cz http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/174884 http://hobby.idnes.cz/triky-pro-snadne-loupani-0x6-/hobby-domov.aspx?c=A120502_135741_hobby-domov_bma