Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLC, úvod do problematiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLC, úvod do problematiky"— Transkript prezentace:

1 PLC, úvod do problematiky
Automatizované systémy řízení PLC, úvod do problematiky VY_32_INOVACE_ASŘ_01 Střední škola EDUCHEM, a.s., Okružní 128, Meziboří Název projektu: Podpora výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Ing. Tomáš Kraj

2 Anotace: Cílem práce je seznámení studentů s filozofií řízení technologických procesů pomocí PLC a panelů operátora. Student získá základní informace nutné pro praktická cvičení s PLC a penely operátora HMI.

3 Použitá literatura: [1] Švarc,I., Šeda,M.,Vítečková,M.:AUTOMATICKÉ ŘÍZENÍ. AKADEMICKÉ NAKLADATELSTVÍ CERM, 2007, ISBN , 324 s [2] Balátě, J.: Automatické řízení. . Praha BEN-technická literatura, 2003,663s. [3] Šmejkal, L., Martinásková, M.: PLC a automatizace – 1.díl. Praha BEN-technická literatura, 2001,224s. 1990, 169 s Foto: Foto a obrázky autora

4 Základní pojmy: Distribuované systémy – systém funkčně svázaných prvků, bloků, které umožňují snímání a měření veličin procesu, přenos a transformaci informačních a řídících signálů, realizaci algoritmů řízení a automatickou kontrolu a monitorování technologického procesu.

5 Základní pojmy: PLC y(kT) y(t) u(t) u(kT) e(kT) w(kT)
Počítač ve funkci regulátoru D/A převodník (tvarovač) Regulovaná soustava (spojitá) A/D převodník (vzorkovač) PLC CPU

6 Řízení procesu PLC+HMI

7 Řízení procesu PLC+HMI

8 Základní pojmy: Automatický řídící systém – soubor technických prostředků realizujících automatické řízení procesu podle zadaných algoritmů a programů.

9 PLC programovatelný automat:
Digitálně pracující zařízení , které se skládá z programovatelné paměti pro interní uložení instrukcí, které vykonává různě specifické funkce, především logické dále časovací, čítací, aritmetické prostřednictvím digitálních nebo analogových vstupních a výstupních modulů.

10 Vizualizační prostředky HMI (Human Machine Interface)
Vizualizace neboli zviditelnění technologického procesu je vyšší formou jeho řízení. Vizualizace má člověku umožnit do řízeného děje zasahovat, sledovat jej, popř. reagovat na vzniklé situace . K vizualizaci je možno použít operátorské panely nebo stanice.

11 Co znamená PLC a k čemu slouží Co znamená HMI, jaké jsou typy?
Otázky a úkoly: Co znamená PLC a k čemu slouží Co znamená HMI, jaké jsou typy? Co je distribuovaný systém? Vyhledej světové výrobce PLC systémů Od jakého výrobce je vybavena laboratoř automatizace?


Stáhnout ppt "PLC, úvod do problematiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google