Školení zaměstnanců z PO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Advertisements

Hašení & zacházení s hasícím přístrojem
aneb co čím se ha sí a nehasí
Hasičský záchranný sbor České republiky
Další povinnosti občanů související s požární ochranou
B E Z P E Č N É S K L A D O V Á N Í H N O J I V S O B S A H E M D U S I Č N A N U A M O N N É H O Hnojiva na bázi dusičnanu amonného jsou bezpečná, zachází-li.
Povinnosti obce v oblasti požární ochrany
Požáry v topné sezóně Weis Milan SDH Hrušovany
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Dokumentace k zajištění BOZP
Požární ochrana v obcích
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Jednotky požární ochrany
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Zpracoval : Josef Dvořák – SDH Bystřice
Označování chemických látek
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o ohni
HOŘENÍ HAŠENÍ RZ
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Organizační členění ÚO
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
OPAKOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU. Opakování tématického celku. 1. Vyjmenujte druhy ručních pil. 2. Popište jednotlivé druhy pil. 3. Uveďte parametry pil. 4.
Jednotky požární ochrany
Úvodní seznámení s problematikou BOZP a PO Praha 2014
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_OSVZ_ON Anotace: Seznámit s různými druhy živelných pohrom.
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
POŽÁRY VY_32_INOVACE_ 14 Požáry.
Mimořádné události Živelní pohromy
s výskytem nebezpečných látek.
Dokumentace k zajištění BOZP
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
PROSTŘEDKY PRO HASEBNÍ ZÁSAH Kateřina Scholasterová SDH Jančí.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
POŽÁRNÍ HLÁSIČE CHRÁNÍ ŽIVOT Ing.Petr Ošlejšek, HZS Olomouckého kraje.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Odborně způsobilá osoba v požární ochraně Tel: Tuto prezentaci bez výkladu autora nelze brát jako odborný závazný.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Roční zpráva o stavu požární ochrany Kraje Vysočina za rok 2014.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Požáry a hasicí přístroje Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Hasicí přístroje Bc. Balonová Soňa MŠ, ZŠ a SŠ Karviná, příspěvková organizace.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_PROVOZ.
 Hoření - chemický děj - vzniká teplo, světlo a látky odlišných vlastností, než má hořící látka - zpravidla se projevuje plamenem (sloupec hořících,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Dobrý sluha, ale zlý pán Chemie – 8. ročník Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová.
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ OCHRANA aneb co čím se ha sí a nehasí
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Interní předpisy hotelu
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Požární ochrana v obcích
Lesy Kontrolní úkol je zaměřen na vlastníky nebo uživatele lesů v souvislých lesních porostech o celkové výměře vyšší než 50 hektarů. Cílem kontroly je.
Řád výkonu služby v jednotkách HZS podniků, SDH obcí a SDH podniků
Nové povinnosti pro externí zhotovitele služeb v oblasti BOZP
Jednotky požární ochrany
Požární prevence v bytových domech
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Transkript prezentace:

Školení zaměstnanců z PO Organizace a zajištění požární ochrany Povinnosti všech zaměstnanců a studentů Seznam pracovišť se zvýšeným nebezpečím požáru Nejčastější příčiny vzniku požárů Přehled hasicích přístrojů

Referát požárního a bezpečnostního technika Leoš Hájek – Malá Strana Areál Trója Přehled preventivních úseků (požární preventisty pro tyto úseky jmenuje děkan MFF) - katedrový objekt a objekt poslucháren - objekt vývojové dílny - objekt těžké laboratoře - objekt kryopavilon Ohlašovna požáru Pro celý areál je ohlašovna požáru v objektu katedrovém a poslucháren, vrátnice vedle bufetu, služba 24 hod, linka 2121

Osoba odborně způsobilá a její úkoly Odpovědnost za požární ochranu (AUÚK: ředitel ústavu; fakulta: děkan MFF) Za požární ochranu na pracovištích odpovídají jejich příslušní vedoucí, zaměstnanci v rámci svých pravomocí. Osoba odborně způsobilá a její úkoly (Ivo Linx; č. osv.: 153/96) školí o požární ochraně vedoucí zaměstnance, provádí odbornou přípravu zaměstnanců zařazených do preventivních požárních hlídek provádí posouzení požárního nebezpečí podle zákona o PO, vypracovává a v aktuálním stavu udržuje předepsanou dokumentaci PO, provádí kontrolní činnost, a to v rozsahu minimálně jedenkrát ročně, poskytuje poradenskou činnost, plní další povinnosti vyplývající z pracovní či obdobné smlouvy.

Povinnosti všech zaměstnanců a studentů dodržovat zákaz kouření počínat si tak, aby nezavdali příčinu ke vzniku požáru, v případě zjištění požáru jej uhasit, a není-li to v jejich silách, přivolat pomoc dodržovat dokumenty PO, účastnit se předepsaného školení o PO, udržovat na svém pracovišti pořádek, odstraňovat nebo nahlásit zjištěné závady svému nadřízenému, - nemanipulovat s hořlavými kapalinami a jinak je používat, pokud jejich používání nevyplývá z pracovní náplně, při rozlití hořlavých kapalin provést ihned jejich likvidaci bezpečným způsobem, nemanipulovat s tlakovými láhvemi a jinak je používat, pokud jejich používání nevyplývá z pracovní náplně, při požáru provést ihned jejich evakuaci, je-li to bezpečným způsobem možné,

Povinnosti všech zaměstnanců a studentů (pokrač.) neprovádět bez řádné kvalifikace a určení práce, které by mohly vést ke vzniku požáru (sváření, zásahy do instalací plynu a elektřiny, manipulaci s propan-butanem), - poskytnout dle svých možností a sil pomoc na žádost velitele zásahu při likvidaci požáru či jiných pohrom, účastnit se školení zaměstnanců a popřípadě odborné přípravy preventivních požárních hlídek, - udržovat volné únikové cesty a východy, - v případě požáru spolupracovat na evakuaci, - v případě požáru či jiné nehody se řídit pokyny z ohlašovny požáru,

Seznam pracovišť se zvýšeným nebezpečím požáru - Areál Trója Objekt katedrový a poslucháren - Katedrový objekt je do této činnosti zahrnut svoji výškou 43,5 m. - Knihovna MFF je do této činnosti zahrnuta požárním zatížením 120 kg/m². Objekt vývojové dílny - Archiv je do této činnosti zahrnut požárním zatížením 120 kg/m². - Knihovna Astronomického ústavu – požární zatížení 120 kg/m². Objekt těžké laboratoře Do této činnosti jsou zařazeny pracoviště s ionizujícím zářením : - Van de Graaff, pracoviště ÚČJF - Neutronový zdroj č. m. TL 158, pracoviště ÚČJF - Mössbaueruv spektrometr, pracoviště KFNT - Trafostanice je do této činnosti zahrnuta výkonem vyšším než 1MVA

Nejčastější příčiny vzniku požárů - Zkratové proudy při chybné manipulaci a při poruše izolace, - U tlakových lahví s hořlavými nebo hoření podporujícími plyny při nesprávném uchycení redukčního ventilu, samovznícením tuků a olejů na ventilech láhví především kyslíkových, rozkladem plynů na uhlík a vodík za vývinu tepla a tlaku - U použitých mastných hadrů při jejich nedůsledném ukládání do speciálních nádob s následným samovznícením, - U topidel při nedodržení bezpečné vzdálenosti od hořlavých hmot jako jsou stěny, střechy, podlaha, - Při používání otevřeného ohně a při kouření kde je zákaz uvedeného počínání a mimo vyhrazené a zabezpečené prostory.

Přehled hasicích přístrojů Hasící přístroje se liší především podle náplně – hasební látky. Vodní hasící přístroje Dobře hasí - pevné hořlavé látky (např. dřevo). Špatně hasí - hořlavé kapaliny (např. benzín, líh, ředidlo,…) Pěnové hasící přístroje Dobře hasí - hořlavé kapaliny a pevné hořlavé látky Hasební pěna obsahuje vodu, eliminuje tedy i žhnutí. Voda je však pro hašení účinnější. Špatně hasí - hořlavé plyny Práškové hasící přístroje Dobře hasí - hořlavé plyny a hořlavé kapaliny Špatně hasí - pevné hořlavé látky Hasící přístroje CO2 Dobře hasí - hořlavé plyny a hořlavé kapaliny