Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_32_ SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE - NATO Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 Severoatlantická aliance
NATO

3

4 NATO - North Atlantic Treaty Organisation - Organizace Severoatlantické smlouvy - je mezinárodní vojenská organizace. Organizace byla založena 4. dubna podpisem tzv. Washingtonské smlouvy, která zakotvila vznik bezpečnostní organizace západních demokracií jako odpověď na poválečnou situaci v Evropě.

5 Členské země Washingtonskou smlouvu podepsalo v dubnu 1949 dvanáct států: USA, Kanada, Spojené království, Francie, Portugalsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Itálie, Island. V roce 1952 se připojilo Řecko a Turecko, v roce 1955 se po získání plné suverenity připojila Německá spolková republika a v roce Španělsko. V roce 1999 se k NATO připojilo Česko, Maďarsko a Polsko (12. března), všechny tři země byly prvními zeměmi, které se k NATO připojily ze zemí Východního bloku. Rozšiřování NATO v Evropě V roce 2004 v dosud největší vlně rozšiřování NATO se připojily státy východní Evropy Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko a Slovensko. V roce 1966 byly řídící orgány v souvislosti s vystoupením Francie z vojenských struktur Aliance přemístěny z Paříže do Bruselu.

6

7

8

9

10

11 Působení NATO

12 Intervence v Bosně a Hercegovině
V rámci Operace Deny Flight ( ) NATO zajišťovalo bezletovou zónu nad Bosnou a Hercegovinou. 28.února sestřelila čtyři vojenská letadla narušující bezletovou zónu; první vojenský zásah NATO v historii. „Operation Deliberate Force“ byla součástí operace Deny Flight (odepřený let), během války v Bosně. Letouny NATO aliance bombardovaly pozice Armády Republiky srbské, v tzv. bezpečných zónách (Sarajevo a Goražde) od 30. srpna do 20. září 1995. Operaci Joint Endeavour (Společné úsilí) tvořily jednotky IFOR a SFOR. Jejich úkolem bylo zajistit udržení míru v Bosně a Hercegovině. V roce 2004 byly převzaty Evropskou unii, pokračuji v činnosti pod názvem Operace Althea.

13 Intervence v Jugoslávii
24. března 1999 NATO zahájilo Operaci Allied Force proti Svazové republice Jugoslávii, jejímž cílem bylo zastaveni vyhánění Albánců z Kosova Srbskou armádou. Nálety trvaly 78 dnů a skončily 10. června. Škoda byla odhadnuta na 30 mld. USD. Počet obětí nebyl oficiálně sdělen, ale odhaduje se na 1200 až 2500 mrtvých a asi 5000 zraněných. Poprvé byl sestřelen „neviditelný“ letoun F-117 (27. března, ve Sremu). 12. července 1999 vstoupili vojáci mírových sil KFOR do Kosova. Na základě rezoluce č.1244 Rady bezpečnosti OSN mají dohlížet na bezpečnost a poskytovat podporu misi OSN v Kosovu. Mise se účastní také Armáda České republiky.

14 Irák V Iráku se NATO stará o výcvik Nové irácké armády. V září otevřela vojenskou akademii a v červenci 2006 otevřela výcvikové centrum.

15 Afgánistán NATO velí jednotkám ISAF od roku Úkolem ISAF je podpora afgánské vlády, zajištění bezpečnosti a obnovou země. Mise se účastní i Armáda České republiky

16 Internetové zdroje pro obrázky:
.jpg 3BkFLP4DQyE/TfJtgSthc8I/AAAAAAAAAnM/7HAmPV7WvQ 8/s1600/nato2.gif Logo01.jpg 69-nato-mapa.jpg nato.gif /History_of_NATO_enlargement.svg/220px- History_of_NATO_enlargement.svg.png

17 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj / dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"

Podobné prezentace


Reklamy Google