Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE"— Transkript prezentace:

1 TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Knihovna UTB ve Zlíně,

2 Možnost přidání dalšího vyhledávacího pole (max. 25).
Web of Science je multioborová bibliografická databáze, jež registruje články z 9 300 časopisů. Kromě odkazů na tyto články poskytuje informace k hodnocení autorů na základě tzv. citačních ohlasů. Systém vyhledávání je téměř totožný se systémy používanými ostatními databázemi. Je založen na zadání hledaného termínu, jehož typ prostřednictvím rozbalovacího menu upřesníte. Do jednoho nebo více vyhledávacích polí zadejte slova nebo fráze spojené Booleovskými operátory. Rejstříky. Booleovské operátory. Možnost přidání dalšího vyhledávacího pole (max. 25). U každého pole je rozbalovací menu v němž upřesníte typ dotazu. Limitování rešerše pomocí časového rámce a výběru databáze. (Doporučuji ponechat stávající nastavení, tj. všechny roky i databáze).

3 Tipy pro vyhledávání ve Web of Science Operátor Význam
AND „a zároveň“ – jsou vyhledávány záznamy, které obsahují všechny zadané výrazy, např. personnel AND temporary help. OR „nebo“ – jsou vyhledávány záznamy, které obsahují alespoň jeden ze zadaných výrazů, např. corn OR maize (vyhledají se záznamy, které obsahují slovíčka corn nebo maize). NOT „nikoliv“ - slovo se za operátorem vyskytovat nesmí, např. water NOT consumption, vyhledávány jsou záznamy, které obsahují výraz „water“, ale neobsahují výraz „consumption“. SAME Tzv. proximitní operátor – vyhledává záznamy, které obsahují všechny zadané výrazy ve stejné větě. Věta je definována jako název článku nebo věta v abstraktu. ? nahrazení vždy jednoho znaku na daném místě. Nejsme si jisti pravopisem, např. fertili?ation – vyhledává fertilization i fertilisation. * zastupuje jakýkoliv počet znaků včetně nulového, např. namísto dotazu consumption or consumer or consuming, použijeme dotaz consum*.

4 Okénko pro zápis dotazů pomocí polí a operátorů.
Pokročilé vyhledávání - umožňuje použití logických operátorů a názvové zkratky vyhledávácích polí a kombinaci předešlých rešeršních úloh do jednoho rešeršního dotazu. Okénko pro zápis dotazů pomocí polí a operátorů. Přehled polí operátorů pro vyhledávání. Limitování rešerše pomocí časového rámce a výběru databáze. TS= téma dokumentu TI= titulek článku AU= autor GP= společnost a organizace jako autor SO= název časopisu AD= adresa autora OG= název organizace SG= název oddělení SA= jméno/adresa ulice CI= město PS= okres nebo provincie CU= stát ZP= PSČ Výsledky vyhledávání se zobrazí v dolní části obrazovky v rámci „Search History“. Kliknutím na číslo počtu výsledků se nalezené záznamy zobrazí. Hypertextový odkaz.

5 Počet nalezených záznamů.
Vyhledávání se aktivuje kliknutím na ikonu „Search“. Následně se zobrazí vyhledávané záznamy, se kterými můžete pracovat pomocí funkce „Refine“ umožňující zpřesnění až nalezených výsledků. Termín vyhledávání. Počet nalezených záznamů. Nastavení třídění výsledků. Zúžení vyhledávání na předmětovou oblast – obor. Záznamy článků. Po kliknutí na titul se dostanete k podrobnému záznamu. Zúžení vyhledávání podle typu dokumentů. (článek, sborníkové práce, recenze atd.) Výběr konkrétního autora. Výběr zdrojového dokumentu. Navigace mezi jednotlivými stranami a výsledky. Možnost změnit počet zobrazovaných výsledků v rámci jedné strany.

6 Počet citací tohoto článku v dalších sledovaných časopisech.
Celý název je indexován a vyhledáván ve Vyhledávání podle tématu (Topic). SFX technologie, která vás nasměruje na kopii plného textu dokumentu v databázi, do které má UTB přístup. Všichni autoři jsou indexování. Kliknutí na jméno autora se zobrazí všechny články tohoto autora. Počet citací tohoto článku v dalších sledovaných časopisech. Většina textů je opatřena abstraktem. Všechny autorské abstrakty jsou indexovány a vyhledávány ve vyhledávání podle tématu (Topic). Odkaz „view related records“ zobrazí vědecké práce, které citují stejné materiály. Autorova klíčová slova (Author keywords). Všechna klíčová slova jsou indexována a vyhledávána ve vyhledávání podle tématu (Topic). Klíčová slova „Keywords Plus“ jsou vybrány ze slov a frází výchozího dokumentu. Zobrazí bibliografii tohoto článku. Všechny adresy autorů (Author keywords) jsou indexovány a vyhledatelné. Zobrazí „Impact factor“ časopisu.

7 Výběr údajů pro uložení nebo tisk.
Uložit a exportovat označené záznamy do seznamu nám umožní funkce „Marked list“. Tisknout, odeslat em nebo dočasně uložit můžete až 500 záznamů. Výběr údajů pro uložení nebo tisk. Zobrazení formátů pro tisk. Odeslaní záznamů em. Export záznamů do bibliografických manažerů. Zobrazení formátů pro další uložení záznamů. Vymazání uložených záznamů a nastavení. Výběr konkrétních dokumentů pro tisk a export. Seřazení označených záznamů.

8 Možnost uložení provedené analýzy.
Funkce „Analyze Results“ poskytuje možnost prozkoumat až nalezených výsledků. Služba „Create Citation Report“ vytvoří citační zprávu – grafický přehled článků obsažených v sadě vyhledávání. Analýzu – statistické hodnocení je možné zaměřit nejčastěji na autory, instituce, mezinárodní spolupráci, typ a jazyk dokumentů atd. Možnost uložení provedené analýzy. Analýza dokumentů provedená na základě země odkud pocházejí autoři.

9 Zobrazí dokumenty, které v rámci WoS citovaly níže uvedené články.
Služba „Create Citation Report“ – představuje nástroj, který umožňuje analyzovat vyhledané výsledky. Na základě citační analýzy seřadí vyhledané dokumenty od nejcitovanějších po nejméně citované. Výsledky analýzy jsou doplněné grafy. Zobrazí dokumenty, které v rámci WoS citovaly níže uvedené články. Vyloučení autocitací. Nastavení třídění výsledků. Označením a volbou ikonky „Go“ odstraníme vybrané dokumenty ze sestavy. Přírůstek citovanosti za konkrétní rok. Celkový počet citací dokumentu. Průměrná roční citovanost dokumentu.

10 Abecední seznam zkratek názvů časopisů.
Veškeré citační odkazy jsou vyhledatelné prostřednictvím odkazu „Cited Reference Search“. Vyhledávání podle autora U citačního odkazu je indexován a zobrazen jen první citovaný autor. Hledání citovaného díla. Pro citace, které odkazují na zdrojové záznamy v rámci WoS se zobrazí úplný název práce a článku. Abecední seznam zkratek názvů časopisů. Vyhledávání v období, kdy bylo citované dílo publikováno. Počet citujících dokumentů. (…) spoluautorství – vyhledávání citací sekundárních autorů je limitováno retrospektivou. Pokud se citující dokument nachází ve WoS, zobrazí se aktivní ikonka „View Record“. Stručné záznamy citovaných dokumentů.

11 DĚKUJEME VÁM ZA ÚČAST Mgr. Pavel Holík, pholik@knihovna.utb.cz
Název projektu: Od rozvoje znalostí k inovacím Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.3.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Knihovna UTB ve Zlíně,


Stáhnout ppt "TIPY A RADY PRO PRÁCI S DATABÁZÍ WEB OF SCIENCE"

Podobné prezentace


Reklamy Google