NATO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

NATO - North Atlantic Treaty Organisation
Nadnárodní společenství
EVROPSKÁ INTEGRACE Mgr. Michal Oblouk.
Mezinárodní politické organizace a seskupení
Vojenské orgnanizace a jejich působení ve světě
OSN OSN= organizace spojených národů
Severoatlantická aliance Evropská unie
Mezinárodní integrace
Politologie a mezinárodní vztahy
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Světové organizace.
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
Základní škola Evropské unie
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
Organizace spojených národů
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
OSN – Organizace spojených národů
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE Martin Frumar
Nadnárodní společenství
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
ČR V MEZINÁRODNÍCH VZTAZÍCH SEVEROTALANTICKÁ ALIANCE (NATO)
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vypracovaly: Monika Molnárová Petra Zajíčková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Historie vzniku a vývoje NATO
ČR a svět – NATO Střední odborná škola Otrokovice
Tato prezentace byla vytvořena
Organizace spojených národů
Sociální politika III. Mezinárodní aspekty sociální politiky
OSN (United Nations Organization)
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Integrace Štěpánka Hybnerová 4.Z 2015.
Evropská Unie.
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
Aktuální otázky NATO a nový Strategický koncept Obsah 1.Nový Strategický koncept NATO 2.Kolektivní obrana 3.Spolupráce s Ruskem 4.Zahraniční operace 5.Nejnovější.
Společná bezpečnostní a obranná politika EU Tomáš Weiss. 1
NATO (The North Atlantic Treaty Organization) Severoatlantická Aliance
Anežka Dvořáková, Barbora Suchomelová, Vítek Piskač, Matěj Keblovský
NATO North Atlantic Treaty Organization M. Piskač, S. Bříza, J. Řípa, D. Jiráň, M. Jarůněk.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
MEZINÁRODNÍ POLITICKÉ ORGANIZACE. Se vznikem států, světové ekonomiky vznikají i četná mezinárodní uskupení. Sdružování přináší členským států řadu výhod,
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Jana Sítařová Liga arabských států. Arabská liga Vznik: 22. března 1945 Sídlo: Káhira, Egypt Členové: 22 zemí Úřední jazyk: arabština Hlavní orgán: arabská.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,7_10_.
Odbor komunikace.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Mezinárodní organizace
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
VY_32_INOVACE_
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NATO.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

NATO

NATO SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE = North Atlantic Treaty Organization politická a vojenská aliance, jejímiž hlavními cíli jsou kolektivní obrana jejích členů a zachování demokracie a míru v oblasti severního Atlantického oceánu – spojuje země z Evropy a Severní Ameriky hlasy všech 28 členských zemí jsou si rovny, rozhodnutí v Alianci musejí být jednomyslná členové musejí uznávat základní hodnoty, na kterých je aliance postavena, tj. demokracii, dodržování lidských práv a právním státu

vznik NATO v březnu 1948 bruselská smlouva: Belgie, Francie, Lucemburska, Nizozemska a Velké Británie základním dokumentem Aliance je Severoatlantická smlouva, podepsaná 4. dubna 1949 ve Washingtonu (12 zemí)

Článek 5 klíčový je článek č.5, podle nějž smluvní strany považují ozbrojený útok proti jedné nebo několika z nich za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům

cíle prosazuje demokratické hodnoty a usiluje o mírové řešení konfliktů kromě operací a misí se NATO se spojenci a partnery angažuje v mnoha dalších činnostech, jako jsou obranné a politické reformy, vojenské plánování a cvičení, vědecká spolupráce a výzkum, sdílení informací nebo humanitární pomoc

orgány NATO hlavní sídlo v Bruselu – každá členská země tu má svého stálého zástupce – velvyslance generální tajemník je do funkce jmenován přibližně na čtyři roky – hlavní mluvčí Aliance Severoatlantická rada (NAC): hlavní politický rozhodovací orgán zasedá každý týden na úrovni velvyslanců členských zemí každé 1–2 roky pořádá Aliance svůj summit, na kt. hlavy států a vlád rozhodují o strategických otázkách týkajících se NATO

Anders Fogh RASMUSSEN (*1953) generální tajemník NATO od roku 2009 bývalý dánský premiér

v Alianci je respektována suverenita každého členského státu a konečné rozhodnutí musí mít podporu všech zemí politická hlediska těchto rozhodnutí realizuje civilní ústředí NATO v Bruselu vojenské aspekty uvádí do praxe Vojenský výbor NATO, pod politickým dohledem Rady Velitelství spojeneckých sil pro operace ve Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE), u Monsu Velitelství spojeneckých sil pro transformaci v Norfolku ve státě Virginia v USA

ČR a NATO už v roce 1989 snaha NATO o spolupráci se zeměmi Varšavské smlouvy v březnu 1990 navázání kontaktů ČR – NATO 25. února 1991 - rozpuštěna Varšavská sml. Partnerství pro mír 12. března 1999 se ČR oficiálně stala členem

členové NATO Akční plán členství Intenzifikovaný dialog individuální akční plán partnerství Partnerství pro mír

Zdroje: http://www.natoaktual.cz/ http://www.mocr.army.cz/nato/nato-8493/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Severoatlantick%C3 %A1_aliance