DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
Úvod do podnikových financí
Účetnictví.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_01.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Podstata účetnictví Autor: Ing. Martin Svoboda, DiS.
Úvod do účetnictví.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Sociální ekonomika a účetnictví v sociálních podnicích „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“, CZ.1.07/3.2.05/ Vzdělávací.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
1.roč. magisterského studia
Finanční analýza.
CHARAKTERISTIKA DAŇOVÉ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Manažerského účetnictví Hana Jurajdová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Jednoduché účetnictví
Základy účetnictví 1. přednáška zimní semestr 07/08.
Finanční kontrola prováděcí vyhláška 416/2004Sb., aplikace v praxi Kurz právního minima Jihlava 26. – Ing. Libuše Nivnická.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_582 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNICTVÍ – INFORMACE,
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_586 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : P ODVOJNÉ ÚČETNICTVÍ.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední.
PRÁVNÍ ÚPRAVA ÚČETNICTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Pecková. Dostupné z Metodického portálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Vztah finančního, nákladového a manažerského účetnictví.
Hospodaření s majetkem státu Základy finančního práva Olga Sovová.
PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_260_TÉMA_ Daňová evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozpočty a kalkulace.
Podstata, význam a funkce účetnictví
Bankovní účetnictví Nehmotný a hmotný majetek, zásoby
Náklady a Výnosy.
Podnikohospodářské techniky postupu
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

DEP 507

Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky) - podle konkrétního ŠVP specifiky kolektivu konkrétní třídy

První vyučovací hodina Seznámení se studenty Stručné nastínění obsahu studia účetnictví – význam poznání účetnictví Zásady práce studentů v účetnictví – pracovní potřeby, studijní příprava, samostatnost, způsoby kontroly vědomostí Počátek získávání zájmu studentů o účetnictví – motivace  metoda rozhovoru

Možnosti motivace studentů Lze využít: vědomosti studentů z ostatních ekonomických předmětů osobní zkušenosti studentů radost z dobrých výsledků, soutěživost odkaz na budoucí uplatnění studentů

Ekonomické informace; podstata a význam účetnictví (1. tematický celek) Pojem informace Členění informací podle obsahu (technické a ekonomické) podle významu podle účelu při řízení

Informace podle významu

Informace z hlediska řízení

Charakteristické rysy účetnictví Evidence skutečného stavu a pohybu majetku, zdrojů jeho krytí, nákladů, výnosů a hospodářského výsledku  předmět účetnictví Evidence jednoznačně určených hospodářských jevů v určeném celku, tj. účetní jednotce za určité časové období (účetní období) Evidence především v peněžních jednotkách Evidence vedena nepřetržitě Účetní záznamy mají být: správné, úplné, průkazné, srozumitelné, vedené trvalým způsobem

Funkce účetnictví Informační tj. jednak funkce registrační – přesný přehled pohledávek a závazků i dalších složek majetku a zdrojů krytí poskytnutí podkladů pro rozhodovací procesy při řízení Důkazní prostředek při řešení sporů Poskytnutí podkladů pro daňové účely

Uživatelé účetnictví Vnější (externí) finanční úřad, obchodní partneři, banky, správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovny …. Vnitřní (interní) manažeři, zaměstnanci, vlastníci…

Finanční a manažerské účetnictví Úvodní stručná informace: Finanční účetnictví informace o podniku jako celku a jeho vztazích k okolí využití i vnějšími uživateli regulováno celostátně platnými právními předpisy Manažerské účetnictví informace o hospodaření uvnitř podniku pro vnitřní uživatele není regulováno celostátně platnými právními předpisy Hlavní složky: vnitropodnikové účetnictví, rozpočetnictví, kalkulace

Právní předpisy upravující účetnictví Stručná informace: Zákon o účetnictví České účetní standardy Prováděcí vyhláška k účetnictví podnikatelů

Daňová evidence? Někteří individuální podnikatelé (fyzické osoby) mají možnost evidovat pouze své příjmy a výdaje pro účely zjištění daně z příjmů = tzv. daňová evidence Bližší informace ve 4. ročníku