E-learning, autorské nástroje Moodle

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znalostní zázemí organizace
Advertisements

Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
P ODNIKATELSKÉ DOVEDNOSTI PRO ROZVOJ MSP A NNO V K RÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Projekt CZ.1.07/3.2.10/ Společnost pro právní a ekonomické vzdělávání.
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
E-learningové kurzy BC Primary Essentials TKT Essentials Learning Technologies for the Classroom CLIL Essentials.
NAŠE DOSAVADNÍ ZKUŠENOSTI S PŘEDMĚTEM NOVÉ METODY VZDĚLÁVÁNÍ.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
SPECIFIKA VÝUKY POČÍTAČOVÝCH KURZŮ UNIVERZITY TŘETÍHO VĚKU Michal Vojkůvka.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Tvorba webových aplikací
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Představujeme službu Samepage
Didaktické prostředky
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Systémy pro podporu managementu 2
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
E-learning ve výuce na SŠ
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Vývoj výrobku Firmy musí pružně reagovat na změny ( v lidských potřebách, technologii, technice, v počtu a síle konkurence,…) a vyvíjet nové výrobky. Novými.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
KREATIVNĚ ORIENTOVANÁ PÉČE O KLÍČOVÉHO ZÁKAZNÍKA- NOVÁ FIREMNÍ STRATEGIE.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
VYTVÁŘENÍ e-LEARNINGOVÝCH MATERIÁLŮ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
Petr Mikšovič CEO, SOVA NET, s.r.o. Význam on-line strategie v B2B.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Oddělení OVAVT Jestliže chcete oživit systém Vaší výuky, „online learning systém“ Vám nabízí? Jednoduché.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Didaktické prostředky
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Nástroje podpory uživatelů
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
PRŮBĚH DOKUMENTACE UNIVERZITNÍHO INFORMAČNÍHO SYSTÉMU MZLU V BRNĚ
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
Přečtěte si o tom vše Příspěvky Microsoft SharePointu
E-learning – moderní elektronická podpora výuky
Transkript prezentace:

E-learning, autorské nástroje Moodle Příjemný den přeje Jana Látalová

Obsah úvod, principy a nástroje elektronického vzdělávání Moodle jako technologie úsporných a efektivních řešení SW aplikace určená k vývoji multimediálního obsahu elektronické materiály, didaktické pomůcky

Projekt I N O V A C E Inovace vyjadřuje změnu a novinky, např. zavádění vědeckého a technického pokroku, nových druhů výrobků... V důsledku inovací dochází k úsporám práce a přírodních zdrojů.

Projekt inovací Marketing sociálních sítí Inovace procesu výuky Metodologie práce interního lektora a mentora Inovativní přístup k řízení vztahů Koučování, vedení týmů Komunikační dovednosti - vyjednávání, manipulace, asertivita Písemná a e-mailová komunikace dle norem EU Kreativní myšlení v komunikaci Myšlenkové mapy E-learning, autorské nástroje, Moodle

1. Marketing sociálních sítí Cíle marketingu Politika marketingu – 7P

Co je to sociální marketing Firma i nezisková organizace si rozšiřují okruh sympatizantů (zákazníků, klientů, dárců), a to formou společné marketingové kampaně a navíc aktivně zapojuje zákazníky do procesu spotřebitelského rozhodování. CRM využívá reklamy, PR a ostatních marketingových nástrojů. Firmám umožňuje odlišit se od konkurence a zvýšit prodej, pro neziskové organizace znamená nový finanční zdroj a zviditelnění. To je klasická win-win situace

2. Inovace procesu výuky učící se organizace Kultura podporující učení Kultura bránící učení Vyrovnává zájmy všech zájmových skupin Rozlišuje mezi tzv. „hard“ a „soft“ záležitostmi Orientuje se spíš na lidi než na systémy Orientuje se spíš na systémy než na lidi Podporuje lidskou víru ve schopnost změnit prostředí Umožňuje lidem změnu, jen když je nutná Poskytuje čas k učení Je přísná a skoupá K problémům přistupuje celostně Řešení problémů po částech Podpora otevřené komunikace Regulované toky informací Podpora týmové práce Víra v individualizovanou soutěž Vrcholoví manažeři jsou přístupní Vrcholoví manažeři vládnou

3. Metodologie práce lektora a mentora ???? CHCE UMÍ ANO NE CHCE UMÍ 2 3 1 4 START

4. Inovativní přístup k řízení vztahů vytvořit vztahy osobní důvěry pravidelné návštěvy společenské akce a aktivy pro využití volného času vysoký počet kontaktů podpora speciálních akcí pro zákazníka otevřená komunikace sdílení vzájemných problémů upozorňování na potenciální problémy zapojení vrcholového managementu vytvořit vstupní bariéry pro konkurenci udržení nízkých konkurenčních cen vynikající produkty a aplikace síť vztahů ceny založené na celkovém objemu obchodování společné dlouhodobé plánování společné inovační týmy

4. Inovativní přístup k řízení vztahů posílit výstupní bariéry pro zákazníka dosáhnout toho, aby byl zákazník závislý na technické podpoře zapůjčení zařízení podepisování formálních dlouhodobých vztahů organizace zákaznických klubů snaha o unikátní design a zpracování komponent poskytování speciálních školení přestěhování do společných provozních / kancelářských prostor iniciovat projekty společného podnikání, které by přispěly k dosažení cílů daného zákazníka přidělení pracovníků pro daného zákazníka vytváření společných projektových skupin spolupráce ve společných obchodních podnicích spojení výzkumných a vývojových kapacit a pracovníků spolupráce se zákazníkem na průzkumu trhu společná zákaznická databáze

Stanovte si poslední cíl dnešního semináře: 5. Koučování S specifický M měřitelný A akceptovaný R realistický T termínovaný Stanovte si poslední cíl dnešního semináře: Co Vy jako manažer můžete zlepšit na vnitrofiremní komunikaci, při práci s lidmi?

6. Komunikační dovednosti

7. Profesionální písemná a mailová komunikace jasná, stručná, stylisticky a gramaticky správná patří k základním atributům úspěšnosti, a tím i konkurenceschopnosti společnosti v „boji o klienta“. Turbulence dnešní doby počítačů a moderní techniky nás od klasického obchodního dopisu vede k používání rychlé komunikace - k e-mailům.

8. Přehled základních kreativních technik: - Branistorming - Brainwriting - Myšlenková mapa - Disociace - Myšlenkové židle - Myšlenkové klobouky - Laterální myšlení

8. Kreativita v komunikaci Vzorec představivosti Chcete-li si něco zapamatovat, zapojte představivost: Přehánění Humor Smysly /zrak, hmat, chuť, sluch a čich/ Barva Rytmus Pozitivní myšlení Mentální mapa Zobrazení

9. Mentální mapy Mentální mapa je nejdokonalejším organizačním nástrojem našeho mozku… Mentální mapy mohou pomáhat v mnoha směrech: plánování rozvíjení komunikačních schopností tvořivosti zvládání problémů koncentraci zapamatování si efektivním učení vnímání Mentální mapy pomáhají naučit se, upořádat, uskladnit informace a přirozeným způsobem je utřídit tak , abychom ke kterýmkoliv z nich měli okamžitě přístup.

E-learning je vzdělávací proces využívající informační a komunikační technologie k tvorbě kurzů, k distribuci studijního obsahu, komunikaci mezi studenty a pedagogy a k řízení studia.

E-learning je výuka s využitím výpočetní techniky a internetu. je v podstatě jakékoli využívání elektronických materiálních a didaktických prostředků k efektivnímu dosažení vzdělávacího cíle s tím, že je realizován zejména/nejenom prostřednictvím počítačových sítí. je forma vzdělávání využívající multimediální prvky - prezentace a texty s odkazy, animované sekvence, video snímky, sdílené pracovní plochy, komunikaci s lektorem a spolužáky, testy, elektronické modely procesů, atd. v systému pro řízení studia. Jde o takový typ učení, při němž získávání a používání znalostí je distribuováno a usnadňováno elektronickými zařízeními.

Zhodnoťte e-learning SWOT Silné stránky Slabé stránky Příležitosti pro výuku Hrozby pro výuku

Moodle Modulární objektově orientované dynamické prostředí pro výuku. V angličtině jej lze také považovat za sloveso, které popisuje proces líného bloumání od jednoho k druhému, dělání věcí podle svého, hravost, která často vede k pochopení problému a podporuje tvořivost.

Moodle je softwarový balíček pro tvorbu výukových systémů a elektronických kurzů na internetu. Je vyvíjen jako nástroj podporující sociálně konstruktivistický přístup ke vzdělávání. Moodle je poskytován zdarma…

V čem je Moodle výhodný Operativnost - aktualizace veškerých informací je pro pedagoga rychlá a jednoduchá. Čím rychleji a snáze může pedagog v prostředí pracovat, tím rychleji se informace dostávají k Vám studentům. Srozumitelnost - prostředí MOODLE je jednoduché a přehledné, umožňuje nastavení podle cílové skupiny. Díky tomu můžete jednoduše sledovat novinky, vyhledávat výukové materiály či posílat své komentáře k různým tématům. Kompaktnost prostředí - MOODLE umožňuje z jedné stránky přístup k různým informacím a dokumentům. Vy pak nemusíte vyhledávat materiály pod různými odkazy. Vše je při sobě a vzájemně provázané.

V poslední době se na technologie kolem e-Learningu soustředí velká pozornost… Mnoho pedagogů se zabývá tím, jak by měly pro tento typ vzdělávání vypadat výukové materiály a výuka vůbec. Mnoho specialistů na informační technologie řeší problematiku přenositelnosti dat, jejich hromadné správy, údržby a prezentace koncovým uživatelům. Další se specializují na automatizované testování znalostí, sledování průchodu studiem, nové možnosti komunikace a řadu podobných problémů. Jednou z nejdůležitějších úloh při zavádění e-Learningu je nabídnout pedagogům kvalitní, ale přitom jednoduchý a dostupný autorský nástroj.

E-LEARNING Jaké funkční požadavky máte na autorský nástroj?

Funkční požadavky autorského nástroje… 1. Měl by vyhovět všem I v rámci jedné organizace se totiž jistě najdou uživatelé bez velkých technických schopností a znalostí, stejně jako uživatelé technicky zdatní. Pro ty první je důležité umožnit jednoduchou a přímočarou tvorbu výukových materiálů formou srozumitelných průvodců nebo pouhého vyplňování předchystaných šablon. Druhému typu uživatelů se naopak zavděčí program, který jim dá plnou kontrolu nad výsledkem,umožní realizaci všech jejich představ a dovolí jim s výsledkem si takzvaně „pohrát“ třeba i na nižší úrovni.

Funkční požadavky autorského nástroje… 2. Dalším požadavkem, který je zcela zásadní zejména v akademickém prostředí, je něco na způsob „zpětné kompatibility“. Skoro všichni učitelé totiž již nějaké materiály připravené mají. V dnešní době se navíc stále zvyšuje podíl těch, kteří své podklady mají již v digitální podobě. Proto by jistě vzbudilo značnou nevoli, kdyby byli všichni nuceni začít své pracně zpracované materiály přepisovat od začátku znova. Jedinou cestou je tedy umožnit v programu importovat data ze všech často používaných formátů. Prakticky nutností je dnes z tohoto pohledu podpora formátů HTML, MS Word a MS Powerpoint.

Funkční požadavky autorského nástroje… 3. Vedle podpory samotného získávání vědomostí se v e-Learningu stále výrazněji uplatňují technologie pro automatizované testování znalostí. A to jak ve fázi přípravy testů, tak i při jejich (zcela- či polo-automatickém) vyhodnocování. Kvalitní autorský nástroj by tedy měl pamatovat i na tuto oblast a umožnit uživateli formulovat testové otázky včetně odpovědí, vkládat je do výukových materiálů, sdružovat do samostatných testů, atd.

Funkční požadavky autorského nástroje… V dnešní době již nikoho nepřekvapí, že počítače umí zobrazovat obrázky a animace, přehrávat zvuky i videa. Suché textové materiály již dnes působí poněkud nepatřičně. Využití těchto moderních technologií umožňuje nejen oživit výuku, ale také pomáhá udržet pozornost posluchačů. Názorné video navíc mnohdy objasní problematiku mnohem lépe, než dlouhý výklad.

Funkční požadavky autorského nástroje… 5. Možnost připravovat materiály pro postižené studenty…

Funkční požadavky autorského nástroje… 5. Komplexní e-Learningový autorský nástroj by v sobě měl zahrnovat i jednoduchou funkcionalitu /snadné ovládání – klik myši/.

Funkční požadavky autorského nástroje… 6. měl by vytvářet materiály, které jsou schopné přizpůsobovat se potřebám konkrétního uživatele /různé technické vybavení uživatelů/.

Jsem učitel a zakládám kurz

Učitel… Stránka kurzu je rozdělena do oddílů (podle témat nebo týdnů). Kurz vytváříte tím, že do něj vkládáte studijní materiály a činnosti. Pro vytváření textů přímo v Moodlu můžete použít několika různých formátů včetně HTML. Stejně tak máte k dispozici několik různých způsobů pro zápis studentů do kurzu a jejich rozdělení do skupin. Obrázek níže zachycuje nově založený kurz s tematickým uspořádáním a zapnutým režimem úprav. Vpravo a vlevo na stránce je vidět několik z mnoha postranních bloků Moodlu, jako například blok "Poslední novinky" nebo "Správa". Učitel nyní může začít vkládat do kurzu materiály a zakládat v něm činnosti.

Moduly činností

Studijní materiály

Blogy

Jak vypadá kurz v Moodle

Můj první kurz v Moodle

Moodle Typy uživatelů (role) – host, student, učitel, tvůrce kurzu, správce, administrátor. Přihlášení: uživatelské jméno a heslo Proč změny ve školství? Končí transfer stabilních znalostí od učitele a jejich absorpce studenty (učitel, kniha, křída a tabule, meotar) Začínají se využívat moderní informační a komunikační prostředky (počítače, počítačové sítě, dataprojektory, interaktivní tabule, e-learning, videokonferenční přenosy…) Jaké je využití této aplikace ☺ Třídní nástěnka Mimoškolní aktivity (výuka programování…) Publikování elektronických dokumentů Komunikační rozhraní Výukový kurz

Kurzy v prostředí Moodle Přípravná část Studijní materiály (formáty – PDF) Promyslet si vedení kurzu (studijní materiály, činnosti, testy jako zpětnou vazbu) První kurz v Moodle Kategorie a nastavení vlastnosti kurzu (uspořádání, data…) Začátek kurzu – (název předmětu, cíle, průvodce celým studijním kurzem, adresář se studijními materiály…) Rozpracování jednotlivých témat výuky (název tématu, cíle, klíčová slova, průvodce tématem, teoretická část výuky – studijní materiál, praktická cvičení, úkoly, korespondenční úkoly, komunikační prostředky…) Pro zpětnou vazbu – test a hodnocení