Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, 656 06 Brno Veronika Večeřová 23.3.2010www.ukzuz.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

AEO v roce 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova:
a dalších složek životního prostředí Kvalita vody a dalších složek životního prostředí Ing. Miroslav Perný.
Katarína Jelšovská, PhD. č.d. 205
Zemědělci a vodohospodáři – protivníci nebo spojenci? J a n K l í r Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně
Nitrátová směrnice (aktuální informace)
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ BOLATICE
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Kontroly ÚKZÚZ v praxi Lektor: Ing. Josef FREJLACH Ing. Josef VOBEJDA
Zásady správné zemědělské praxe
Vymezení Fiche Podpora podnikání v oblasti cestovního ruchu.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Cement, váprno, ekologie, , Lísek u Bystřice nad Pernštějnem Požadavky na paliva z hlediska ochrany ovzduší pohled do nejbližší budoucnosti Kurt.
Zákon č. 334/1992 Sb. o ochraně zemědělského půdního fondu
Ochrana vod (zákon o vodách, nitrátová směrnice) Jan Klír VÚRV Praha – Ruzyně Informace na webu
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Komunální odpadní vody a kaly
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Okruhy pro obecné znalosti členů Sborů dobrovolných hasičů z oblasti prevence Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice.
Nové standardy GAEC.
Registrace podle EMAS III
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
Nitrátová směrnice v LPIS
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
Pozemky Skalský Dvůr Aplikace v agendě Pozemky Evidence pozemků –evidence parcel, listů vlastnictví a oprávněných subjektů –nájmy, DzN.
Změny v nitrátové směrnici a vyhláškách k zákonu o hnojivech
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
Evidence hnojení Josef Svoboda Odbor kontroly zemědělských vstupů
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Evidence hnojení, nitrátová směrnice
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Seminář Okresní agrární komory Hodonín Čejkovice Používání pesticidů a hnojiv.
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Legislativa.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Kontrola podmíněnosti Shrnutí klíčových informací Martin MISTR Ministerstvo zemědělství.
Hroznová 2, Brno Oddělení kontroly zemědělských vstupů Planá nad Lužnicí Ing. Josef FREJLACH Tel , Název projektu: VZDĚLÁVÁNÍ.
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Změny v požadavcích podmíněnosti v novém programovacím období
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Nové požadavky pro zemědělské podniky v oblasti cross compliance Ing. Martina Svobodová Agroteam CZ s.r.o.
Ochrana půdy a lesa.
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Ing. Jaroslava Engelová12. listopadu 2015 Použití přípravků na OR, ochrana podzemních a povrchových vod, ohlašovací povinnosti.
Evidence hnojení Ing. Josef Svoboda Ředitel Odboru kontroly zemědělských vstupů Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Změny v nitrátové směrnici a vyhláškách k zákonu o hnojivech.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zákonné požadavky na hospodaření SMR Minimální požadavky pro AEO Ing. Jan Dvorský
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
HYDROOSEV A PROTIPRAŠNÁ OPATŘENÍ
Vyhodnocení předpokládaných důsledků navrhovaného řešení ÚP na ZPF
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
Porada KrÚ JMK s úřady územního plánování
Právní režim ochrany půdy
Změny v uplatnění nitrátové směrnice v podmínkách České republiky v roce 2018 Ing. Milan Čížek, Pd.D
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

Aktivity v zájmu zvyšování bezpečnosti půdy Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Hroznová 2, Brno Veronika Večeřová www.ukzuz.cz

 Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech, ve znění pozdějších předpisů  Vyhláška č. 474/2000 Sb., o stanovení požadavků na hnojiva, ve znění pozdějších předpisů  Vyhláška č. 274/1998 Sb., o sladování a způsobu používání hnojiv, ve znění pozdějších předpisů  Vyhláška č. 275/1998 Sb., o agrochemickém zkoušení zemědělských půd a zjišťování půdních vlastností lesních pozemků, ve znění pozdějších předpisů  Vyhláška č. 257/2009, o používání sedimentů na zemědělské půdě Legislativní základ

 Nařízení vlády č. 103/2003 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a používání a skladování hnojiv a statkových hnojiv, střídání plodin a provádění protierozních opatření v těchto oblastech, ve znění pozdějších předpisů  Vyhláška č. 382/2001 Sb., o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě, ve znění pozdějších předpisů (prováděcí vyhláška k zákonu č. 185/2001 Sb. o odpadech)  Vyhláška č. 13/1994 Sb., kterou se upravují některé podrobnosti ochrany zemědělského půdního fondu. Legislativní základ

 Monitoring zemědělských půd a AZZP  Monitoring vstupů do půdy – kalů z ČOV, půd a rostlin po aplikaci kalů, sedimentů, aktivní biomonitoring  Vedení registru kontaminovaných ploch  Kontrola nad uváděním do oběhu a používání hnojiv a pomocných látek Hlavní činnosti v oblasti bezpečnosti půdy www.ukzuz.cz

Uvádění kompostu a digestátu do oběhu prodejem nebo jiným způsobem www.ukzuz.cz

Registrace kompostu Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech  komposty určené pro vlastní potřebu – nemusí se registrovat  komposty uváděné do oběhu – musí být registrovány  žádost o registraci hnojiva - na www. ukzuz.cz – Hnojiva a půda – Registrace hnojiv www.ukzuz.cz

Registrace a ohlašování digestátů Zákon č. 156/1998 Sb., o hnojivech  Digestáty vyrobené pouze ze statkových hnojiv a objemných krmiv - určené pro vlastní potřebu – se nemusí ohlašovat ani registrovat - při uvedení do oběhu – musí být ohlášeny nebo registrovány  Digestáty vyrobené s použitím odpadů, kalů, masokostních mouček… - určené pro vlastní potřebu – se musí registrovat - při uvedení do oběhu – se musí registrovat www.ukzuz.cz

Použití kompostu a digestátu na zemědělské půdě (Zákon č. 156/1998 Sb., Vyhláška č. 274/1998 Sb.)  Je zakázáno použití hnojiv, jimiž by mohly být vneseny do půdy rizikové prvky nebo látky v množství, které stanoví vyhláška č. 474/2000 Sb., o stanovení požadavků na hnojiva.  Při hnojení musí být zajištěno rovnoměrné pokrytí pozemku, neplatí v případě diferencovaného hnojení.  Hnojiva musí být použity tak, aby nevznikla škoda na zemědělské půdě, lesním pozemku nebo na pozemcích sousedících s tímto pozemkem, popřípadě i jeho širšího okolí.  Je zakázáno hnojení na půdu, která je zaplavená, přesycená vodou, pokrytá vrstvou sněhu vyšší než 5 cm, nebo promrzlá tak, že povrch půdy do hloubky 5 cm přes den nerozmrzá www.ukzuz.cz

 Musí být vedena evidence o hnojivech (záznam do 1 měsíce od ukončení použití).  Nesmí dojít k přímému vniknutí hnojiva do povrchových vod a na sousední pozemky.  Kompost, tuhý digestát (separát) - zapravení do půdy do 48 hodin.  Digestát, fugát - zapracování do půdy do 24 hodin, s výjimkou řádkového přihnojování porostů hadicovými aplikátory. Použití kompostu na zemědělské půdě (Zákon č. 156/1998 Sb., Vyhláška č. 274/1998 Sb.) www.ukzuz.cz

Děkuji za pozornost Veronika Večeřová Tel: Mobil: www.ukzuz.cz