PaedDr. Jiřina Ustohalová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
S A C H A R I D Y I. PaedDr. Jiřina Ustohalová
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
SACHARIDY.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MONOSACHARIDY (izomerie)
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Vypracoval Miloslav Čunek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se vznikem a tříděním sacharidů,
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Sacharidy.
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
S A C H A R I D Y II. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Barbora Hoffmannová Oktáva B
MONOSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.02/Cc.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Cukry Alice Skoumalová.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
Název vzdělávacího materiálu Cukry
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

PaedDr. Jiřina Ustohalová S A C H A R I D Y Souhrnný přehled PaedDr. Jiřina Ustohalová

Obsah Definice sacharidů Výskyt Vznik Význam Rozdělení Typy vzorců Optická aktivita Přehled sacharidů Biologicky významné sacharidy

Sacharidy jsou polyhydroxykarbonové sloučeniny Výskyt - volné - sloučené s jinými látkami Vznik - fotosyntézou v rostlinách 6 CO2 + 12 H2O + 2 830 kJ C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O n C6H12O6 (C6H10O5)n + (n-1) H2O - metabolickou drahou z lipidů, z AK v těle živočichů Význam - stavební funkce - zdroj energie - zásobní látka

Rozdělení. - jednoduché monosacharidy (1 jedn. ). - složité Rozdělení - jednoduché monosacharidy (1 jedn.) - složité oligosacharidy (2-10 jedn.) polysacharidy (nad 10 jedn.) - aldosy - ketosy - triosy (3 C) - tetrosy (4 C) - pentosy (5 C)

Rozdělení sacharidů 1. Monosacharidy aldosy - aldotriosy - glyceraldehyd - aldotetrosy - erytrosa - aldopentosy- ribosa - aldohexosa - glukosa ketosy - ketotriosa - dihydroxyaceton - ketotetrosa - erythrulosa - ketopentosa- ribulosa - ketohexosa - fruktosa 2. Oligosacharidy disacharidy - sacharosa, maltosa, laktosa trisacharidy - rafinosa 3. Polysacharidy celulosa, škrob, glykogen

Typy vzorců: D - glukosa - D - glukopyranosa - D - glukopyranosa

Opticky aktivní látky - levotočivé ( - ) Optická aktivita je schopnost látek otáčet rovinu polarizovaného světla Opticky aktivní látky - levotočivé ( - ) - pravotočivé ( + ) ve směru hodinových ručiček Optická izomerie je konfigurační prostorová izomerie Asymetrický C je opticky aktivní C (váže 4 různé substituenty) Počet optických izomerů je 2n (n je počet asymetrických C) Racemát je směs optických antipodů (enantiomerů) 1 : 1 je opticky neaktivní Sacharidy dle polohy – OH skupiny na posledním asymetr. C - D cukry - L cukry

Cyklické formy monosacharidů vznikají reakcí aldehydické nebo ketonické skupiny s hydro- xylovou skupinou na 4. nebo 5. C aldehyd + alkohol poloacetal Názvy cyklických forem odvozeny od 5-členého heterocyklu (furan) 6-členého heterocyklu (pyran) Cyklická forma - anomer (poloacetalová - OH skupina vpravo) - anomer (poloacetalová - OH skupina vlevo) - D - glukopyranosa

Biologicky významné sacharidy D - glyceraldehyd jejich fosfáty jsou meziprodukty D - dihydroxyaceton metabolismu sacharidů D - ribosa jsou stavební jednotky 2 - deoxy - D - ribosa NK D - glukosa - hroznový cukr je v medu, hroznech, ovoci - výtečná živina pro všechny tkáně těla - v krvi 3,3 – 5,6 mmol/l - při 200º C přechází v karamel - vyrábí se hydrolýzou škrobu - používá se na výrobu C2H5OH, glycerolu, kyseliny citronové, vitamínu C D - fruktosa - ovocný cukr - je nestravitelný pro většinu tkání, může být využit teprve po přeskupení v játrech na glukosu

Přehled sacharidů Sacharid Počet monos. jednotek Typ sacharidů Glukosa 1 monosacharid Fruktosa D – ribosa 2 – deoxy – D – ribosa Galaktosa Sacharosa 2 disacharid Laktosa Maltosa Škrob n polysacharid Glykogen N Celulosa Rafinosa 3 oligosacharid

Řepný cukr

Složení medu Co obsahuje náš med?

Souhrnný snímek Sacharidy – výskyt, vznik, význam Rozdělení Typy vzorců Biologicky významné sacharidy Přehled sacharidů – tabulka Řepný cukr Složení medu