Třídění PA. Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
™. ™ Zprovoznění zařízení a zahájení jejich řízení během několika minut.
Advertisements

ÚVOD DO AUTOMATIZACE.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Bezpečnost strojních zařízení Bezpečnost částí ovládacích systémů Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci ČSN EN ISO
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ NÁVRH IS PRO TECH. PROCESY Roman Danel VŠB – TU Ostrava HGF Institut ekonomiky a systémů řízení.
Programování PA. Jelikož PA byly původně určeny především jako náhrada logických kontaktních řídících systémů, vycházejí programovací jazyky z požadavku.
Sběrnice.
Zpracování programu programovatelným automatem. Zpracování programu na PA se vykonává v periodicky se opakujícím uzavřeném cyklu, tzv. scanu. Nejprve.
PLC -programovatelné automaty
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Komunikační moduly C2COM a CSAIO8x
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Číslicová technika - mikroprocesory III. ročník Mikrořadiče Vypracoval : Vlastimil Vlček Projekt.
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana.
Prof. Ing.Vladimír Vašek, CSc.
Požadavky na programy Programové Měřící Systémy Sběr datZpracováníPrezentace systémy – uzavřené (omezená množina funkcí, nelze jednoduchým způsobem rozšiřovat.
Operační systémy.
Řízení a vizualizace záložního diesel-agregátu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Programové vybavení počítače
Ústav automatizace a měřicí techniky
Distribuované systémy
Tato prezentace byla vytvořena
Programovatelné automaty princip činnosti PLC 03
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Zuzana Máslová Zuzana Máslová GIO Semily GIO Semily Nad Špejcharem Semily Nad Špejcharem Semily / /2008 Informace.
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
Mikroprocesor.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Základy operačních systémů
Programovatelné automaty Popis PLC 02
Digitální signálový procesor (DSP) Digitální signálový kontrolér (DSC) Blokové schéma mikroprocesroru.
Katedra řídicí techniky FEL ČVUT1 11. přednáška. Katedra řídicí techniky FEL ČVUT2 Diskrétní regulační obvod Předpoklad: v okamžiku, kdy se na vstup číslicového.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 37 AnotaceZáklady.
Mikropočítačová technika Úvod do mikropočítačové techniky a její aplikací.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní pojmy v automatizační technice
Vypracoval / Roman Málek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PLC, úvod do problematiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PLC –vnitřní struktura II.
Základní pojmy v automatizační technice
Technologie – podstata NC řízení
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Úvod do programovania automatizačných zariadení
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Třídění PA

Kompaktní PA (KPA) -menší - měly původně pevně danou konfiguraci integrovaných modulů a byly uzavřeny v jednom pouzdře. -Pouzdro se montuje přímo do výrobku, je snaha o určitý stupeň modularity a je možno i u malých aplikací přizpůsobit sestavu. -Typickými aplikačními oblastmi jsou např. řízení klimatizačních zařízení a technického vybavení v budovách, ovládání garážových vrat, zvedacích plošin, mycích linek, prodejních automatů, balicích strojů apod. -KPA mohou ale sloužit i jako komponenty v distribuovaných řídicích systémech.

Modulární PA -jsou vhodné pro automatizační úlohy středního a velkého rozsahu. -Je tvořen v podstatě pevným procesorovým jádrem s napájecím zdrojem umístěným v rámu, ke kterému se přes sběrnici připojují místní i vzdálené periferní jednotky. -Kromě analogové vstupně výstupní jednotky bývá možnost volby jednotek pro rychlé čítání, nejrůznější typy komunikace, regulaci, i pro speciální funkce. -U úloh většího rozsahu je důležitá problematika MMI (Man Machine Interface), tedy rozhraní mezi člověkem a strojem, případně technologickým procesem. Mělo by být dostatečně uživatelsky vstřícné s vizualizací a diagnostikou chyb. -Nezbytným doplňkem MPA jsou také ovládací panely, datové terminály a vizualizační prostředky.

Blokové schéma typického modulárního PA Paměť RAM Mikroprocesor CPU Binární vstupy Analo-gové vstupy Komu-nikace Spe-ciální jednotky Analo-gové výstupy Binární výstupy Paměťový modul EEPROM (EPROM) Programovací přístroj Jen při odlaďování Prodloužení sběrnice Jen při rozšíření o další PA

Úloha programovatelného automatu v systémech řízení Při dopředném řízení působí PA na řízený objekt jednosměrně, jen jej ovládá a nekontroluje dosažený stav ručním řízením, člověk - operátor. Může plnit úlohy i v automatizovaném, automatickém systému řízení, kdy povely pro automat poskytuje nadřazený řídicí systém. Při zpětnovazebním řízení získává řídicí systém zpětnou informaci o stavu řízeného objektu. Zpětnovazební řízení je typické pro regulační úlohy. Za zpětnovazební řízení ale můžeme považovat i logické řízení, při kterém na objekt působíme jen dvouhodnotovými povely typu „vypni - zapni“ a zpracováváme i zpětnovazební dvouhodnotové informace. I zpětnovazební řízení může být ruční, automatizované nebo plně automatické.

Princip zpětnovazebního řízení Na základě informace o požadované w a skutečné hodnotě řízené veličiny nebo veličin y, můžeme určit regulační odchylku e (o kolik je nutno změnit stav). Tato informace je poté předána do řídícího systému, který na její základě vygeneruje vhodný zásah řízení u na řízený proces.

Otázky ke zkoušení 1)Viz látka na stránkách 2 – 6.