Oto Potluka IREAS a VŠE Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Základní finanční výkazy
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Grantová politika KC Praha. Jana Brežná, KC Praha Co je NNO (NGO): Nestátní nezisková organizace:  právní formou je občanské sdružení, obecně prospěšná.
LUKÁŠ MELNIČÁK FINANCE A MARKETING VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ.
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Pilotní counterfactual impact evaluation OP LZZ, oblast podpory 1.1 Představení evaluace
Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.
Pilotní counterfactual impact evaluation OP LZZ, oblast podpory 1.1 Data pro evaluaci
Přehled statistických metod pro CIE
Regresní analýza a korelační analýza
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Finanční řízení podniku
GRANTOVÝ SYSTÉM MČ Praha 21 ZMĚNY ŽÁDOST VYÚČTOVÁNÍ ÚJEZD NAD LESY 7. LEDNA 2012.
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Nové moduly pro řízení inovací reg. č.: CZ.1.07/3.2.02/ října 2014, Plzeň Představení projektu Mgr. Karel Psohlavec.
Podpora lidských zdrojů v rámci OP LZZ a OPZ
„Vzdělávejte se pro růst
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
Marketingový informační systém MIS. MIS  systém činností, vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací, nezbytných pro kvalitnější.
Metodika hodnocení specifických kritérií grantových projektů v rámci výzvy č. 36 / 1.2 OP LZZ Školení pro hodnotitele Praha, 15. dubna 2010.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
1 Dopad rozhodovací praxe ESD Důchodové pojištění.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Závěrečná monitorovací zpráva a její zpracování v Benefitu.
Poměrové ukazatele.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Aktivity ve skupinách 1.Týmy (stanovte jednoho mluvčího – bude se mnou komunikovat za celou skupinu) 2.Podnikání a)sestavení zahajovací rozvahy b)konkrétní.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Stav realizace 2011 Ondřej Rut Rada ředitelů AutoSAP
Finanční výkazy obchodních společností
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1144Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu PO a účetní závěrka.
Poměrové ukazatele.
METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Ekonomika malých a středních podniků
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Výrobní faktory organizace
Aktiva a pasiva podniku
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Podniková ekonomika.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Podstatné změny projektu Bc. Jana Hrazdilová Ing. Radek Rinn
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Stav výzev IROP, OPZ a PRV
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Transkript prezentace:

Oto Potluka IREAS a VŠE Praha HTTP://CIE.VSE.CZ Sběr dat pro CIE Oto Potluka IREAS a VŠE Praha HTTP://CIE.VSE.CZ

Tři datové soubory pro CIE Výzva Vzdělávejte se! - 3357 firem Grantové výzvy – 1481 podpořená firma Kontrolní skupina – 3000 – 4000 firem Odmítnutí žadatelé (obdobný sběr jako u grantových výzev)

Dostupnost a sběr dat Data má již evaluační tým k dispozici (2007 – 2010) Data jsou k dispozici, ale ještě nejsou sebrána (2007 – 2010) Data určená pro sběr šetřením (a z nich vypočtená) (2007 – 2010) X Příslušná proměnná není pro danou skupinu sledována

Databáze Albertina (sběr pro všechny tři skupiny dat) Údaje z účetní rozvahy Počet zaměstnanců (rozsah) OKEČ / NACE Právní forma podniku Region působnosti Doba existence firmy Tržby

Monit 7+ (Grantové výzvy) Počet podpořených (vzdělávaných) osob z podpory OP LZZ Rozpočet na projekt (bohužel bez rozklíčování na administrativní a vzdělávací aktivity) Typ vzdělávání (viz dále) Údaje k hodnocení žádostí (počty bodů + identifikace)

Monit 7+ (Vzdělávejte se!) Počet vzdělávaných osob z podpory OP LZZ Rozpočet na konkrétní vzdělávání Typ vzdělávání (viz dále) Pozn. U výzvy Vzdělávejte se! byla data poskytnuta přímo ŘO OP LZZ

Sběr šetřením (2007 – 2012) Proměnná Popis proměnné Počet zaměstnanců (přesný údaj) Průměrný přepočtený počet zaměstnanců, zaokrouhlený na celé číslo Údaj uváděný v přiznání k dani z příjmů právnických osob v části K, řádek 2. Počet zaměstnaných žen (přesný údaj) Průměrný přepočtený počet zaměstnanců - žen, zaokrouhlený na celé číslo Počet pracujících v podniku celkem Jde o celkový počet osob, které byly zaměstnány v dané firmě, bez ohledu na to, jak velký pracovní úvazek měli, nebo jak tým úvazku měli (pracovní smlouva, DPČ, DPP,…) Rozpočet na vzdělávání Celková částka prostředků vyplacených na vzdělávání zaměstnanců Počet vzdělávaných osob celkem Celkový počet osob, který v daném podniku prošel vzděláváním.

Způsob šetření Zdroje dat a možnosti: Data od ČSÚ: VŠE a ČSÚ mají rámcovou dohody (řešila by kontrolní skupinu, případně i podpořené podniky). Kombinace 1. s přímým oslovením podpořených podniků. Sběr u Svazu průmyslu a dopravy ČR (1600 členů pro kontrolní skupinu) + další svazy. Přímé oslovení všech podniků.

Typ vzdělávání „Vzdělávejte se!“ Jde o základní rozdělení typů na 6 okruhů: ICT (součet MsOffice a ICT + ostatní): Obsluha počítače (kód 11); MsOffice (kód 12); ICT – ostatní (např. programování CAD) (kód 13) Jazykové vzdělávání (kód 2) Měkké dovednosti – psychologie (např. komunikační dovednosti, leadership, proškolení dílenských mistrů, apod.) (kód 3)

Typ vzdělávání – pokračování „Vzdělávejte se!“ Výuka dovedností – manuální dovednosti (např. sváření, obrábění, obsluha CNC strojů, řízení specifických strojů apod.) (kód 4) Legislativní vzdělávání (zákoník práce, BOZP, daňová a účetní legislativa) (kód 5) Ostatní (kód 6) – /hlavně kvůli kontrole/

Poznámky k typu vzdělávání „Vzdělávejte se!“ Pokud jde o jazykové vzdělávání, má přednost před tím, o čem vzdělávání je. Data jsou členěna dle dohod o vzdělávání, tudíž víme i částku a počet účastníků konkrétního vzdělávání Vzdělání není specifické a obecné ve vztahu k firmě, tj. použitelné jen u jedné firmy (spec.) a použitelné kdekoli (obec.). Je dělitelné na specifické dle oboru a obecné napříč obory.

Typ vzdělávání grantové výzvy Informace z Monit7+ v žádosti v kapitole 2. Identifikace projektu, v části Stručný obsah projektu; 8. Klíčové aktivity. Je nutné pročíst všechny žádosti. Typ vzdělávání je ve formě dummy proměnné, tj. zda daný typ byl (1), či nebyl realizován (0).

Typ vzdělávání Grantové výzvy Informaci o vzdělávání naleznete jednak v kapitole 2-Identifikace projektu, v části Stručný obsah projektu. Ne vždy to tam je ale popsáno. Pak vám pomůže část 8. Klíčové aktivity. Tam už by to mělo být určitě.

Propensity score matching Pro probit regresi bude použito následujících proměnných: Pohledávky za upsaný základní kapitál (A) (aktiva) Dlouhodobý majetek (B) (aktiva) Oběžná aktiva (C) (aktiva) Časové rozlišení (D.I.) (aktiva) Vlastní kapitál (A) (pasiva) Cizí zdroje (B) (pasiva) Časové rozlišení (C.I.) (pasiva)

Propensity score matching Počet zaměstnanců (jde o rozsah), lepší by byl Počet zaměstnanců (přesný údaj) Počet pracujících v podniku celkem – zatím ho nemáme, případně ho vyřadíme z PSM. OKEČ / NACE (kategoriální proměnná) Právní forma podniku (kategoriální proměnná) Region působnosti (NUTS II) (kategoriální proměnná) Doba existence firmy (od založení) – v letech.

Propensity score matching Plánováno je použití „Přiřazení k nejbližšímu sousedu bez vyřazování“ (Nearest Neighbour Matching without replacement“ Pro diskusi o kvalitě odhadů plánujeme vyzkoušet i další metody (s vyřazováním; Radius Matching a Kernel Matching) Pozn.: Ostatně i Evalsed zmiňuje pragmatické vyzkoušení všech možných metod.

Metoda instrumentálních proměnných (1) Metoda vyžaduje instrumentální proměnnou, která: ovlivňuje pravděpodobnost získání podpory (testovatelný předpoklad) Pokud instrument je špatným (nevýrazným) prediktorem získání podpory, pak jsou výsledky nespolehlivé (vysoké směrodatné odchylky parametrů) 2. ale neovlivňuje ekonomický dopad podpory (netestovatelný předpoklad „assumption“ Pokud není k dispozici více instrumentů Pokud neplatí předpoklad 2, pak jsou výsledky chybné V tomto projektu chceme primárně využít identifikátory hodnotitelů jako instrumentu Možná budeme uvažovat i alternativy (znečištění ovzduší v den setkání hodnotící komise?)

Metoda instrumentálních proměnných (2) Kromě instrumentu jsou datové nároky podobné jako u ostatních regresních metod - Závislá proměnná (zaměstnanost, zisk, tržby) - Nejlépe v relativním vyjádření (% změna) - Vysvětlující proměnné, typicky: Region, odvětví (kategoriální); Stáří firmy (v letech); Právní forma (kategoriální); Výše podpory Metodu lze aplikovat: - parametricky: Předpokládá se funkční (např. lineární) vztah mezi indikátorem a vysvětlujícími proměnnými - neparametricky: Robustní vůči funkční specifikaci, ale je potřeba hodně dat, aby byly výsledky spolehlivé

Děkuji za pozornost Oto Potluka HTTP://CIE.VSE.CZ