PaedDr. Jiřina Ustohalová S A C H A R I D Y Souhrnný přehled PaedDr. Jiřina Ustohalová
Obsah Definice sacharidů Výskyt Vznik Význam Rozdělení Typy vzorců Optická aktivita Přehled sacharidů Biologicky významné sacharidy
Sacharidy jsou polyhydroxykarbonové sloučeniny Výskyt - volné - sloučené s jinými látkami Vznik - fotosyntézou v rostlinách 6 CO2 + 12 H2O + 2 830 kJ C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O n C6H12O6 (C6H10O5)n + (n-1) H2O - metabolickou drahou z lipidů, z AK v těle živočichů Význam - stavební funkce - zdroj energie - zásobní látka
Rozdělení. - jednoduché monosacharidy (1 jedn. ). - složité Rozdělení - jednoduché monosacharidy (1 jedn.) - složité oligosacharidy (2-10 jedn.) polysacharidy (nad 10 jedn.) - aldosy - ketosy - triosy (3 C) - tetrosy (4 C) - pentosy (5 C)
Rozdělení sacharidů 1. Monosacharidy aldosy - aldotriosy - glyceraldehyd - aldotetrosy - erytrosa - aldopentosy- ribosa - aldohexosa - glukosa ketosy - ketotriosa - dihydroxyaceton - ketotetrosa - erythrulosa - ketopentosa- ribulosa - ketohexosa - fruktosa 2. Oligosacharidy disacharidy - sacharosa, maltosa, laktosa trisacharidy - rafinosa 3. Polysacharidy celulosa, škrob, glykogen
Typy vzorců: D - glukosa - D - glukopyranosa - D - glukopyranosa
Opticky aktivní látky - levotočivé ( - ) Optická aktivita je schopnost látek otáčet rovinu polarizovaného světla Opticky aktivní látky - levotočivé ( - ) - pravotočivé ( + ) ve směru hodinových ručiček Optická izomerie je konfigurační prostorová izomerie Asymetrický C je opticky aktivní C (váže 4 různé substituenty) Počet optických izomerů je 2n (n je počet asymetrických C) Racemát je směs optických antipodů (enantiomerů) 1 : 1 je opticky neaktivní Sacharidy dle polohy – OH skupiny na posledním asymetr. C - D cukry - L cukry
Cyklické formy monosacharidů vznikají reakcí aldehydické nebo ketonické skupiny s hydro- xylovou skupinou na 4. nebo 5. C aldehyd + alkohol poloacetal Názvy cyklických forem odvozeny od 5-členého heterocyklu (furan) 6-členého heterocyklu (pyran) Cyklická forma - anomer (poloacetalová - OH skupina vpravo) - anomer (poloacetalová - OH skupina vlevo) - D - glukopyranosa
Biologicky významné sacharidy D - glyceraldehyd jejich fosfáty jsou meziprodukty D - dihydroxyaceton metabolismu sacharidů D - ribosa jsou stavební jednotky 2 - deoxy - D - ribosa NK D - glukosa - hroznový cukr je v medu, hroznech, ovoci - výtečná živina pro všechny tkáně těla - v krvi 3,3 – 5,6 mmol/l - při 200º C přechází v karamel - vyrábí se hydrolýzou škrobu - používá se na výrobu C2H5OH, glycerolu, kyseliny citronové, vitamínu C D - fruktosa - ovocný cukr - je nestravitelný pro většinu tkání, může být využit teprve po přeskupení v játrech na glukosu
Přehled sacharidů Sacharid Počet monos. jednotek Typ sacharidů Glukosa 1 monosacharid Fruktosa D – ribosa 2 – deoxy – D – ribosa Galaktosa Sacharosa 2 disacharid Laktosa Maltosa Škrob n polysacharid Glykogen N Celulosa Rafinosa 3 oligosacharid
Řepný cukr
Složení medu Co obsahuje náš med?
Souhrnný snímek Sacharidy – výskyt, vznik, význam Rozdělení Typy vzorců Biologicky významné sacharidy Přehled sacharidů – tabulka Řepný cukr Složení medu