Historické souvislosti vzniku UR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
a víceúrovňové vládnutí
Globální problémy ŽP a udržitelný rozvoj
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
37.1 Ekologie – vztah organismus x prostředí
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Doporučená literatura Esf v ČR, TU Ostrava: Výukový program: Environmentální vzdělávání. Statistická ročenka ŽP ČR. MŽP ČR. Praha. Wittlingerová, Jonáš,
Ekologické aspekty liniových staveb
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Charakteristika ekosystému
Složky krajiny a životní prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Úvod do ekologie.
Trvale udržitelný rozvoj  Rozvoj uspokojující potřeby současnosti bez ohrožení možnosti budoucích generací uspokojovat své vlastní potřeby (OSN)  Strategie.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
RYBNÍK JAKO CELEK.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Název prezentace (DUMu): Organismy a prostředí
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Geografie Krajinná sféra
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Transkript prezentace:

Historické souvislosti vzniku UR Proč a kdy vznikl koncept UR? Co mu předcházelo a co vyvolalo poptávku po udržitelnosti rozvoje? Jaká byla formulována hlavní rizika dosavadního rozvoje? Jak lze snižovat environmentální zátěž? S jakými faktory souvisí?

Vznik politického konceptu UR Výsledek práce komise pro ŽP a rozvoj ustavené VS OSN a vedené Gro Harlem Brundtlandovou Naše společná budoucnost, 1987 - vymezení politického konceptu udržitelného rozvoje Zátěž = Populace x Úroveň spotřeby x Dopad  

Definice udržitelného rozvoje Rozvoj, který umožňuje uspokojovat současné potřeby bez ohrožení možností budoucích generací uspokojovat jejich potřeby (Zpráva Světové komise pro životní prostředí a rozvoj, OSN, 1987) „Trvale udržitelný rozvoj je pohyblivý cíl. Představuje nepřetržitou snahu o vyvážení a integraci tří opěrných sloupů –sociální prosperity, ekonomické prosperity a ochrany životního prostředí ve prospěch současných a budoucích generací.“ (Gisber Glaser, International Geosphere Biosphere Program, in: Gaia vrací úder)  

Co ovlivnilo vznik konceptu UR Mlčící jaro Rachel Carsonové, 1962 Meze růstu, D. a M. Medowsových, 1972 Vznik environmentálního hnutí – poptávka veřejnosti Ropná krize Rexlexe modernity – kritika masové konzumní společnosti (Frankfurtská škola - k okruhu frankfurtské školy jsou řazeni vedle zakladatele Marxe Hokheimera a spoluzakladatele Theodora W. Adorna, také filozof Jürgen Habermas, psycholog a psychoanalytik Erich Fromm, sociolog umění a literatury Walter Benjamin, filozof a politolog Herbert Marcuse)

Společnost x příroda V jádru udržitelného rozvoje jsou obavy z potenciálních rizik civilizačního rozvoje na přírodní procesy Člověk je iniciátorem převratných změn a významně mění životní prostředí (zemědělství, těžba surovin, stavebnictví..) Žijeme v antropocénu – člověk je dominantní druh na planetě Jaké mohou být důsledky?

Jak fungují přírodní procesy? Ekologie: přírodní věda o vztazích organismů k prostředí a vztazích mezi organismy navzájem. Zakladatel Ernst Haeckel, v roce 1866. Přírodě je vlastní změna – studium změn a vzájemných vztahů v přírodě

Ekologický slovníček Životní prostředí: vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Jeho složkami jsou: neživé:ovzduší, voda, horniny, půda, živé: organismy, ekosystémy a energie.   Přírodní zdroje: ty části živé a neživé přírody, které člověk využívá nebo může využívat k uspokojování svých potřeb. Jsou obnovitelné a neobnovitelné.

Ekologický slovníček Základní jednotkou fungování přírody jsou ekosystémy (soubor organismů žijících na určitém území spolu s neživým prostředím tohoto území. Je charakterizován koloběhem prvků a tokem energie. Ekosystém: funkční soustava živých a neživých složek životního prostředí, jež jsou navzájem spojeny výměnou látek, tokem energie a předáváním informací a které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase (Zákon č. 17/92, o životním prostředí) Příklady ekosystémů: jezero, louka, les Umělé ekosystémy: sad, pole, rybník

Přírodě je vlastní změna Vývoj ekosystémů – sukcese Ekosystémy reagují na podněty - vyznačují se dynamickou rovnováhou Obecnou vlastností organismů je maximálně se rozmnožit, přizpůsobují se měnícím se podmínkám a formou přirozeného výběru se populace druhů mění tak, aby byla co nejúspěšnější a obstála v konkurenci o zdroje Jednotlivé druhy mají mezi sebou různé vztahy – konkurence/ symbióza/ parazitismus..  

Ekosystém se v čase vyvíjí: sukcese = přirozený vývoj Dochází ke střídání druhů a jejich dominance. Různé životní strategie: K- životní strategie – individuální i populační růst pomalý, vrozený rozmnožovací potenciál malý, mají velkou hmotnost těla, jedinci později pohlavně dospívají a délka jejich života je dlouhá. r- životní strategie – tzv. pionýrské druhy, vyznačující se rychlým růstem populace, vysokým vrozeným reprodukční potenciálem, malou hmotností těla, časným rozmnožováním mladých jedinců a krátkověkostí.

Nosná kapacita území Limitní velikost určité populace v daném prostředí. Při jejím dosažení početnost populace se nezvyšuje ani neklesá, při jejím překročení dojde k nedostatku dostupných zdrojů a zvýšení úmrtnosti. Klimax: konečné stadium sukcese (ekosystém je stabilizovaný)

Jak reagují ekosystémy na změny? Rezistence (odolnost)...při nadměrné zátěži se hroutí, nevratný proces Rezilience (pružnost, přizpůsobivost)   Druhově rozmanitější ekosystémy jsou pružnější –mají více možností na změny reagovat (např.změnou dominantních druhů...)

Regulace -negativní zpětná vazba Vztahy mezi druhy a prostředím jsou specifické pro konkrétní prostředí, vyhynutí jednoho druhu může způsobit kaskádu dalších změn, než dojde k nalezení nové rovnováhy Reakcí, jak se udržují ekosystémy v rovnováze, je negativní zpětná vazba Např. zvýšení početnosti populace vede k většímu nároku na potravinové zdroje a jejich omezením dochází k opětnému snížení početnosti populace.

Negativní x pozitivní zpětná vazba Negativní zpětná vazba – regulace v přírodě Pozitivní zpětná vazba – charakteristika ekonomického rozvoje

Vznik a vývoj života na Zemi Teorie evoluce a přírodního výběru Život vznikl před 3,8 miliardami let Po více jak 3 miliardy let byly oceány obydleny pouze bakteriemi a řasami V prvohorách (před 0,5 miliardou let) došlo k evolučnímu rozmachu (vazba na dostatečnou hladinu volného kyslíku v atmosféře, vznik nového typu buněk – dýchání organismů)

Jaký je význam biologické rozmanitosti? Společenstva jsou někdy přirovnávána k letadlu, kde jednotlivé druhy představují nýty, díky nimž drží letadlo pohromadě. Odstranění několika nýtů nemá žádné následky, když však budeme odstraňovat další nýty, letadlo se rozpadne.   Rizikem dnešních změn je homogenizace biosféry. Mizí místní specifika a zachování ostrůvků místní diverzity. Problém invazních druhů je pozorovatelný i u nás (bolševník velký....)

Ekologie globálního ekosystému – teorie Gaia, živoucí planeta Teorie GAIA, J.Lovelock Člověk zasahuje do globálního ekosystému třemi způsoby: Změna zemského pokryvu Zvýšení množství oxidu uhličitého (od r.1800 se zvýšilo množství CO2 v atmosféře o 25%,dochází k navýšení průměrné globální teploty ) Zvýšení množství živin (hlavně dusíku) v biosféře – zvýhodňuje rostlinné druhy, které rychle rostou

Hrozí ekologická katastrofa? Źivot jako takový nezahyne. Může se stát,že se i vlivem člověka natolik změní přírodní podmínky, že se Země stane pro člověka a další druhy špatným místem k životu. V ochraně přírody a životního prostředí nejde o zachování stability biosféry, ta je proměnlivá, ale o to zachovat svět v té podobě, jakou známe a jakou chceme. Je to podoba, na jakou se člověk po miliony let adaptoval jak biologicky, tak kulturně. Pokud má smysl mluvit o ekologické katastrofě,tak nikoli jako o možném zhroucení života na Zemi, ale o hroucení světa, který je nám blízký.  (D. Storch.S.Mihulka, str.137)

Literatura: David Storch, Stanislav Mikulka: Úvod do současné ekologie, Portál, 2000 James Lovelock: Gaia vrací úder, Academia, 2008 Pokorný P., Bárta M (eds): Něco překrásného se končí, kolapsy v přírodě a ve společnosti, Dokořán, 2008