Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."— Transkript prezentace:

1 Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU - OP VK Číslo a název klíčové aktivityIII/2 inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT AutorIng. Milan Solil Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ATM_3S_SL_10_08 NázevRealizace řídícího obvodu Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětAutomatizace RočníkTřetí Tematický celekVývoj a základy automatizace AnotaceStavba a realizace řídícího obvodu Metodický pokynPrezentace pomocí dataprojektoru, 45 minut Klíčová slovaŘídící obvod, části obvodu, druhy signálů Očekávaný výstupPorozumět skladbě řídícího obvodu a požadavkům na jejich stavbu Datum vytvoření19. 11. 2012

2 VÝVOJ A ZÁKLADY AUTOMATIZACE 08. Realizace řídícího obvodu

3 Skladba řídící obvodu Řídící obvody mají určitou svoji skladbu a své zákonitosti a tak řetězec přístrojů, který tyto obvody realizuje, je pak sestaven z následujících částí: - část pro získání informace - část pro přenos informace - část pro zpracování informace - část pro využití zpracované informace - část pro styk s obsluhou

4 Část pro získání informace Prostředkem pro získání informace jsou snímače (čidla), které snímají časový průběh fyzikálních veličin nebo stav částí strojního zařízení a mění jej na informaci vhodnou pro další zpracování. - tlak -> elektrická veličina - teplota -> tlak - mechanické namáhání -> síla (výška hladiny, otáčky napětí, kmitočet, osvětlení)

5 Fyzikální veličina Snímač Výstupní veličina

6 Část pro přenos informace Tato část má zajistit přenos vstupní informace snímače do vstupní části pro její zpracování. Vlastní přenos se má uskutečnit s nejmenší ztrátou obsahu informace a zabezpečen proti rušivým vlivům. Toto zabezpečení se zpravidla realizuje vhodným převodníkem s výstupním unifikovaným signálem.

7 Část pro přenos informace Tato část má zajistit přenos vstupní informace snímače do vstupní části pro její zpracování. Vlastní přenos se má uskutečnit s nejmenší ztrátou obsahu informace a zabezpečen proti rušivým vlivům. Toto zabezpečení se zpravidla realizuje vhodným převodníkem s výstupním unifikovaným signálem.

8 Část pro zpracování informací Rozlišujeme dva základní druhy zpracování: a) zpracování informace pro komunikování s člověkem b) zpracování informací pro automatické řízení procesu.

9 Blokové schéma části pro zpracování informace

10 Unifikovaný signál Jednou z podmínek zavedení stavebnicového řídícího systému je unifikace (sjednocení) signálu uskutečňující přenos informace mezi jednotlivými funkčními celky. Elektrické regulační systémy využívají následující unifikované napětí a proudy ss. Proudové signály - k dálkovému přenosu, např. 0 až 20 mA, 4 až 20 mA Napěťové signály - k přenosu vnitřních částí, např. 0 až 10 V U pneumatických regulačních systémů se používá unifikovaný signál 20 - 100 kPa.

11 Převod fyzikální veličiny na unifikovaný signál Rozdělení signálů: - analogový - číslicový - binární (spec. případ číslicového)

12 Analogový, číslicový a binární signál

13 Pro komunikaci s člověkem se používají přístroje Pro zobrazení informace analogové ukazovací přístroje: - voltmetry, ampérmetry, tlakoměry ap. číslicové ukazovací přístroje: - převodníky měřených veličin doplněné analogově číslicovým převodníkem, dekodérem a zobrazovací jednotkou. obrazovky: pro zobrazení informací ve spojení s číslicovým počítačem.

14 Pro zápis informace Analogové zapisovací přístroje: zapisují průběh měřené veličiny v závislosti na čase v pravoúhlých nebo polárních souřadnicích - nahrávací zařízení, např. měřící magnetofon, videokamera Číslicové zapisovací přístroje - číslicové tiskárny pracující ve spojení s číslicovými počítači. Velkokapacitní paměti - pevný disk osobního počítače atd.


Stáhnout ppt "Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0374 Inovace vzdělávacích metod EU."

Podobné prezentace


Reklamy Google