Perspektivy ve zpracování anorganických odpadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODPADY.
Advertisements

Odpad.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
VY_32_INOVACE_Př.4.15-Třídění odpadu-prezentace
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Monitorování výuky odborných předmětů
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Co víš o recyklaci?.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Recyklace odpadu v ČR.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
Zpracovny nekovového odpadu
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
Hana Podskalská Katedra ekologie a ŽP
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
R E C Y K L A C E P E T L A H V Í.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Technologie zpracovaní odpadu
Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer. Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca t PET láhví (200.
Recyklace a odpad.
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Problematika využití papírových obalů Lukáš Lehovec TTZO 2007/2008.
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Recyklační hra.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Třídění odpadů JAK NA TO?!. Proč třídit odpady Protože je důležité, by se použitelné suroviny dál používali. Protože je důležité, by se použitelné suroviny.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05- 12
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
SVOZ PLASTŮ A PAPÍRŮ Z DOMÁCNOSTI
Třídění odpadů,recyklace
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Otestujte své vědomosti o odpadech test má 30 otázek, zelená značí správnou odpověď, červená špatnou odpověď, odpovědi jsou odlišené i zvukově.
Transkript prezentace:

Perspektivy ve zpracování anorganických odpadů

Odpadové hospodářství (OH) Hlavním cílem odpadového hospodářství je předcházet nebo omezovat vznik odpadů Pokud odpady již vzniknou, nakládat s nimi tak, aby byly maximálně využity jako druhotné suroviny v původní nebo upravené formě, aby minimálně narušovaly životní prostředí

Perspektivy v odpadovém hospodářství OH zastává nedílnou součást v každém průmyslovém odvětví a je velmi důležitou složkou v systému ekonomické i ekologické funkčnosti firmy Nejekologičtějším řešením je odpady vůbec nevytvářet (nereálné) Za nejefektivnější způsob považujeme zužitkování odpadů přímo v daném podniku či jeho následné využití k dalšímu zpracování

Perspektivy v odpadovém hospodářství Nejlepším řešením by bylo vyloučení odpadu vhodným technologickým opatřením. Pokud se při použitém procesu vzniku odpadu nelze vyhnout, řadí se způsoby nakládání s odpadem podle priority vzhledem k účinkům na životní prostředí následovně: 1. Omezení vzniku odpadů u výrobce 2. Využívání odpadů a) materiálové využití (kompostování, recyklace, přepracování) b) energetické využití (spalování) 3. Zneškodňování odpadů (ekologicky únosné a ekonomicky výhodné)

Strategie recyklace anorganických odpadů Perspektivy v odpadovém hospodářství Strategie recyklace anorganických odpadů Zpracovatelé dávají přednost odpadům vznikajícím z primárních výrob, které obsahují jen malé množství nežádoucích příměsí Odpadky obcí jsou nejméně žádané a to z prostého důvodu – nekvalita vyseparovaného odpadu, tato odpady jsou nuceny být dotřiďovány a doseparovány v dalších krocích systému odpadového hospodářství Přes vynaložení nemalé snahy o předcházení odpadů v drtivé většině lidských činností odpad vzniká, je pouze otázka v jakém množství a skupenství se tento odpad nachází

Perspektivy v odpadovém hospodářství Strategie recyklace anorganických odpadů Při systémovém přístupu nakládání s odpady by měli být sledovány zejména tyto stěžejní ukazatelé: 1.) Co máme využít (odstranit) – dle skupenství dělíme odpady na tekuté, tuhé a plynné. Musíme znát především složeni odpadu, fyzikální a chemické vlastnosti. Pote se, na základe Katalogu odpadů, sestaví program odpadového hospodářství a jejich likvidaci 2.) Jak nakládat s odpady – nejdůležitější v této oblasti je především odpadům předcházet a tím je minimalizovat, následně je materiálově či energeticky využít a poté teprve uvažovat o jeho odstranění.

Perspektivy v odpadovém hospodářství Strategie recyklace anorganických odpadů 3.) Kde zneškodnit odpad – po podrobné analýze odpadu určíme způsob zneškodnění 4.) Finanční náklady – životnost zařízení a její provozní spolehlivost,údržba a energetická náročnost jsou jedny z nejdůležitějších faktorů na posouzení výběru technologii použité na zpracování odpadů 5.) Vliv na životní prostředí – zařízení nesmí mít žádný vliv na ekologii okolního prostředí

Třídění a úprava skleněného odpadu Náklady na sběr často nepřevýší příjmy za prodanou surovinu Výkup vytříděného skla od obcí je prováděn prostředníky, kteří zajišťují vyčištění suroviny a její následný prodej do skláren Největší výhodou skelněných obalů je jejich téměř 100% recyklovatelnost Ve sklářském kmeni (směs pro výrobu skla) obsahuje střepy kolem 50%, ale obsah střepů může dosáhnout až 80% u bílé skloviny a 100% u zelené skloviny Mezi nejkvalitnější recyklované sklo patří skleněné obaly z průmyslové oblasti, tj. pivovary, sodovkárny, konzervárny

Třídění a úprava skleněného odpadu Do sběru skla nepatří především olovnatá skla, lepená a drátěná skla Skleněné střepy nesmí býti znečištěny žáromateriály, chromity… Ve sběrných kontejnerech nesmí objevovat porcelán a keramické výrobky Povolené limity množství příměsi jsou sklárnami povoleny: - plastové příměsy do 0,05% - kovy (Fe, Al) do 0,1%

Třídění a úprava papírového odpadu Sběr papíru je podobně jako sběr skla zařazen do systémového sběru v obcích Pro hodnocení sběrového papíru je rozhodující jeho kvalita (dle ČSN EN 643 ) Sběrový papír by neměl obsahovat nepapírové příměsy, jako např. plasty, kovy, sklo apod. Ve tříděném sběru by se neměly objevovat papíry : pergamenové, pauzovací brusné, lakované, tvrzené dehtované lepenky, napouštěné hygienicky závadné, mastné mikrobiologicky závadné, vrstvené kovovou folii a plasty

Třídění a úprava plastových odpadů Vytříděním plastů z komunálních odpadů vzniká směs, která obsahuje PET obaly, různé druhy fólii, tvrdé plasty a příměsi (etikety apod.) Ideální separace plastového odpadu by měla představovat roztřídění do těchto skupin (druhů): fólie, tašky, sáčky, pytle PET láhve plasty „tvrdé“ plasty „směsné

Fólie, tašky, sáčky, pytle Třídění a úprava plastových odpadů Fólie, tašky, sáčky, pytle Roztřiďování této skupiny je třeba provádět na barevné (alias potištěné) a transparentní (průhledné) Tříděné fóliové odpady by neměli obsahovat zbytky lepicích pásek a papírové etikety či štítky K mechanickému přepracování nejsou využitelné fólie znečištěné především pevnými nečistotami jako zemina či malta, oleje, tuky, hnojiva, postřiky, solemi, cukry, mléčnými nebo mastnými výrobky Fólie se lisují do balíku s minimální hmotností 80 kg.

Třídění a úprava plastových odpadů PET láhve Nevýhodou PET láhví je především jejich „schopnost“ uchovávat zbytky nápojů, etikety, lepidlo a pouze plastové uzávěry Láhve je vhodné třídit dle barev Odpad je poté u zpracovatele rozdrcen, prán a separován, z něhož se poté vyrábí polyesterové vlákno

Třídění a úprava plastových odpadů Plasty „tvrdé“ Tato skupina obsahuje ostatní láhve, kanystry, plasty ze spotřební elektroniky, chladniček Dále obsahuje kusové plasty - vaničky nádoby…, přepravky Na drceni se výhodně doporučují mobilní drtiče

Třídění a úprava plastových odpadů Plasty „směsné“ Největší využití této skupin plastů nacházíme ve spalování ve spalovnách sloužící k výrobě energie Netříděné (směsné) směsi mohou obsahovat již zmíněné skupiny plastů, obaly od kosmetických, pracích, čistících prostředků, obaly a výrobky z pěnového polystyrénu, nádoby od potravin Z této plastové suroviny se dále vyrábí především kabelové žlaby, desky, transportní palety, tyčové profily, plotovky, střešní krytiny Tato směs však v žádném případě nesmí obsahovat : podlahové krytiny plastové tapety a textilie molitan, pryž odpadové trubky a ostatní výrobky z PVC elektrické kabely vrstvené obaly plastové díly s kovovými částicemi neplastové příměsi

Děkuji za pozornost © ACS