PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH. Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
prostřednictvím online konta na
Advertisements

Prodloužení výpůjček on-line
Záznamy dodavatelů v modulu Akvizice. Dodavatelé • Před iniciováním objednávky se nejprve ujistěte, zda seznam dodavatelů zahrnuje dodavatele, od kterého.
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
prostřednictvím online konta na
Návod ke správě týmu pro novou verzi webu
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
E-knihy EBSCO v NLK.  Trvalý nákup 3 titulů  Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012) Hinman's Atlas Of Urologic Surgery (2012)  Paediatric Respiratory.
Přihlášení do klienta na školení : POKUS - POKUS
Prostřednictvím online konta na
Návod k registraci CIS (zákaznický informační systém)
Mobilní aplikace TECH/NTK. -cílem poskytnout rychlý a jednoduchý mobilní přístup k základním službám pro typické zákazníky NTK -část aplikační a informační.
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Prostřednictvím online konta na VÝPŮJČKA NOVIN PREZENČNÍ – DO STUDOVEN.
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
UŽIVATELSKÝ ÚČET NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.
Tutoriál MEDLINE Complete ~ Vyhledávání support.ebsco.com.
PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH.
Tutoriál eKnihy ~ Stahování
Knihovna CMTF UP Průvodce pro 1. ročníky.
KNIHOVNA FAKULTY TĚLESNÉ KULTURY
Zakládání dodavatele 1. i 2. úrovně - obsah 1.Obsah 2.Obecné zásady 3.Seznam dodavatelů – jak rozeznat, jestli má ústav připojený svůj záznam dodavatele.
Tutoriál Vlastní složka My EBSCOhost
Tutoriál Vyhledávání v obchodních databázích Business Source
Hromadná korespondence
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
PRŮVODCE KNIHOVNOU BORY.
TurboAsistent pro Windows komplexní program pro lékaře
Oponentura Knihovny. Možnosti uživatelských rolí Knihovník spuštění systému správa knih správa čtenářů správa knihovníků jeden nadřazený aby se nemohli.
MVS v prostředí SK ČR možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna možnost objednat knihu nebo kopii má pouze registrovaná knihovna.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
Vytvoření záznamu dodavatele 2. úrovně - obsah 1.Obsah 2.Obecné zásady 3.Seznam dodavatelů – jak rozeznat, jestli má ústav připojený svůj záznam dodavatele.
Tutoriál Nastavení alertů pro časopisy
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Jak mohu kontrolovat své aktuální výpůjčky z Knihovny PA ČR a termíny jejich vrácení.
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Moravská zemská knihovna v Brně
Národní knihovna v Praze Národní knihovna – přehled bází.
Anopress: nová grafika, nové možnosti Mgr. Daniela Uhrová září 2010.
REŠERŠNÍ STRATEGIE Mgr. Anna Vitásková.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
WorldCat Obsahuje bibliografické záznamy různých druhů dokumentů (knihy, články, CD, video, …) z více než knihoven z celého.
Ingenta Connect Obsahuje asi 4,5 mil. bibliografických záznamů odborných článků, statí a zpráv. Vyhledávací možnosti: -Lze.
časté dotazy uživatelů Editor článků Vložení formátovaného textu do článku z dříve připraveného dokumentu.
Informační zdroje na UP Podzim Orientace ve zdrojích na UP elektronické informační zdroje elektronická knihovna časopisů (časopisy odebírané Knihovnou.
Dana Sigmundová Jak najít a získat dokumenty (nejen) v knihovnách MU ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Katalog.mendelu.cz Průvodce katalogem knihovny MENDELU.
Postup při uveřejňování smluv prostřednictvím formuláře
Ústřední knihovna FSS MU
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Národní registr vysokoškolských kvalifikačních prací.
TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Jana Holá Tvorba rešerše Jana Holá
Ústřední knihovna FSS MU
Jednotná informační brána (JIB)
Informační zdroje v přírodních vědách
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Moravská zemská knihovna v Brně
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Základní informace - Ovládání systému
Transkript prezentace:

PRŮVODCE VYHLEDÁVÁNÍM V KATALOGU ALEPH

Obsah n Vstup do katalogu Vstup do katalogu n Vyhledávání a prohlížení Vyhledávání a prohlížení –Obecné zásady vyhledáváníObecné zásady vyhledávání –Jednoduché vyhledáváníJednoduché vyhledávání –Vyhledávání z více políVyhledávání z více polí –Pokročilé vyhledáváníPokročilé vyhledávání n Výsledky vyhledávání Výsledky vyhledávání –Výsledek vyhledáváníVýsledek vyhledávání –Operace se záznamyOperace se záznamy –RezervaceRezervace n Čtenářské konto Čtenářské konto –Výpůjčky, jejich prodloužení, přehled rezervacíVýpůjčky, jejich prodloužení, přehled rezervací –Změna adresyZměna adresy –Změna PINZměna PIN

Vstup do katalogu n vstup do katalogu –jako host –přihlásit se jako registrovaný uživatel registrace u pultu obsluhy knihovny

Vstup do katalogu n přihlášení registrovaného čtenáře do katalogu –prostřednictvím ID = rodné číslo bez lomítka PIN = rodné číslo bez lomítka –při prvním přihlášení se novým čtenářům doporučuje změnit PIN (návod viz dále – čtenářské konto)

zpět na obsah

Vyhledávání a prohlížení n obecná pravidla vyhledávání –v dotazu nezáleží na tom, zda použijete velká nebo malá písmena, ani na diakritice například zadáte-li počítač, systém najde počítač, Počítač i POCITAC

Vyhledávání a prohlížení n obecná pravidla vyhledávání –zadaná slova budou implicitně spojena logickým operátorem AND (nebo and) –pro vyhledání můžete ve svém dotazu použít logické operátory: AND, OR, NOT

Vyhledávání a prohlížení n obecná pravidla vyhledávání –použijte znak ? pro nalezení záznamů, které obsahují různé tvary slov se společným základem - například: počítač? vyhledá i záznamy, v nichž byla použito počítače, počítačově, počítačový atd. ?ologie vyhledá antropologie, archeologie, psychologie, atd. znak ? je také možno použít pro nalezení slov s různým pravopisem - pre?ident vyhledá jako záznamy se slovem president, tak prezident

Vyhledávání a prohlížení n obecná pravidla vyhledávání –vyhledávání lze omezit na jednu dílčí knihovnu nebo část katalogu (monografie, časopisy apod.)

Vyhledávání a prohlížení  prohlížení katalogu –katalog lze prohlížet prostřednictvím rejstříků

klik zpět na obsah

Vyhledávání a prohlížení n jednoduché vyhledávání –vložení dotazu –volba pole, ve kterém má být vyhledáváno

zpět na obsah

Vyhledávání a prohlížení n vyhledávání z více polí –vyplňte všechna pole, která vyplnit chcete –pokud použijete více než jeden řádek, vyhledávání zúžíte

Vyhledávání a prohlížení n vyhledávání z více polí –vyhledávání můžete zúžit například i výběrem jazyka nebo formátu

zpět na obsah

Vyhledávání a prohlížení n pokročilé vyhledávání –pomocí rozbalovacích nabídek si můžete vybrat pole, která mají být prohledávána

Vyhledávání a prohlížení n pokročilé vyhledávání –výsledek se zobrazí po kliknutí na počet celkem

zpět na obsah

Výsledky vyhledávání n výsledek vyhledávání –seznam obsahuje stručný záznam o knize –jak se lze dostat k detailům je znázorněno na dalších obrazovkách

klik

Výsledky vyhledávání n výsledek vyhledávání –k jednotkám se lze dostat i zkrácenou cestou kliknutím na označení knihovny následované číselným údajem v závorce - například TEC(15/11) první číslo – 15 – udává celkový počet výtisků v knihovně číslo za lomítkem – 10 – znamená, kolik exemplářů je momentálně vypůjčených (zbývající jsou volné)

klik

Výsledky vyhledávání n výsledek vyhledávání –struktura status (na jak dlouho lze knihu vypůjčit - př.: jeden měsíc) výpůjční lhůta (volné nebo datum, do kdy je kniha půjčena) dílčí knihovna (TEC=Bory, PED=pedagogická…) sbírka (př.: univerzitní-knihy, Sedláčkova…) signatura (př.: TEC K67103, TECKNM35, TEC S59062/1 apod.) počet požadavků – rezervace dokumentu třídník – označuje umístění knihy ve volném výběru (např. „C421“ = třídník pro skupinu „Programy a programování pro počítačovou grafiku“, místo třídníku může být uvedeno jako místo uložení „skriptárna“ apod.)

třídník zpět na obsah

Výsledky vyhledávání n výsledek vyhledávání –výsledky lze třídit podle různých hledisek kliknutím na podtržený název pole

klik

Výsledky vyhledávání n vyhledání publikace na regále volného výběru –nalezení třídníku v katalogu –vyhledání skupiny třídníku volného výběru na regálu –v rámci skupin na policích – abecední řazení podle názvu

Výsledky vyhledávání  operace se záznamy nalezenými v katalogu –vybrané záznamy je možné si ve zvoleném formátu poslat em –pokud nevložíte ovou adresu, máte možnost uložit si záznamy na disk počítače

výběr formátu

vložit adresu pro odeslání e- mailem

Výsledky vyhledávání  operace se záznamy nalezenými v katalogu –vybrané záznamy z různých vyhledávání je možné přidávat postupně do schránky a pak si je uložit nebo poslat em

zpět na obsah

Výsledky vyhledávání n rezervace –v případě, že je kniha vypůjčená, je možné si ji rezervovat – až se kniha vrátí, knihovna pošle čtenáři upozornění –k rezervování je zapotřebí být do katalogu přihlášen pod svým ID a PIN

FIKTIVA, Ferenc nastavit podle potřeby zpět na obsah

Čtenářské konto n Výpůjčky, jejich prodloužení a přehled rezervací –Odkaz Čtenář (funkční pouze při přihlášení pomocí ID a PIN) –přehled výpůjček –prodloužení výpůjček –přehled o rezervacích zadaných čtenářem (Požadavky na výpůjčku)

FIKTIVA, Ferenc

přehled výpůjček - kliknutím na číslo se lze dostat do obrazovky, kde je možné prodloužení výpůjčky před koncem výpůjční lhůty FIKTIVA, Ferenc

zpět na obsah prodloužení o délku výpůjční lhůty podle statusu knihy – celkem lze prodloužit 2x knihu nelze prodloužit, pokud: - je rezervována dalším čtenářem - prošla výpůjční lhůta - čtenář má nevyřízené pohledávky v knihovně

Čtenářské konto n změna adresy –adresu bydliště opraví pracovník knihovny, čtenář si doplní ovou adresu

zpět na obsah

Čtenářské konto n změna PIN

zpět na obsah

Přejeme Vám hodně úspěchů při hledání v katalogu ALEPH zpět na začátek