2. Chronologie a datování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Zprovoznění experimentu
Metody a cesty k poznávání historie Pamatujte: Tím nejzákladnějším pramenem pro poznávání historie je obyčejné mluvené SLOVO.
Abiotické podmínky života
Rozpadový zákon Radioaktivní uhlík 11C se rozpadá s poločasem rozpadu T=20 minut. Jaká část radioaktivního uhlíku zůstane z původního množství po uplynutí.
Kolik atomů 238U obsahuje 1 mg čistého uranu?
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Metoda 14C.
Životní podmínky organizmů
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
Země.
Metody historikovy práce
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Potravní pyramida.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
SACHARIDY.
Radioaktivita Obecný úvod.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Charakteristika ekosystému
ZEMĚ výjimečná? ...nebo jen jedna z mnoha?.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Složky krajiny a životní prostředí
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
TEST 05. Otázka číslo 1. Intruze je: a)proces výstupu magmatu na zemský povrch; b)proces diferenciace magmatu; c)proces průniku magmatu horninovým prostředím.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Archeologie věda zkoumající vývoj lidské společnost na základě hmotných pramenů Archaios = starý + logos = nauka Základní vědní obor pro poznání Prehistorie.
Metoda značených atomů
Využití jaderného záření
Poločas rozpadu © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Využití jaderného záření
Jaderné záření -využití
Základní skupiny organismů
Dosah alfa částic v látce
Planeta Země jako součást
Využití radionuklidové rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek
Ekosystémy.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Předgeologické období a prahory
Vznik života na Zemi.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Název školyZákladní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA NA ZEMI
Přechod rostlin na souš
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
LES A JEHO VÝZNAM Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. Č. DUMu: VY_52_INOVACE_448.
Izotopy uhlíku a radiokarbonová metoda datování
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Využití ionizujícího záření při ochraně památek
Problémy Ozónové vrstvy.
Rentgenfluorescenční analýza
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
VY_52_INOVACE_19_ Živá a neživá příroda
Živé organismy.
Vznik života na Zemi.
Transkript prezentace:

2. Chronologie a datování II. Pravěk 2. Chronologie a datování

Osnova chronologie relativní chronologie absolutní radiokarbonová dendrochronologie další metody

Chronologie chronologie relativní poměrné stáří starší <-> mladší

Chronologie chronologie absolutní skutečné stáří

Radiokarbonová metoda uhlík hlavní součást živých organismů 3 izotopy: C(12) – hlavní stabilní izotop C(13) – méně významný a méně stabilní C(14) – radioaktivní izotop poločas rozpadu = 5730let to znamená: 1/2 množství obsaženého ve vzorku se rozpadne za 5730 let vznik působením kosmickeho záření ve svrchních vrstvách atmosféry promíchání atmosféry -> odtud na zemský povrch jako CO2 oxid uhličitý vdechují rostliny a přeměňují ho na svůj škrob (fotosyntéza) z rostlin se C14 dostává potravním řetězcem i do těl živočichů

Radiokarbonová metoda uhlík dokud organismus žije -> látková výměna poměr C12 / C14 odpovídá složení atmosféry po smrti C14 klesá při rozboru dnes potřeba několik mg organické látky nutno vzít v úvahu proměny magnetického pole Země silné pole: méně záření -> méně C14 a naopak

Radiokarbonová metoda uhlík výstup z laboratoře: GrN - 1324 - 2680+- 100 b.p. zleva: kód laboratoře, číslo vzorku, vlastní datum, b.p.-before present nekekalibrovaná data - ta se označují malými písmeny Pozor! dohoda mezi laboratořemi a uživateli: datum se vztahuje vždy k roku 1950 (objev radioarbonové metody) proto si číslo jednoduše vezmete a odečtete 1950 2680-1950= 730+-100 b.c. (+-100 = chyba měření) toto datum musíme ještě kalibrovat s ohledem na magnetické pole kalibrace obvykle datum posouvá ještě zpátky do minulosti jaké magnetické pole se tenkrát vyskytovalo: v NEOLITU se jde o 1000 let zpět, kdežto ve středověku naopak roky přičítáme

Dendrochronologická metoda vznik postupným průměrováním letokruhových řad dřev pocházejících z různých období konstrukce standardu začíná zpravidla u velmi starých živých stromů, kde známe přesný rok vzniku každého letokruhu s těmito řadami jsou postupně křížově datovány letokruhové křivky dřev z historických objektů tímto způsobem se lze v našich podmínkách dostat až do období 11. - 12 století dále do minulosti je možné proniknout prostřednictvím dřev z archeologických nálezů a kmenů pohřbených v rašeliništích a korytech řek tímto způsobem byl sestaven zatím nejdelší existující souvislý letokruhový standard dubu pro jižní Německo

Dendrochronologická metoda

Další metody Paleomagnetismus zbytkový magnetismus a jeho orientace

Další metody Termoluminiscence zkoumanou keramiku přitom určitým způsobem rozžhavíme následně změříme emisi záření, kterou vydávají střepy podstata metody = intenzita vyzařování závisí na době, která uplynula mezi dvěma vypáleními vzorek nesmí být před zkoumáním osvětlen!!!

Další metody "Milankovičova křivka" slunečního záření lze zjistit intezitu slunečního záření v minulosti

Další metody Metoda pylových spekter – palynologie identifikace zkamenělých pylových zrn

Další metody Glotto- chronologie pokus o konstrukci jakýchsi lingvistických hodin hodiny molekulární měří čas podle mutací DNA, glottochronologie pracuje se změnami slov cíl: zjistit, kdy žil poslední společný předek dvou zkoumaných jazyků

Děkuji za pozornost.