Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana."— Transkript prezentace:

1 UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana Prokopová ELEKTROTECHNIKA

2 Co je to PLC? Zařízení PLC - programovatelné automaty, patří již dlouhodobě k základům automatického měření a regulace různých aplikací a procesů. PLC (Programmable Logic Controller) je relativně malý průmyslový počítač používaný pro automatizaci procesů v reálném čase – řízení strojů nebo výrobních linek v továrně.

3 Příklad technologie komunikace strojů mezi sebou (Machine-to- Machine – M2M)

4 Použití PLC Řízení výrobních strojů Řízení plnicích a balicích strojů Regulace chlazení a vytápění Řízení osvětlení Zabezpečovací systémy Vzdálené řízení vybavení bytů a domů Vizualizace procesů - zobrazení informací, indikace HMI (Human Machine Interface) - ovládací rozhraní Zpracování signálů přímo na místě měření apod.

5

6 Struktura typického PLC základní řídicí/CPU jednotka (basic/CPU modul) - základní blok PLC, který obsahuje: základní řídicí/CPU jednotka zdrojovou část - napájení jednotky, příp. dalších modulů procesorovou část - tvořená CPU, FPGA nebo speciálními SoC obvody komunikační rozhraní - základní propojení s PC a s dalšími PLC několik binárních/logických vstupů a výstupů Rozšiřující moduly

7

8 Struktura typického PLC Rozšiřující moduly Rozšiřující moduly (expansion modules) - rozšiřují základní jednotku o libovolné další prvky vyžadované uživatelem: – další vstupy - logické a analogové (napěťové/proudové/diferenční) – další výstupy - tranzistory spínané, reléové a analogové výstupy, výkonové – různé komunikační sběrnice - RS-232/422/485, LPT, Ethernet (TCP/IP), PROFIBUS, MODBUS, GSM apod. – speciální moduly - např. regulátory motorů, PWM výstupy, zesilované/kompenzované vstupy pro tenzometry/termočlánky/termistory apod.

9

10 Komunikace a distribuované systémy Díky komunikačním schopnostem PLC je lze zapojovat do sítí a vytvářet z nich distribuované systémy s různými typologiemi a způsoby komunikace.

11 Typy a dělení PLC Programovatelná relé Kompaktní PLC Modulární PLC Binární vstupy a výstupy Analogové moduly Obvod reálného času a zálohovací baterie Speciální moduly Chybová relé

12 - ovládání svítidel, ventilátorů, stykačů řízení zabezpečovacího zařízení, - řízení systému odečítání času a blokace (kulečníky, hrací automaty...), - vzdálené ovládání všeho pomocí externích tlačítek.

13 3,7" STN monochromatický LCD, jas 740 cd/m2, 3 barevné LED podsvícení (bílá, červená, růžová), Ethernetové rozhraní s konektorem RJ-45 Programovací USB mini port Dvě sériové linky: RS-232 a RS-422/RS-485 USB Host 2.0 s podporou připojení Flash USB Analogové vstupy (2x) Rychlé čítací dvoustavové vstupy 10 kHz (4x) Reléové spínací výstupy (4x).

14 V systému PLC Tecomat TC700 lze realizovat sestavy od jednoho rámu až po několik rámů s distribuovanými periferiemi. Zůstala zachována základní koncepce, tj. plochý kovový nosný rám o standardní šířce 19" s vestavěnou vnitřní sběrnicí, který pojme až patnáct modulů.

15

16 Programové vybavení řídicího systému Tecomat poklopové pece včetně vizualizace. Jedná se o regulaci teploty dle zadané křivky. Je použito pět plynových hořáků jako akčních členů.

17 TECOMAT FOXTROT Programovatelné automaty TECOMAT FOXTROT představují malé kompaktní automaty s možností modulárního rozšíření.

18 Vizualizace prvního nadzemního podlaží domu V řídicím systému Foxtrot jsou ovládány a vizualizovány následující technologie: osvětlení předokenní rolety garážová vrata teplovodní vytápění podlah ohřev stratifikační nádrže solární systém teplovodní výměník krbových kamen elektrický kotel

19 Vizualizace technické místnosti Voda v nádrži by měla být ohřívána buď elektrickým kotlem, nebo solárním systémem, či pomocí výměníku krbových kamen. Dále byla logicky požadována možnost ovládání osvětlení, předokenních rolet a garážových vrat a integrace IP kamer.

20 Spojení Foxtrotu s PC Celý systém může komunikovat s počítači standardu PC. Počítač tak může být využit k monitorování řízeného procesu a přitom je umístěn mimo průmyslové prostředí ve velínu nebo dispečinku.


Stáhnout ppt "UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizační technika Programovatelné automaty – technické vybavení (EL52) Ing. Zuzana."

Podobné prezentace


Reklamy Google