Záměry z nově připravované zemědělské politiky od

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XV. Celostátní finanční konference
Advertisements

PŘÍMÉ PLATBY V EU SKOT, OVCE A KOZY
Komunitární program PROGRESS
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Program rozvoje venkova na období
Rozpočet a politiky EU Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
Budoucnost SZP do roku 2020 Právní návrhy
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Chronologie vývoje nové SZP v období
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Program rozvoje venkova na období
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Michal Pospíšil.  Zemědělství je náročné na znalosti nových technologií, přírody, ekonomiky a organizaci  Současné technologie umožňují produktivitu.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Poradenské systémy ve vybraných členských zemích EU (CIFAS projekt) European Environment Agency.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
1 Znevýhodněné oblasti a Natura 2000 Ing. Jaroslav Humpál ÚZEI Praha.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
„Kontrola stavu“ reformy Společné zemědělské politiky: Legislativní návrhy Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropská komise.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
4/6/20151 České potravinářství a reformovaná SZP EU v období Seminář, Pardubice 2012 Ing. Tomáš Kreutzer.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
Zemědělský svaz České republiky EKOTOXA s.r.o. Cross compliance 5 - Přístup ke cross compliance Spolufinancováno Evropskou unií Evropský Zemědělský fond.
Strukturální politika
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
DISKUSNÍ FÓRUM OLOMOUC Zemědělství a rozvoj venkova v období 2014 – prosince 2012 Ing. Jan Veleba, prezident AK ČR.
FONDY EU Programové období
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Záměry z nově připravované zemědělské politiky od 1.1.2014 autor Michal Pospíšil Asociace soukromého zemědělství ČR Horoměřice, 19.10.2011

Nové pojmy v SZP (1) Národní obálka: množství peněz na jeden rok. Pro ČR to je 892 mil EUR/ročně (dříve 909) Aktivní farmář- žádná platba, pakliže nastane jedna z možností: 1. přímá platba je menší jak 5% ročních celkových tržeb z nezemědělské činnosti. 2. pozemky nejsou obdělávány zemědělsky ( golf.hřiště) „ to, ale neplatí na farmáře, kteří dostali méně jak 5000 Eur v předešlém roce“ Doporučení pro ASZ: Nárůst byrokracie ( chybí analýza v ČR-koho se to týká), požadovat studii dopadů do ČR

Nové pojmy v SZP(2) Zastropování (capping) – dotace do zaměstnanosti Redukce od 150 000 EUR (20%), 200 000(40%), 250000(70%) Maximální platba 300 000 EUR/ podnik Základ platby je plný nárok na dotace. - 30% zelená platba - náklady na mzdy včetně daní a sociálního pojištění Příklad: Celková dotace 100% = 500 000 EUR ( cca 1960 ha, platba 255 EUR, kurz 1Eur=25 Kč) -30% „zelená platba“ ……………………….150 000 EUR A)Náklady na mzdy, atd. cca 25 zaměstnanců á 400 000 Kč=10mil Kč = 400 000 EUR B) Náklady na mzdy, atd. cca 5 zaměstnanců á 500 000 Kč = 2,5mil Kč = 100 000 Eur ( platba 250 000 EUR – redukce 40%. Výsledek snížení v důsledku zastropování: 0 v případě A/, trest za produktivitu v případě B/ Doporučení pro ASZ: ODMÍTNOUT zastropování – dotkne se produktivních konkurenceschopných farem podpoří neefektivní , vzroste ADMINISTRATIVA

Platební právo – „oprávněný hektar“ Nové pojmy v SZP (3) Platební právo – „oprávněný hektar“ V současnosti : Platí v zemích „staré 15“, skončí 31.12.2013. Po roce 2013: celá EU 27 stejný systém jako stará 15 před rokem 2014. Rozhodnutí k 1.8.2013: regionální platby nebo stát jako jeden region První získání platebního práva od 1.1.2014 Na základě dotací z roku 2011 , Přenos práv na dotace v případě změn nájmu, prodeje, vstup nového subjektu ……..atd. buď dohodou a nebo přes „národní rezervu: Národní rezerva : maximálně 3% ( o to se sníží finance na přímé platby)-národní rezerva jde pak využít jako kompenzace Vstup nového subjektu v období 2011- 2014: nejasné O definitivním přidělení platebního práva rozhoduje autorita Doporučení pro ASZ: odmítnout tento systém a požadovat systém podobný SAPS ( riziko: WTO-prověřit) Rizika systému: ADMINISTRATIVA jako u kvót, NELEGÁLNÍ TRH s právy

Složení přímé platby Místo jedné platby SAPS rozdělení do 6- ti plateb Základní platba = výpočet: co zbyde po odečtení plateb 2-6 „Zelená platba“ ………30%, povinná Platba za přírodní znevýhodnění …do 5%, dobrovolná Platba mladým farmářům k základní platbě..2% povinná Systém plateb spojených s produkcí …do 10% dobrovolný Zjednodušené schéma pro malé farmy ..do 10%, zavedení povinné, pro zemědělce dobrovolné

Redistribuce přímých plateb – třetinové snížení rozdílu mezi současnou úrovní a 90% úrovně průměru EU do roku 2020 * Calculated on the basis of all direct aids on the basis of Council Regulation (EC) No 73/2009, after modulation and phasing-in, except POSEI/SAI and cotton and potentially eligible area 2009 * Kalkulace na základě všech přímých plateb dle NR (ES) č. 73/2009, po modulaci a v plné výši, kromě POSEI/SAI a bavlny, potenciálně oprávněná plocha 2009 ** Kalkulace na základě přílohy II návrhu přímých plateb pro kalendářní rok 2019 (rozpočet 2020) a potenciálně oprávněná plocha (PEA) 2009 Zdroj: Evropská Komise - GŘ Zemědělství a rozvoje venkova

„Zelená platba“ = 30% Povinné schéma, „eko zemědělci“ automaticky splňují Nejméně 3 různé plodiny ( farmy od velikosti 3 ha, nejsou-li ve schématu pro malé farmáře, nebo s TTP, nebo kteří mají na svém pozemku ekologicky váznamný prvek) Sankce až do přesahu 30% Základní rozdělení- tři podmínky 1. Různorodost produkce Nejméně 3 plodiny, jedna plodina nejméně 5%, nejvíce 70% plochy. „Osevní postup“ 2. Trvalý travní porost Zákaz rozorání, maximální obměna 5% rozlohy, 3. Ekologicky zaměřené plochy Nejméně 7% rozlohy farmy Doporučení pro ASZ: Zelenou platbu jako celek dobrovolnou, nebo alespoň bod 3-ekologicky zaměřené plochy Nárůst ADMINISTRATIVY, formální plnění z povinnosti

Příklady naplnění 7% ekologické plochy

Přímé platby - složení Platba pro přírodně znevýhodněné oblasti Platba je dobrovolná, ČS určí území Rozhodnutí do 1.8.2013 Maximálně do 5% z národní obálky Doporučení pro ASZ: požadovat studii ÚZEI o možném přístupu k této platbě Platba mladým farmářům Platba povinná, povinnost vyčlenit do 2% zdrojů Maximálně po dobu 5-ti let, +25% průměrné hodnoty platebního nároku nesmí překročit průměrnou rozlohu členského státu: v ČR 89 ha Doporučení pro ASZ: požadovat dopadovou studii do ČR a vyčlenit dostatečné množství finančních prostředků

Přímé platby-složení Přímá platba vázaná na produkci - dobrovolná (podoba čl.68., ) Nejsou zahrnuta prasata a drůbež ( jinak vše) Možnost výplaty tam, kde se sektor dostane do neobvyklých potíží a je významný pro region Podléhá notifikaci, maximálně do 5% z národní obálky- výjimečně 10% Rozhodnutí do 1.8. 2013 Doporučení ASZ: Nekompenzovat komodity ale podporovat potencionální rozvoj například (zeleninu, mléčné produkty)

Přímé platby - složení Schéma pro malé farmy Zavedení pro stát povinné, zemědělec se může rozhodnout do 15.10.2014 Členský stát vyčlení finanční prostředky Platba nesmí být nižší než-li 500 Eur a vyšší než-li 1000 Eur Farmář musí splnit podmínky „aktivního farmáře“ Malé farmy budou financovány jako odpočet ze „Zelené platby , „znevýhodněných oblastí“, spojené platby s produkcí a s platby pro mladé farmáře. Jestliže platba přesáhne 10% celkové obálky, dojde k lineárnímu krácení celé národní obálky. Doporučení ASZ: Požadovat studii dopadu pro ČR a odhad výše potřeb financí

Poradenství Členský stát je povinen zřídit poradenství- Farm Advisory System ( FAS) Poradenský systém může být státní nebo privátní. Členský stát musí zajistit oddělení poradenství od kontrol Poradenství musí pokrývat: Cross- compliance (GAEC a SMR) Zelenou platbu Poradenství v oblasti ochrany vod, klimatických změn, biodiversity, Udržitelný rozvoj farem zařazených do schematu malých farem Poradenství může pokrývat: Ekonomické poradenství Poradenství v oblasti národní legislativy Doporučení pro ASZ: Nastavit soukromý placený systém poradenství s Garancí a odpovědností poradců.

Kontrola podmíněnosti Snižuje se počet Směrnic z 18 na 13 Snižuje se počet GAEC ze 10 na 8 Členský stát, který prokáže funkční systém může snížit počet kontrol podmíněnosti. Doporučení pro ASZ: využít změny SZP a nastavit kontroly od 1.1.2014 na minimum, požadované EU, oddělit kontroly státní legislativy od kontrol dotací

Rozvoj venkova v novém rámci (1) Evropa 2020 Společný strategický rámec (SSR) – zahrnuje EAFRD, ERDF, ESF, Kohezní fond a EMFF, a odráží EU2020 pomocí společných tématických cílů, které jsou dosaženy klíčovými akcemi pro každý fond Smlouvy o partnerství – národní dokument popisující zamýšlené využití fondů se zaměřením na cíle EU 2020 Politika rozvoje venkova: EAFRD Ostatní SSR fondy (ERDF, ESF, Kohezní fond, EMFF) Inovace, ŽP a změna klimatu jako základní témata Podpora sociálního zařazení, snížení chudoby a ekonomický rozvoj venkova Podpora konkurenceschopnosti všech typů zemědělství a životaschopnosti farem organizacím potrav. řetězce a řízení rizik v Obnovení, zachování a zlepšení ekosystémů závislých na zemědělství a lesnictví Podpora efektivního využití zdrojů a přechodu na nízkouhlíkové ekonomiky odolné změnám klimatu v zemědělství, potravinářství a lesnictví výměny znalostí a inovací v zemědělství, lesnictví a venkovských oblastech Priority Programy rozvoje venkova Doporučení ASZ: Věnovat se Rozvoji venkova a jeho prioritám na Radě ASZ v listopadu 14 14

Petr Marada podle Michala Pospíšila Děkuji za pozornost Petr Marada podle Michala Pospíšila