KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

TALENTI V DHL SUPPLY CHAIN
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
České vysoké učení technické v Praze
Předmět a prameny pracovního práva
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Hodnocení prací, jako základ spravedlivého mzdového a motivačního systému.
Optimalizace nákladů na vybavení firmy v oblasti informačních a komunikačních technologií Petr Očko Seminář Hospodářské komory ČR Hradec Králové, 26. února.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Družstevní principy Družstevní principy … a jejich projevy v praxi Panevropská vysoká škola Košice, Nikol Řeháková Eva Zorková David Sniegoň.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Zsv.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Vodafone - případová studie „Integrace Společenské odpovědnosti (CR) do firmy“ Přemysl Filip Senior Manager Společenské odpovědnosti Listopad 2007, VŠE.
Pracovní spokojenost všeobecných sester ve světle Herzbergovy teorie
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Ing. Stanislav Sýkora personální ředitel
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
MEZIGENERAČNÍ PŘEDÁVÁNÍ FIREM BŘEZEN 2016  JAN NAJMAN (ADVOKÁT)  HANA DAENHARDTOVÁ (DAŇOVÁ PORADKYNĚ, AUDITORKA)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Protection notice / Copyright notice Poslání – Historie – Profil Praha, Česká Republika.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Ing. Veronika Dostálková MBA
Rozpočtová a fiskální politika
Stát Definice, funkce, typy.
Společensky odpovědné podnikání
Systém odměňování pracovníků ve vybraném podniku
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Téma Závěrečné práce: Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Vedoucí ZP:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Veronika Dostálková MBA
zpracovaný v rámci projektu
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

KSLP - ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZAMĚSTNANECKOU PARTICIPACI, O.S.

Vznikli jsme z Klubu samosprávného lidového podnikání (KSLP), působícího od počátku 90. let. Sídlíme v Praze, ale spolupracovníky máme po celé republice (i když těch aktivních je málo). Přesto snad máme co nabídnout.

Nejlíp pracuje člověk pro sebe a na svém. Když si na to netroufá sám, může mu pomoci buď družstevní hnutí, nebo zaměstnanecká participace. To není utopie, ale praktické uplatnění ekonomické demokracie.

Družstevnictví a zaměstnanecká participace pocházejí z jedné rodiny, družstevnictví je takový starší, formalizovanější a známější bratr. Ani ten však nemá v našem prostředí na růžích ustláno – jeho nejvyšší orgán Družstevní asociace ČR se dokonce obrátil na stávající vládu ČR otevřeným dopisem, v němž si stěžuje na naprosté přehlížení jak družstevnictví v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných a v programovém prohlášení vlády, tak na neplnění mezinárodních závazků v této oblasti.

Hlavní rozdíly jsou - počtu osob zapojovaných do participace (všichni nebo jen někteří) - v uplatňovaných formách participace a jejich možné kombinaci - v míře formalizovanosti. Více je společného, než rozdílného.

Mezi lidmi se moc neví ani o tom, co všechno zaměstnanecká participace skýtá, ani jak by měly vypadat podmínky pro její rozšíření. Osvěta může přijít shora, ale zdola by byla ještě účinnější. O to se můžeme pokusit společně.

 spoluvlastnictví a spolurozhodování (vč. vztahu odpovědnosti za výsledky firmy a nároků na dodatečnou odměnu mimo mzdu)  zaměstnanecká participace v nadnárodních firmách jako nově formovaná složka evropské firemní kultury  různé formy participace na vlastnictví, na hospodářském výsledku, na řízení  spolurozhodování zaměstnanců o chodu firmy (vč. mezní úrovně spolurozhodování a vztahů k pravomocím managementu či k odborovému hnutí)  koncentrace participačních práv jako základní podmínka úspěšného fungování ekonomické demokracie.

hospodářský přínos aktivnější práci kvalitnější uplatnění zaměstnanců stabilizaci klíčových zaměstnanců šetrnější řešení nezaměstnanosti protikorupční prostor cestu k demokratizaci společnosti

spoustu teorie řadu úspěšných i neúspěšných aplikací v rámci EU i v jiných zemích něco málo praktických příkladů z Česka spolupráci

Nadřízený se ptá pracovníka: Co myslíte, že je základní problém v naší firmě: nevědomost nebo nezájem? Pracovník: Nevím, a ani mě to nezajímá.

Ing. Jan Procházka Ing. Eva Krtková mail: web: Kslp.wz.cz